Acest site foloseste cookies.
Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.
Vezi mai multe detalii
close
Aboneaza-te la newsletter
close

FAO: Priorități de Food Security în perioada 2018-2027

Autor: meatmilkluni, 9 iulie, 2018

(Comunicat) Producția agricolă globală crește constant în cazul majorității produselor de bază, atingând niveluri record în anul 2017 pentru majoritatea cerealelor, tipurilor de carne, produselor lactate și pește, în timp ce nivelurile stocurilor de cereale au urcat la maxim, conform unui raport anual de la Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică și Organizația Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură.

 

Raportul subliniază rolul important jucat de comerțul agricol în promovarea securității alimentare, subliniind necesitatea unui mediu de politici comerciale încurajator.

 

Raportul OCDE-FAO privind Agricultura 2018-2027 vede o diminuare a creșterii cererii mondiale de mărfuri agricole și produse alimentare, anticipând în același timp continuarea îmbunătățirii productivității în acest sector. Drept rezultat, prețurile la produsele agricole se așteaptă să rămână scăzute pentru următorul deceniu.

 

Raportul, prezentat la Paris de secretarul general al OCDE, Angel Gurría, și directorul general al FAO, José Graziano da Silva, atribuie diminuarea cererii la o decelerare a creșterii cererii în economiile emergente majore, stagnarea consumului pe cap de locuitor a alimentelor de bază și un declin continuu în ratele globale de creștere a populației.

 

Raportul constată că producția globală de produse agricole și de pește este prognozată să crească cu aproximativ 20% în deceniul următor, dar cu variații considerabile între regiuni. Creșterea puternică este așteptată în regiunile în curs de dezvoltare cu creștere rapidă a populației, inclusiv în Africa Subsahariană, Asia de Sud și de Est, Orientul Mijlociu și Africa de Nord. În schimb, se estimează o diminuare a producției în țările dezvoltate, în special în Europa de Vest.

 

Prognozele din raport arată că slăbirea cererii la nivel mondial va persista în deceniul următor, pe fondul scăderii nivelului de creștere a populației, a consumului stabil per capita pentru alimentele de bază și încetinirii creșterii cererii pentru produsele din carne. Declinul creșterii cererii pentru produsele din carne va afecta cererea de cereale și de produse proteice utilizate în hrana pentru animale.

 

Cu stagnare a consumului și o producție în creștere, se estimează majorarea comerțului cu produse agricole și pește cu aproximativ jumătate din rata deceniului precedent. Se așteaptă ca exporturile nete să crească din țările și regiunile cu producție abundentă, în special din America. Țările cu o creștere ridicată a populației, în special în Orientul Mijlociu și Africa de Nord, Africa Subsahariană și în Asia, vor înregistra o creștere a importurilor nete.

 

„În timp ce este prognozată creșterea exporturilor din țările și regiunile cu suprafețe mari de terenuri, în special în America, multe țări mai sărace, cu populații în creștere și resurse terestre limitate, vor fi din ce în ce mai dependente de importurile de alimente pentru a-și hrăni oamenii”, a spus Gurría. „Este esențial ca exportatorii și importatorii să aibă acces la un mediu deschis și previzibil de politici comerciale”.

 

„Revoluția verde a secolului trecut a sporit considerabil capacitatea mondială de a se hrăni, dar acum avem nevoie de o revoluție durabilă”, a declarat directorul general al FAO, José Graziano da Silva. „Aceasta include abordarea sistemelor agricole ce utilizează intensiv resursele și generează costuri ridicate pentru mediu. Solurile, pădurile, apa, calitatea aerului și biodiversitatea continuă să degradeze. Trebuie să adoptăm sisteme alimentare durabile și productive care să ofere alimente sănătoase și nutritive, păstrând, în același timp, mediul și biodiversitatea „.

 

Cererea de cereale și ulei vegetal pentru producția de biocombustibili este de așteptat să nu se schimbe pe parcursul perioadei prognozate, spre deosebire de ultimul deceniu, când extinderea biocarburanților a dus la cererea suplimentară de cereale de peste 120 de milioane de tone, predominant porumb. Având în vedere că politicile existente în țările dezvoltate nu vor susține expansiunea biocarburanților, majoritatea creșterii cererii va proveni din țările în curs de dezvoltare care au introdus politici care favorizează utilizarea biocarburanților. În special, este de așteptat ca utilizarea trestiei de zahăr pentru producția de biocarburanți să crească.

