Acest site foloseste cookies.
Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.
Vezi mai multe detalii
close
Aboneaza-te la newsletter
close

FAO: Prețurile cresc la unt, brânză și lapte praf integral

Autor: meatmilkmiercuri, 11 aprilie, 2018

(Comunicat) Potrivit FAO, Indicele FAO pentru prețurile la alimente a crescut în luna martie, determinat de creșterea robustă a prețurilor la cereale și la produsele lactate.

 

În luna martie, indicele a înregistrat o medie de 172,8 puncte, cu 1,1% mai mult decât în februarie și cu 0,7% peste valoarea sa de anul trecut.

 

Scăderea estimărilor prețului la zahăr și mai ales la uleiurile vegetale a fost mai mult decât compensată de creșterile la porumb, grâu și mai ales la produsele lactate.

 

Indicele FAO pentru prețurile la alimente este un indice calculat în baza tranzacțiilor care urmărește prețurile pieței internaționale pentru cinci grupuri principale de produse alimentare.

 

Producția de cereale la nivel mondial a atins un nivel record în 2017, în creștere cu 33 milioane de tone față de 2016, la aproape 2646 milioane de tone, potrivit ultimelor estimări ale Raportului FAO privind cererea și oferta de cereale, publicat astăzi.

 

Cu toate acestea, FAO anticipează că producția de porumb și de grâu din acest an va scădea în baza previziunilor anterioare.

 

Pâine și unt

 

Indicele FAO pentru prețurile la cereale a continuat pe cale ascendentă, în medie cu 2,7% mai mare decât în februarie și cu 12,1% peste valoarea din martie 2017. Prețurile la grâu au crescut în special datorită îngrijorărilor legate de vreme, inclusiv seceta prelungită în Statele Unite ale Americii și condițiile umede și reci în unele părți ale Europei.

 

Prețurile la porumb au devenit chiar mai ferme, determinate de combinația între cererea mondială robustă și perspectivele înrăutățite de recoltă în Argentina.

 

Indicele FAO pentru prețurile la produsele lactate a fost cu 3,3% mai mare în martie, pe măsură ce cererea globală puternică a împins în sus prețurile la unt, brânză și lapte praf integral.

 

Indicele FAO pentru prețurile la zahăr a scăzut cu 3,4%, ajungând la 27,5% sub valoarea sa din martie 2017, datorită disponibilităților mari de export.

 

Indicele FAO pentru prețurile la uleiurile vegetale a scăzut modest datorită scăderilor de preț la uleiurile din soia, rapiță și uleiul de floarea-soarelui, în timp ce prețurile la uleiul de palmier au crescut, susținute de așteptările ca Uniunea Europeană să reia importurile de biodiesel pe bază de ulei de palmier din Indonezia.

 

Indicele FAO pentru prețurile la carne a rămas în mare parte neschimbat din februarie, deoarece prețurile la carnea de bovine au scăzut, iar cele pentru carnea de ovine și porc au crescut pe fondul cererii puternice de import, în special din partea Chinei.

 

Perspective restrânse pentru producția de cereale

 

Perspectivele producției globale de cereale în 2018 sunt mai restrânse. Producția de grâu la nivel mondial este de așteptat să scadă la 750 de milioane de tone, cu aproximativ unu la sută față de nivelul record al anului precedent. Prognozele sugerează că producția din S.U.A. și-ar putea reveni de la declinul din anul 2017, în timp ce producția în China, India și Federația Rusă ar putea să scadă după un an record.

 

Producția de cereale furajere este, de asemenea, de așteptat să scadă după recordul din 2017, pe fondul vremii nefavorabile din Argentina, a trecerii de la cultivarea de porumb la cultivarea de soia în Brazilia și a scăderii plantațiilor din Africa de Sud sub influența prețurilor.

 

Cea mai recentă prognoză a FAO pentru rezervele mondiale de cereale la încheierea anotimpurilor în 2018 se ridică la aproape 748 de milioane de tone, cu aproape 4 la sută mai mult decât în anul precedent, atingând un nivel record, determinat de creșterea stocurilor de grâu. Creșterea rezervelor ar trebui să atenueze consecințele declinului proiectat în producția globală din acest an.

FAO: Indicele prețurilor a crescut în luna mai din cauza lactatelor
Autor: meatmilk  /   luni, 11 iunie 2018

(Comunicat) Prețurile la produsele alimentare la nivel mondial au crescut în luna mai, înregistrându-se o creștere semnificativă a prețurilor la produsele lactate. Indicele FAO pentru prețurile alimentelor a înregistrat în medie 176,2 puncte în cursul lunii mai, în creștere cu 1,2% față de luna aprilie.   Indicele FAO...

FAO: Indicele prețurilor la alimente a rămas stabil
Autor: meatmilk  /   vineri, 4 mai 2018

Indicele FAO pentru prețurile la produsele alimentare în aprilie a rămas în linii mari stabil, cu o medie de 173,5 puncte, fiind în creștere ușoară față de luna martie și mai mare cu 2,7% decât în aceeași lună a anului 2017.   Prețurile la cereale și la produsele lactate au continuat să crească, iar cele la zahăr au...