Acest site foloseste cookies.
Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.
Vezi mai multe detalii
close
Aboneaza-te la newsletter
close

FAO: Prețul materiilor prime alimentare rămân stabile

Autor: meatmilkvineri, 2 februarie, 2018

(Comunicat) Sezonul de comercializare curent (2017/18) se estimează să se încheie cu un bilanț record pentru grâu și porumb în urma recoltelor mai bune decât cele anticipate anterior, se arată în cele mai recente previziuni ale FAO. 

 

„Piețele globale ale tuturor cerealelor importante rămân bine echilibrate, susținute de bilanțuri record”, potrivit raportului FAO privind cererea și oferta de cereale. Se așteaptă ca raportul dintre stocuri și consum să ajungă la cel mai înalt nivel în ultimii 16 ani.

 

Indicele FAO pentru prețurile la alimente a rămas practic neschimbat în luna ianuarie față de luna precedentă și a fost cu 3% mai mic decât nivelul de la sfârșitul anului trecut, conform raportului privind prețurile la alimente, publicat astăzi.

 

Recoltele record vor duce la creșterea rezervelor

 

Estimările actualizate ale FAO pentru producția mondială de cereale în 2017 sunt de 2 640 milioane de tone, ceea ce este cu 1,3% mai mare decât în 2016 și prezintă un nou record mondial.

 

Estimările au fost majorate cu 13,5 milioane de tone din decembrie, iar producția de cereale grosiere a crescut în principal datorită creșterii producției de porumb din China, Mexic și Uniunea Europeană.

 

De asemenea, FAO a actualizat previziunile privind producția de grâu în 2017 datorită estimărilor unor recolte bune din Canada și Federația Rusă, precum și previziunile pentru producția de orez după ce volumul producției a fost recalculat în China.

 

Consumul prognozat al cerealelor în sezonul 2017/18 a fost de asemenea revizuit: în prezent, acesta a crescut cu 1,4% față de nivelul din 2016/17. Revizuirea ascendentă reflectă o creștere semnificativă a cererii de cereale furajere. Cererea de hrană pentru animale este estimată să atingă un nivel record, pe fondul creșterii semnificative din partea Braziliei, a Chinei, a UE și a Mexicului.

 

Deoarece oferta globală de cereale va crește mai repede decât cererea, se estimează că rezervele vor crește în comparație cu nivelurile deja ridicate la momentul deschiderii sezonului, fapt care va asigura un raport confortabil dintre stocuri și consum, la o rată de 27,7 la sută – cea mai mare valoare a acestui indicator din 2001/02.

 

Între timp, este de așteptat ca volumul comerțului internațional să fie redus nesemnificativ pentru toate culturile majore, cu excepția porumbului.

 

Prețurile materiilor prime alimentare se mențin în general stabile

 

Indicele FAO pentru prețurile alimentelor a inregistrat în medie 169,5 puncte în ianuarie, fiind aproape neschimbat față de luna precedentă, ca și creșterea prețurilor pentru cerealele de uz crent și uleiul de palmier, care au fost compensate de cotațiile în scădere pentru zahăr, unt și brânză.

 

Indicele FAO pentru prețurile la cereale a crescut cu aproape 2,5 la sută din decembrie, deoarece efectul ofertei abundente a fost mai mult decât compensat de temerile legate de condițiile meteorologice nefavorabile și de slăbirea dolarului american. Indicele, care include cotațiile pentru grâu, orez și cerealele grosiere, inclusiv porumb, a crescut cu 6,3% față de ianuarie 2017.

 

Indicele FAO pentru prețurile la alimente este un indice lunar calculat în baza tranzacțiilor care urmărește prețurile pieței internaționale pentru cele cinci grupe principale de alimente.

 

Indicele FAO pentru prețurile la uleiurile vegetale a rămas practic neschimbat în ianuarie, deoarece valorile uleiului de palmier au crescut moderat, în timp ce cele pentru uleiurile de floarea-soarelui și de rapiță au scăzut.

 

Indicele FAO pentru prețurile la lactate a scăzut cu 2,4 la sută din decembrie 2017. Cotațiile internaționale mai mici pentru unt și brânză – impulsionate de proviziile abundente în emisfera nordică și Australia – au compensat prețurile mai mari la laptele praf.

 

Indicele FAO pentru prețurile la zahăr a scăzut cu 1,6%, ceea ce inseamnă mai mult de 30% față de nivelul din anul anterior, determinat de o producție masivă și disponibilități ample de export.

 

Indicele FAO pentru prețurile la carne a rămas aproape neschimbat față de luna precedentă, din cauza cererii de import scăzute pentru păsările de curte și carnea de porc care a compensat cererea mai mare de carne de ovine și cantitățile reduse de carne de vită oferite spre vânzare din Oceania.

Tendințe emergente pe piața lactatelor; aplicații și ingrediente
Autor: Nora Marin  /   joi, 2 august 2018

Lactatele clean label devin din ce în ce mai populare. La rândul lor, ingredientele cu etichetă curată se găsesc în diverse aplicații, oferind căi de a stimula proteinele, pre- și probioticele, vitaminele etc., dar și aromele care au menirea de a reduce zahărul din diferite alimente. Pentru a vedea care sunt tendințele în acest...

Cargill își extinde portofoliul de caragenină pentru deserturile din lapte
Autor: Nora Marin  /   luni, 16 iulie 2018

Cargill a creat Satiagel Seabrid, un nou extract de caragenină, bazat pe alge marine 100% cultivate, despre care compania a declară că creează o sursă de ingrediente durabile, care oferă o textură preferată de consumatori.   Caroline Delabrousse, specialist în aplicații pentru produsele lactate Cargill Starters, Sweeteners...