 

Accente regionale speciale

 

Ediția din acest an a raportului include un capitol special privind Orientul Mijlociu și Africa de Nord (MENA), care se confruntă cu probleme simultane legate de insecuritatea alimentară, creșterea malnutriției și gestionarea resurselor naturale limitate.

 

Subnutriția este concentrată în țările afectate de conflicte și de instabilitatea politică. În alte țări din regiune, cererea de alimente este în creștere rapidă, în special datorită creșterii populației. Niveluri foarte ridicate ale consumului de grâu, împreună cu o creștere continuă a consumului de zahăr și a grăsimilor, duce la o răspândire alarmantă a excesului de greutate și a obezității în regiune.

 

Raportul recomandă ca țările din regiune să-și reorienteze politicile de la susținerea cerealelor care consumă multă apă, spre un sprijin mai mare pentru dezvoltarea rurală, reducerea sărăciei și creșterea produselor de horticultură cu o valoare adăugată mai mare.

 

Europa și Asia Centrală

 

Producția agricolă în regiunea Europei și a Asiei Centrale este proiectată să se extindă cu 9% în următorul deceniu. Sectorul culturilor agricole va contribui cu 55 la sută din creștere, în timp ce sectorul creșterii animalelor va contribui cu 38 la sută și pescăriile cu 7 la sută.

 

Regiunea generează deja aproximativ 45% din producția globală de grâu, cereale grosiere și semințe oleaginoase, precum și 18% din zahăr. Conform previziunilor din raport, se prevede o concentrare pe producția de cereale și semințe oleaginoase, chiar dacă se așteaptă o scădere a producției la 16% până în 2027.

 

Se preconizează că această regiune va continua să fie exportator major, cu principalii exportatori, cum ar fi Rusia, Ucraina și Kazahstan, care au o cotă global de export combinată de 24%, care se așteaptă să rămână stabilă în perioada analizată. Datorită focalizării pe grâu, se așteaptă ca aceste trei țări să-și mărească cota combinată a exporturilor de grâu de la 33% la 35% din piața globală.

 

Producția animalieră se preconizează că va crește ca răspuns la majorarea cererii interne. Producția de lapte în regiune va crește cu 9% până în 2027 în comparație cu perioada 2015-2017.

 

Europa și Asia Centrală este cel mai mare producător de brânză din lume, reprezentând aproximativ 52% din producția globală. Producția este de așteptat să se extindă cu 14,5% în următorul deceniu, cea mai mare parte a creșterii fiind generată de Uniunea Europeană.

 

Raportul Perspectivele Agriculturii OCDE-FAO 2018-2027 poate fi accesat gratuit on-line pe iLibrary OCDE. Puteți, de asemenea, să accesați indicatorii în cadrul instrumentului interactiv Compară Țara Ta sau să descărcați datele brute la www.agri-outlook.org.

Ștefan Vîrtaci: Evoluția pieței internaționale a cărnii de porc în anul 2018
Autor: meatmilk  /   miercuri, 19 decembrie 2018

Si in cursul anul 2018 s-a mentinut impartirea pieteiproducatorilor de carne de porc asemanatoare cu cifrele realizate in anii anteriori. Tarile CE isi mentin suprematia in ceea ce priveste productia si exporturile de carne de porc, China desi are o productie importanta, nu poate sa isi acopere necesarul fara a apela la importuri, iar Rusia ca de...

FAO: Progresele privind securitatea alimentară și nutriția stagnează în Europa
Autor: meatmilk  /   miercuri, 12 decembrie 2018

(Comunicat) Peste 14 milioane de adulți și circa 4,7 milioane de copii din Europa și Asia Centrală suferă de nesiguranță alimentară severă - așa cum este definită de Scala de Experiență în Insecuritatea Alimentară (FIES în engleză) potrivit unui raport publicat astăzi de Organizația Națiunilor Unite pentru Alimentație și...