Acest site foloseste cookies.
Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.
Vezi mai multe detalii
close

FAO: Începutul acțiunilor Deceniului ONU, privind Agricultura Familială

Autor: meatmilkluni, 3 iunie, 2019

(Comunicat) Organizația Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură (FAO) și Fondul Internațional pentru Dezvoltare Agricolă (IFAD) au anunțat Deceniul ONU privind Agricultura Familială și un Plan Global de Acțiune pentru a stimula sprijinirea fermelor familiale, în special a celor din statele în curs de dezvoltare.

 

Cele două agenții ale ONU sunt responsabile de punerea în aplicare a Deceniului privind Agricultura Familială declarat de Națiunile Unite la sfârșitul anului 2017.

 

Fermele de familie reprezintă peste 90% din toate fermele la nivel global și produc 80% din produsele alimentare din lume în termeni de valoare. Acestea sunt factorii-cheie ai dezvoltării durabile, inclusiv a eradicării foametei și a tuturor formelor de malnutriție.

 

Deceniul privind Agricultura Familială vizează crearea unui mediu favorabil care să le consolideze poziția și să maximalizeze contribuția lor la securitatea alimentară și la un viitor sănătos, rezistent și durabil la nivel global.

 

Planul global de acțiune oferă îndrumări detaliate pentru comunitatea internațională privind acțiunile colective și coerente care pot fi întreprinse în perioada 2019-2028.

 

Acesta subliniază necesitatea de a spori, printre altele, accesul fermierilor din fermele de familie la sistemele de protecție socială, finanțe, piețe, formare și oportunități generatoare de venituri.

 

„Nu avem doar problema foametei, care este în creștere, dar și problema obezității crescânde. Trebuie să acordăm atenție obezității. Știm ce trebuie să facem pentru combaterea foametei, dar nu suficient pentru combaterea obezității. Agricultorii de familie sunt cei care produc alimente la nivel local, proaspete și într-un mod durabil. Aceasta poate fi contribuția lor „, a declarat José Graziano da Silva, directorul general FAO, la Roma, în timpul evenimentului de lansare al Deceniului.

 

„Pentru a atinge Obiectivele de Dezvoltare Durabilă privind eradicarea foametei și a sărăciei, trebuie să investim în agricultura de familie la scară mică și să ajutăm acești fermieri să-și valorifice bunurile, cunoștințele și energia și să-i susținem să-și transforme viețile și comunitățile”, a spus Gilbert F Houngbo, președintele IFAD. „Alegerile pe care le facem acum vor determina dacă sistemele noastre alimentare pe viitoar vor fi sănătoase, nutritive, incluzive, rezistente și durabile”.

 

Și în scrisoarea citită la lansare, Papa Francis a spus: „Angajarea tinerilor în agricultură, pe lângă combaterea șomajului, poate aduce noi energii într-un sector care se dovedește a fi de importanță strategică pentru interesele naționale ale multor țări. Obiectivele Agendei 2030 nu pot ignora contribuția tinerilor și capacitatea lor de inovare.”

 

Fermele de familie sunt factori importanți ai dezvoltării durabile

 

Agricultura familială cuprinde producerea tuturor produselor alimentare – fie că sunt plante, carne, inclusiv pește, alte produse de origine animală, cum ar fi ouă sau produse lactate, și alimente produse pe terenuri agricole, în păduri, în munți sau în cadrul fermelor piscicole – gestionate și administrate de familii, și se bazează preponderent pe munca familială atât a femeilor, cât și a bărbaților.

 

Fermele de familie oferă alimente sănătoase, diversificate și adaptate local, și sunt cele unde sunt crescute majoritatea produselor alimentare atât în statele în curs de dezvoltare, cât și în cele dezvoltate.

Acestea generează oportunități de angajare și ajută la creșterea economiilor rurale.

 

Acestea conservă și restaurează biodiversitatea și ecosistemele și utilizează metode de producție care pot contribui la reducerea sau prevenirea riscurilor schimbărilor climatice.

 

Acestea asigură transmiterea cunoștințelor și tradițiilor de la o generație la alta și promovează echitatea socială și bunăstarea comunității.

 

Planul global de acțiune pentru Deceniul privind Agricultura Familială

 

Deși agricultorii din fermele de familie produc majoritatea alimentelor, ei – în mod paradoxal – se confruntă cu sărăcia, în special în țările în curs de dezvoltare.

