Acest site foloseste cookies.
Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.
Vezi mai multe detalii
close

FAO: Cresc prețurile la brânzeturi, carne de porc și porumb

Autor: meatmilkvineri, 7 iunie, 2019

Prețurile la produsele alimentare la nivel mondial au crescut pentru a cincea lună consecutiv în luna mai, împinse de creșterea prețurilor la brânzeturi și porumb datorită condițiilor meteorologice nefavorabile.

 

Indicele FAO pentru prețurile la produsele alimentare, care urmărește modificările lunare ale prețurilor internaționale pentru alimentele cel mai frecvent tranzacționate, a înregistrat în medie în luna mai 172,4 puncte, în creștere cu 1,2% față de luna precedentă, fiind totuși cu 1,9% sub nivelul său din mai 2018.

 

Indicele FAO pentru prețurile la produsele lactate a crescut cu 5,2% față de luna aprilie, atingând cel mai înalt nivel din ultimii cinci ani. Creșterea, concentrată pe prețurile brânzeturilor, a reflectat o cerere robustă de import la nivel mondial, pe fondul disponibilităților mici de export din Oceania afectată de secetă.

 

Indicele FAO pentru prețurile la cereale a crescut cu 1,4%, fiind determinat în întregime de o creștere bruscă a cotațiilor prețurilor la porumb ca răspuns la perspectivele scăzute de producție în Statele Unite ale Americii, în care, din cauza inundațiilor, plantarea culturilor se desfășoară în cel mai lent ritm înregistrat vreodată. Prețurile la grâu au înregistrat o scădere, în timp ce cele pentru orez au rămas stabile.

 

Indicele FAO pentru prețurile la zahăr a scăzut cu 3,2 la sută în cursul lunii, deoarece perspectivele creșterii producției în India, cel mai mare producător mondial, au depășit ca impact scăderea anuală de 17 la sută a producției raportată în Brazilia. Prețurile mai mici la energie care reduc cererea de trestie de zahăr pentru a produce biocombustibili, au afectat de asemenea negativ prețurile la zahăr.

 

Indicele FAO pentru prețurile la uleiurile vegetale a scăzut cu 1,1%, pe măsură ce valorile uleiului de palmier s-au diminuat datorită nivelurilor mari de rezerve în țările exportatoare importante. Prețurile la uleiul de soia, de floarea-soarelui și de rapiță au crescut moderat.

 

Indicele FAO pentru prețurile la carne a crescut marginal în luna mai deoarece cotațiile prețurilor la carnea de porc au continuat să crească pe fondul cererii puternice de import din Asia de Est, unde pesta porcină africană a decimat producția. Prețul cărnii de bovine a scăzut de la maximele atinse în aprilie, reflectând o creștere a disponibilităților globale de export.

 

Previziuni slabe la producția de porumb

 

Cea mai recentă prognoză a FAO pentru producția de cereale la nivel global în 2019 – care se regăsește în Raportul privind Cererea și Oferta de Cereale, de asemenea publicat astăzi – indică o creștere de 1,2% față de anul precedent, ajungând la 2 685 de milioane de tone, o revizuire bruscă descendentă față de previziunile făcute în luna mai, când se estima că producția globală de cereale va crește cu 2,7%.

 

Creșterea anuală a producției globale de cereale reflectă extinderea producției de grâu și orz, în timp ce producția globală de orez este probabil să rămână aproape de nivelul record de anul trecut. Producția de porumb la nivel mondial se situează în prezent în scădere, iar producția din S.U.A. se așteaptă să se micșoreze cu 10% față de anul precedent, pe fondul unui ritm mult mai redus de plantare din cauza condițiilor meteorologice nefavorabile.

 

Utilizarea la nivel mondial a cerealelor în anul viitor este estimată acum să ajungă la 2 707 milioane de tone, ceva mai puțin decât prognoza din mai, dar cu 1% mai mare decât în 2018/19. Se estimează că utilizarea globală a orezului va atinge 518 millioane de tone, o creștere anuală de 1,4 procente, în timp ce grâul va crește cu 1,2 procente, ajungând la 755 de milioane de tone.

 

Pe baza noilor estimări privind cererea și oferta, stocurile mondiale de cereale ar putea scădea cu până la 3% în noul sezon, atingând nivelul minim din ultimii patru ani de 830 de milioane de tone. Scăderea anticipată ar putea avea drept consecință scăderea raportului global dintre rezerve și utilizare la sub 30%, care, totuși, indică un nivel relativ confortabil de aprovizionare.

 

Potrivit prognozelor, comerțul internațional cu cereale va crește la 414 milioane de tone, în creștere cu 1,4% față de nivelul estimat pentru anul precedent, determinat de o revenire puternică a comerțului cu grâu datorată cererii mai mari de import din partea mai multor state din Africa și Asia, a disponibilităților mari de export în regiunea Mării Negre și în Uniunea Europeană.

Fonterra: Prețuri în creștere pe piața mondială a laptelui
Autor: Maria Demetriad  /   joi, 14 martie 2019

Fonterra a revizuit în creștere prețul la laptele-materie primă. În acest sens, președintele John Monaghan afirmă că prognoza îmbunătățită a prețurilor la lapte reflectă creșteri ale prețurilor  la nivel mondial, în ultimul trimestru.   "De la actualizarea ultimei prețuri a laptelui în luna decembrie, cererea...

Noua Zeelandă prognozează prețul laptelui în scădere
Autor: Mircea Demeter  /   vineri, 1 februarie 2019

Compania de produse lactate Sinlait, din Noua Zeelandă, a declarat că renunță la prognoza prețului laptelui pentru sezonul 2019, la NZ $ 6.25 kgMS (US $ 4.28), din prețul anunțat anterior de 6.75 USD (4.63 dolari SUA).   Schimbarea a fost așteptată de ceva timp din cauza scăderii prețurilor la produsele lactate și a fost...