Acest site foloseste cookies.
Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.
Vezi mai multe detalii
close
Aboneaza-te la newsletter
close

FAO: Indicele prețurilor a crescut în luna mai din cauza lactatelor

Autor: meatmilkluni, 11 iunie, 2018

(Comunicat) Prețurile la produsele alimentare la nivel mondial au crescut în luna mai, înregistrându-se o creștere semnificativă a prețurilor la produsele lactate. Indicele FAO pentru prețurile alimentelor a înregistrat în medie 176,2 puncte în cursul lunii mai, în creștere cu 1,2% față de luna aprilie.

 

Indicele FAO pentru prețurile alimentelor este un indice calculat în baza tranzacțiilor care urmărește prețurile pieței internaționale pentru cinci grupuri principale de produse alimentare. Creșterea din luna mai se bazează pe o tendință recentă de majorare a prețurilor la cerealele de bază și produsele lactate și o scădere a prețurilor la zahăr și uleiurile vegetale.

 

Indicele FAO pentru prețurile la produsele lactate a crescut în luna mai cu 5,5%, fiind în medie cu 11,5% mai mare decât cu un an în urmă. Stocurile limitate în Noua Zeelandă, exportatorul principal de produse lactate, a avut un impact semnificativ asupra creșterii tensiunii în piață în ultimele luni.

 

Indicele FAO pentru prețurile la cereale a crescut cu 2,4% față de luna aprilie, marcând o creștere de 17% pe an, ajungând astfel la cel mai înalt nivel din ianuarie 2015. Prețurile la grâu au crescut în mare parte datorită preocupărilor legate de perspectivele de producție din mai multe țări exportatoare majore, în timp ce perspectivele de producție scăzută din America de Sud au dus la creșterea prețurilor pentru cerealele grosiere. Prețurile internaționale la orez au fost, de asemenea stabile, datorită achizițiilor considerabile făcute de cumpărătorii din Asia de Sud-Est.

 

Indicele FAO pentru prețurile la uleiurile vegetale a scăzut cu 2,6%, marcând cea de-a 27-a lună de scădere. Cotațiile de preț la uleiul de palmier, soia și floarea-soarelui au scăzut în mare parte, datorită stocurilor globale mari.

 

Indicele FAO pentru prețurile la carne a scăzut marginal, în timp ce Indicele FAO pentru prețurile la zahăr a înregistrat cea de-a șasea scădere lunară consecutivă, cu 0,5% față de luna aprilie, reflectând condițiile favorabile de recoltare în zonele de producție majore din Brazilia – cel mai mare producător și exportator de zahăr din lume.

 

Prognoza pentru producția de cereale pentru anul 2018 a fost revizuită în creștere

 

În raportul FAO privind Cererea și Oferta de Cereale, s-a mărit si prognoza pentru producția mondială de cereale în 2018 la 2 610 milioane de tone, care, dacă va fi confirmată, ar reprezenta o scădere anuală de 1,5% față de nivelul ridicat din anul precedent.

 

Potrivit FAO, producția mondială de grâu din acest an ar ajunge la 754,1 milioane de tone, mai mare față de previziunile din luna precedentă, datorită îmbunătățirii perspectivelor din mai multe țări producătoare majore, în timp ce prognoza pentru producția de cereale grosiere ar ajunge la 1 345 milioane tone, în scădere cu 3,2%, scădere ce se datorează în mare parte agricultorilor care aleg culturi mai profitabile și condițiilor meteo secetoase din unele țări.

 

Producția de orez la nivel mondial este de așteptat să crească cu 1,3% față de nivelul din 2017 și este gata să stabilească un nou record de 511,3 milioane de tone, creșterea reflectând în primul rând perspective îmbunătățite pentru India.

 

Noul raport al FAO oferă cele mai recente prognoze privind cererea de cereale, și de asemenea, oferta – care se așteaptă să atingă un nivel record în anul care vine.

 

Prognoza pentru stocurile globale de cereale la sfârșitul anotimpurilor care se încheie în 2019 a fost majorată cu 5% de la ultimul raport din luna mai, la 772 milioane de tone. Revizuirea în mare parte reflectă o ajustare ascendentă la estimările istorice ale stocurilor de porumb din China. Cu toate acestea, în ciuda creșterii lunare, stocurile de cereale mondiale sunt în continuare în scădere cu 5,4% față de nivelul inițial.

 

Noile estimări indică un raport relativ ridicat între stocul și consumul de cereale la nivel global, de 28,5%, deși ușor scăzut comparativ cu sezonul 2017/18.

Brand Finance Top 2018 : Danone, cea mai valoroasă marcă de lactate din lume
Autor: Nora Marin  /   joi, 12 iulie 2018

Nestlé a dominat clasamentul mărcilor alimentare, potrivit unui nou raport al firmei independente de evaluare și strategie de consultanță Brand Finance, însă creșterea companiei chinezești de lapte Yili a fost impresionantă.   Valorând 19,4 miliarde de dolari, Nestlé a revendicat din nou titlul celui mai valoros brand...

FAO: Indicele prețurilor la alimente a rămas stabil
Autor: meatmilk  /   vineri, 4 mai 2018

Indicele FAO pentru prețurile la produsele alimentare în aprilie a rămas în linii mari stabil, cu o medie de 173,5 puncte, fiind în creștere ușoară față de luna martie și mai mare cu 2,7% decât în aceeași lună a anului 2017.   Prețurile la cereale și la produsele lactate au continuat să crească, iar cele la zahăr au...