Acest site foloseste cookies.
Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.
Vezi mai multe detalii
close

FAO: Creșterea producției agricole va menține prețurile scăzute la alimente

Autor: meatmilkvineri, 12 iulie, 2019

(Comunicat) Cererea globală de produse agricole se estimează că va crește cu 15% în următorul deceniu, în timp ce creșterea productivității agricole va crește ușor mai rapid, determinând prețurile ajustate la inflație ale marilor produse agricole să rămână la aceleași niveluri sau sub nivelurile actuale, potrivit unui raport anual al Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică și Organizației Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură.

 

Ediția din acest an a Raportului OCDE-FAO privind Perspectivele în agricultură, prezentat astăzi la Roma, oferă o evaluare consensuală a perspectivelor ce țin de piețele mărfurilor agricole și de pește pentru următorii 10 ani, la nivel național, regional și global.

 

„Agricultura globală a evoluat într-un sector extrem de divers, cu operațiuni variind de la mici ferme de subzistență la mari exploatații multinaționale”, au scris în prefața raportului Directorul General al FAO José Graziano da Silva și Secretarul General al OCDE, Angel Gurría. Împreună cu furnizarea alimentelor, au adăugat ei, fermierii de astăzi „sunt custozi importanți ai mediului natural și au devenit producători de energie regenerabilă”.

 

Previziunile din raport arată că producția îmbunătățită și randamentele mai mari, determinate de inovația tehnologică, vor genera rezultate mai mari, chiar dacă utilizarea terenurilor agricole la nivel global va rămâne în general constantă. Emisiile directe de gaze cu efect de seră din agricultură se așteaptă să crească cu aproximativ 0,5% anual în deceniul următor, sub 0,7% înregistrat în ultimii 10 ani și sub rata de creștere prevăzută a producției – ceea ce indică o scădere a intensității carbonului.

 

În același timp, pe lângă riscurile obișnuite cu care se confruntă agricultura, apar noi incertitudini. Acestea includ tensiunile comerciale, răspândirea bolilor asupra culturilor și a animalelor, creșterea rezistenței la substanțe antimicrobiene, reglementările pentru noile tehnici de creștere a plantelor și fenomenele climatice din ce în ce mai extreme. Incertitudinile includ, de asemenea, schimbarea preferințelor în alimentație, în contextul problemelor legate de sănătate și durabilitate și răspunsurile politice la tendințele alarmante la nivel mondial în ceea ce privește obezitatea.

 

Creșterea populației, urbanizarea și stilul de viață

 

La nivel mondial, se estimează că utilizarea cerealelor în alimentație va crește cu aproximativ 150 de milioane de tone în următorii 10 ani – ajungând la o creștere de 13% – cu orezul și grâul reprezentând cea mai mare creștere. Cel mai semnificativ factor din spatele creșterii prognozate a consumului alimentar de uz curent este creșterea populației, care se așteaptă să crească cel mai rapid în Africa Subsahariană și Asia de Sud.

 

„Din păcate, se așteaptă ca regiunile cele mai nevoiașe să înregistreze o creștere lentă a veniturilor și, prin urmare, doar îmbunătățiri minore ale stării lor nutriționale”, a avertizat Máximo Torero, Asistent al Directorului General al FAO pe domeniul dezvoltării economice și sociale. Constatările indică o scădere a nivelului de subnutriție dar, cu toate acestea, la ratele actuale de îmbunătățire, rămânem încă departe de atingerea Obiectivului Zero Foamete până în 2030.

 

„Potrivit raportului, comerțul este esențial pentru securitatea alimentară la nivel mondial”, a declarat Directorul OECD pentru Comerț și Agricultură, Ken Ash. „Regiunile care se confruntă cu o creștere rapidă a populației nu sunt neapărat cele în care producția de alimente poate fi crescută în mod durabil, deci este esențial ca toate guvernele să sprijine piețele agroalimentare deschise, transparente și previzibile”.

 

Raportul constată că nivelurile de consum ale zahărului și uleiului vegetal vor crește, reflectând tendința continuă către alimente preparate și prelucrate, în special în multe țări cu venituri mici și medii, cu grad mare de urbanizare. Preocupările legate de sănătate și bunăstare, între timp, se așteaptă să forțeze numeroase țări cu venituri mai mari spre consumul redus de carne roșie și trecerea de la uleiurile vegetale la unt.

 

În plus, cererea de furaje este preconizată să depășească creșterea producției zootehnice în țările în care sectorul zootehnic evoluează de la sistemele de producție tradiționale la cele comerciale, în timp ce utilizarea produselor agricole furejere ca materie primă pentru producerea de biocarburanți se așteaptă să crească în principal în țările în curs de dezvoltare.

 

Comerțul cu mărfuri de origine agricolă și din pește ar trebui să se extindă în decursul următorului deceniu, la aproximativ 1,3% anual, mai lent decât în ultimul deceniu (media fiind de 3,3%), deoarece creșterea cererii de import la nivel mondial se așteaptă să încetinească. În ceea ce privește exportul, se estimează că atât America Latină, cât și Europa vor crește vânzările pe piețele externe.

 

O atenție deosebită Americii Latine

 

Publicația din acest an prezintă un capitol special privind America Latină și Caraibe, o regiune care reprezintă 14% din producția globală și 23% din exporturile mondiale de produse agricole și pescărești – o cotă care se așteaptă să crească la 25% până în 2028.

 

În ciuda creșterii impresionante, regiunea se confruntă cu provocări persistente în ceea ce privește securitatea alimentară, deoarece multe gospodării nu își pot permite produsele alimentare de care au nevoie. Regiunea se confruntă, de asemenea, cu provocări de dezvoltare generate de resursele naturale limitate. Asigurarea unei căi mai durabile și mai inclusive pentru creșterea viitoare a agriculturii va depinde de evoluțiile din domeniul nutriției, al protecției sociale și al mediului și al sprijinului pentru mijloacele de subzistență.

 

Există „oportunități de creștere puternică” în regiune pentru a produce fructe și legume cu valoare ridicată, care oferă mai multe oportunități pentru micii agricultori și o alimentație sănătoasă pentru populație. Politicile vizate ar putea ajuta agricultorii și consumatorii să profite de aceste oportunități, protejând în același timp baza de resurse naturale a regiunii, se arată în raport.

Un raport Sainsbury prezice revoluția consumului de carne
Autor: Maria Demetriad  /   joi, 23 mai 2019

Cumpărarea unei bucăți de carne la supermarket ar putea deveni o amintire, până în 2050, potrivit raportului Sainsbury's Future of Food, dat publicității recent.   Cercetarea, publicată la cea de-a 150-a aniversare a rețelei de magazine, a examinat tendințele macro, studiile științifice și creșterea gradului de...

Fonterra: 5 tendințe în domeniul ingredientelor pentru lactate
Autor: Nora Marin  /   joi, 7 martie 2019

NZMP, marca globală a ingredientelor Fonterra, a studiat perspectivele unora dintre cei mai mari furnizori de soluții în domeniul alimentației din lume, pentru a-și defini cele mai importante cinci tendințe în domeniul ingredientelor lactate pentru anul 2019.   Alex Turnbull, directorul de marketing al NZMP, a declarat pentru...