Acest site foloseste cookies.
Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.
Vezi mai multe detalii
close
Aboneaza-te la newsletter
close

FAO: Mistreții transmit pesta porcină africană

Autor: meatmilkjoi, 23 noiembrie, 2017

(Comunicat) Mistrețul sălbatic joacă rolul principal în răspândirea pestei porcine africane în întreaga Europă. Studierea metodelor de limitare sau de stopare a acestui vector de infecție este subiectul central al unui atelier deschis de FAO ieri, în Kaunas, Lituania.

 

Pesta porcină africană este o boală virală a porcilor domestici și mistreților care prezintă febră hemoragică și are ca rezultat mortalitate de până la 100% a animalelor infectate. Nu are riscuri pentru sănătatea umană, dar poate avea consecințe socio-economice, comerciale și de securitate alimentară majore.

 

Boala s-a răspândit în întregul Caucaz și Europa de Est de la intrarea sa în Georgia din Africa în 2007. În anii care au urmat, boala a trecut frontierele și a intrat în Armenia, Federația Rusă, Ucraina, Belarus, Lituania, Polonia, Letonia, Moldova și recent Republica Cehă și România. Orice țară cu un sector al producției de porcine sau de mistreț este în pericol.

 

În timp ce toți membrii familiei de porcine sunt vulnerabili la infecție, boala clinică este văzută doar la porcii domestici și sălbatici, precum și la mistreții europeni cu care sunt înrudiți. În prezent nu există vaccin împotriva virusului pestei porcine africane.

 

„Nu este încă clar modul în care mistreții sălbatici transmit boala”, a spus ofițerul FAO pentru sănătatea animală Daniel Beltran-Alcrudo, „dar pare să depindă în mare măsură de densitatea populației și de interacțiunea cu producția de porci cu o biosecuritate scăzută”.

 

Întrucât serviciile veterinare nu sunt bine pregătite sau experimentate în tratarea faunei sălbatice, Beltran-Alcrudo a spus că este esențial să se faciliteze înțelegerea și coordonarea cu autoritățile din domeniul faunei și pădurilor – precum și cu vânătorii – pentru a confrunta cu succes cu boala.

 

Intitulat „Managementul pestei porcine africane în supravegherea mistrețului și prevenirea transmiterii la / de la porci domestici”, workshop-ul de două zile va permite participanților să învețe despre și să discute diferite abordări de management al sănătății animalelor la mistreți. De asemenea, vor dobândi experiență în domeniul vânătorii, biosecurității, prelevării de probe și eliminării carcaselor.

 

Evenimentul va contribui la elaborarea unei strategii pentru a preveni intrarea virusului în țări în care încă nu există contaminare și pentru a contracara mai bine boala la mistreții din țările deja afectate.

 

Instruirea este complementară cu un manual recent publicat privind detectarea și diagnosticul pestei porcine africane, disponibil acum în limba engleză și în limba rusă, care va fi distribuit tuturor participanților.

 

În cazul în care pesta porcină africană se stabilește la populația de porci mistreți sau de porci sălbatici, controlul eficient devine o provocare. Strategia este de a minimiza contactul dintre mistreți și porcii domestici prin împrejmuirea fermelor de porci, limitarea numărului de porci liberi sau sălbatici și asigurarea eliminării corespunzătoare a deșeurilor de la sacrificare și din bucătării.

 

 

Presiunea generată de vânătorile intensive poate forța migrările mistreților pe distanțe lungi, crescând în acest mod aria afectată de boală

 

 

Care este modul optim de control al pestei porcine africane la mistrețul sălbatic este încă o sursă de controversă. Îndepărtarea carcaselor în timpul epidemiilor, urmată de decontaminarea sitului – chiar dacă necesită multe resurse – a fost utilizată pe scară largă și cu succes în Uniunea Europeană.

 

Vânătoarea poate forța migrarea pe distanțe lungi ale animalelor, crescând în acest mod aria afectată de boală. Împrejmuirea zonelor deschise, folosirea motedelor de respingere a animalelor sau hrănirea suplimentară pot fi, de asemenea, problematice și sunt încă subiect de dezbateri. Vânătorii și cluburile de vânătoare, precum și serviciile forestiere sunt considerate parteneri cheie în supravegherea și controlul bolii la mistreți.

 

Atelierul de lucru din această săptămână a fost organizat în Cadrul Global pentru Controlul Progresiv al Bolilor Transfrontaliere la Animale (CG – BTA) de către FAO, cu participarea profesioniștilor din prima linie din serviciile veterinare și agențiile forestiere din Belarus, Bulgaria, Estonia, Germania, Ungaria, Letonia, Lituania, Moldova, România și Ucraina, precum și reprezentanți ai Organizației Mondiale pentru Sănătatea Animalelor (OIE), Comisiei Europene și ai Federației Asociațiilor de Vânătoare și Conservare.

 

„Instruirea și colaborarea între agenții sunt instrumente esențiale pentru a controla această boală mortală pentru porcine”, a spus Beltran-Alcrudo. „Dacă nu este abordată în mod corespunzător, ea are potențialul de a devasta mijloacele de trai ale multor oameni și de a compromite securitatea alimentară și comerțul în Europa”.

Problematica controlului și eradicării PPA în Uniunea Europeană
Autor: meatmilk  /   luni, 7 ianuarie 2019

(Comunicat) La invitația comisarilor europeni Vytenis Andriukaitis și Karmenu Vella adresată miniștrilor agriculturii și mediului din statele membre, Petre DAEA a participat la o întâlnire privind problematica controlului și a eradicării Pestei Porcine Africane în Uniunea Europeană. Evenimentul a avut loc la...

ANSVSA: Actualizarea situației privind evoluția Pestei Porcine Africane
Autor: meatmilk  /   luni, 3 decembrie 2018

(Comunicat) La această dată, Pesta Porcină Africană (PPA) evoluează în 294 de localități din 18 județe, cu un număr de 1124 focare (dintre care 16 în exploatații comerciale) și 300 de cazuri la mistreți. În total au fost eliminați 361.719 de porci afectați de boală.   Prin aplicarea eficentă a măsurilor de combatere...