 

Ei se confruntă cu provocări deoarece nu dispun de acces la resurse și servicii pentru a-și susține producția și vânzarea produselor; deoarece infrastructura lor este slabă; deoarece vocile lor nu sunt auzite în procesele de elaborare de politici; și deoarece condițiile de mediu și climatice pe care se bazează sunt sub amenințare.

 

În general, fermierii se confruntă cu mai multe constrângeri. Tinerii din mediul rural sunt, de asemenea, extrem de vulnerabil din cauza lipsei de stimulente pentru angajarea lor.

 

Planul Global de Acțiune pentru Deceniul privind Agricultura Familială este un ghid pentru elaborarea politicilor, programelor și regulamentelor pentru a sprijini fermele de familie, prezentând acțiuni colective și coerente care pot fi întreprinse în următorii zece ani.

 

Planul detaliază activitățile specifice pentru abordarea provocărilor interconectate și vizează o serie de actori – guverne, agenții ale Națiunilor Unite, instituții financiare internaționale, organisme regionale, agricultori și organizații de producători, institute academice și de cercetare, organizații ale societății civile și sectorul privat, întreprinderile mijlocii.

 

Acțiunile includ:

 • Dezvoltarea și punerea în aplicare a unui mediu politic favorabil (inclusiv politici cuprinzătoare și coerente, investiții și cadre instituționale) care să sprijine agricultura familială la nivel local, național și internațional;
 • Sprijinirea tinerilor și a femeilor din mediul rural prin facilitarea accesului la proprietăți productive, resurse naturale, informare, educație, piețe și participare la procesele de elaborare a politicilor;
 • Consolidarea organizațiilor formate din reprezentanți ai fermelor familiale și a capacităților acestora de a genera cunoștințe și de a le combina cu soluții noi;
 • Îmbunătățirea mijloacelor de trai ale fermierilor din fermele de familie și îmbunătățirea rezistenței acestora la multiple riscuri prin accesul la servicii sociale și economice de bază, precum și facilitarea și promovarea diversificării producției pentru a reduce riscurile și a spori profitul economic;
 • Promovarea durabilității agriculturii familiale pentru sistemele de alimentație rezistente la schimbările climatice și accesul, managementul responsabil și utilizarea terenurilor, a apelor și a altor resurse naturale.

 

Date și cifre privind agricultura familială:

 

 • Mai mult de 80% din toate fermele la nivel global sunt sub două hectare.
 • Fermele de familie ocupă în jur de 70-80% din suprafața agricolă și produc mai mult de 80% din produsele alimentare din lume ca valoare.
 • Femeile îndeplinesc aproape 50% din munca agricolă, dar dețin doar 15% din terenul agricol.
 • 90% dintre pescari sunt operatori mici, care reprezintă jumătate din producția de capturi de pescuit în țările în curs de dezvoltare.
 • Până la 500 de milioane de păstori se bazează pe creșterea animalelor pentru a se întreține.
 • Agricultura montană este în mare parte agricultură familială.
 • Fermele de familie includ comunitățile forestiere. Aproximativ 40% din persoanele care trăiesc în sărăcie extremă din mediul rural, trăiesc în zonele forestiere și savană.
 • Teritoriile indigene tradiționale cuprind până la 22% din suprafața solului mondial și coincid cu zonele care dețin 80% din biodiversitatea planetei.
FAO: Creșterea producției agricole va menține prețurile scăzute la alimente
Autor: meatmilk  /   vineri, 12 iulie 2019

(Comunicat) Cererea globală de produse agricole se estimează că va crește cu 15% în următorul deceniu, în timp ce creșterea productivității agricole va crește ușor mai rapid, determinând prețurile ajustate la inflație ale marilor produse agricole să rămână la aceleași niveluri sau sub nivelurile actuale, potrivit unui raport...

C.E.: Piața mondială laptelui și a cărnii de vită, în 2030
Autor: Nora Marin  /   vineri, 28 iunie 2019

La finalul lunii iunie, Comisia Europeană a publicat Raportul ”EU Agricultural Outlook 2030” în care estimează producția de lapte, lactate și carne, pentru nivelul anului menționat în titlu. Perspectiva pe termen mediu a principalelor piețe agricole ale produselor agricole din UE și a veniturilor agricole până în 2030 se bazează...