Acest site foloseste cookies.
Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.
Vezi mai multe detalii
close

FAO: Prețul mondial al alimentelor a continuat să crească

Autor: Maria Demetriadluni, 9 noiembrie, 2015

Indicele preţurilor produselor alimentare, la nivel mondial, realizat de Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Alimentaţie şi Agricultură (FAO), a urcat în luna octombrie ca urmare a condiţiilor meteo nefavorabile, însă rămân sub nivelul înregistrat în aceeaşi perioada a anului trecut, a anunţat FAO.

 

Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Alimentaţie şi Agricultură face public, în fiecare lună, propriul său Food Price Index, care cuantifică schimbările de preţuri înregistrate de un coş de alimente format din cereale, uleiuri vegetale, lactate, carne şi zahăr. În luna octombrie 2015, acest indice a atins o valoare medie de 162 puncte, în urcare cu 155,9 puncte în luna septembrie. FAO a arătat că aceasta a fost cea mai mare majorare înregistrată după luna iulie 2012, chiar dacă preţurile alimentelor erau în luna octombrie 2015 cu 16% mai mici decât în luna octombrie 2014.

 

Urcarea preţurilor din octombrie a fost determinată în principal de urcarea cu 17,2% a preţului la zahăr, pe fondul îngrijorărilor că ploile abundente vor afecta principalele regiuni unde se cultivă trestia de zahăr în Brazilia, primul producător mondial de zahăr. Preţul uleiurilor vegetale a crescut cu 6,2% comparativ cu luna septembrie, pe fondul temerilor că fenomenul El Nino va afecta livrările de ulei de palmier ale Indoneziei în 2016.

În paralel, FAO şi-a redus estimările cu privire la producţia mondială de cereale în 2015 până la 2,530 miliarde de tone, de la 2,534 miliarde tone cât estima în luna septembrie. „Jumătate din revizuire reflectă perspectivele mai slabe privind recoltele de porumb din India şi Ucraina, în principal din cauza condiţiilor meteo nefavorabile”, se arată în comunicatul FAO.

 

Cu toate cestea, FAO şi-a îmbunătăţțit estimările privind recolta mondială de grâu în sezonul 2015/2016 până la 736,2 milioane tone, de la 734,8 milioane tone cât estima anterior, adăugând că principalul motiv al revizuirii fiind recolta peste aşteptări din Uniunea Europeană.

Fonterra introduce Prețul fix al laptelui, ca instrument financiar
Autor: Mircea Demeter  /   miercuri, 19 decembrie 2018

Fonterra a anunțat că va introduce un nou instrument financiar, pentru a ajuta fermierii să câștige mai multă siguranță în primirea plăților pentru lapte, pentru sezonul respectiv.   În acest sens, cooperativa din Noua Zeelandă a afirmat că noul instrument cu preț fix pentru lapte poate ajuta cu bugetarea, planificarea...

IFCN Dairy Research Network: În 2019, prețul laptelui în UE va crește considerabil
Autor: Mircea Demeter  /   miercuri, 24 octombrie 2018

IFCN Dairy Research Network a dat publicității Raportul 2018, care vizează producția de lapte la nivel global și pentru fiecare țară în parte,  analizând productivitatea și prețurile fermelor. Din păcate, la fel cum constata și Rabobenk într-o analiză similară, România nu figurează în analiză, ”din cauza lipsei de...