Acest site foloseste cookies.
Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.
Vezi mai multe detalii
close
Aboneaza-te la newsletter
close

FAO: În Uniunea Europeană, prețul untului a ajuns la un nivel record

Autor: Maria Demetriadmiercuri, 9 august, 2017

De aproape trei ani, prețurile la produsele alimentare la nivel mondial au fost determinate de prețurile record ale untului, notează Dairy Reporter, citând surse FAO.

 

Ca urmare, prețurile globale ale alimentelor au crescut pentru a treia lună consecutiv, atingând un maxim de 31 de luni, parțial determinat de creșterea prețurilor la unt și brânză, potrivit indicelui FAO al prețurilor alimentelor elaborat de ONU.

 

Indicele prețurilor la produsele lactate din cadrul FAO a crescut cu 3,6% în luna iulie comparativ cu luna precedentă, înregistrând o creștere de 52,2% față de luna iunie 2016. ”În ciuda acestei ultime creșteri, indicele este încă cu 21% mai mic decât vârful atins în februarie 2014”, indică FAO.

 

Prețurile untului ajung la noi înălțimi

 

O mai mare disponibilitate la export a împins prețurile la unt la un nou nivel în iulie 2017, lărgind în continuare diferența dintre cotațiile untului și alte produse lactate, a spus FAO. Prețurile globale ale untului au crescut cu 900 până la 1.300 de dolari pe tonă în luna iunie a acestui an și au atins un nivel record de 6.100 de dolari pe tonă în Europa, iar prețurile vor continua să crească, potrivit unei analize globale a pieței USDEC.

 

Oceania a înregistrat cea mai mare creștere a prețului (104%) la unt, dublând prețul pe tonă față de aceeași perioadă a anului trecut. ”Înregistrarea prețurilor la unt este raționalizarea ofertei existente în rândul cumpărătorilor care își pot permite să plătească cel mai mult”, se afirmă în analiza USDEC.

 

În cazul Europei și al Statelor Unite, aceasta este, în general, piața internă, lăsând mai puțin disponibile pentru export. Cu prețurile record ale untului și prețurile care se încadrează în laptele praf integral, se așteaptă mai multă producție de unt în a doua jumătate a anului în SUA, Europa și Oceania, prognoză USDEC.

 

Cererea de brânzeturi se va consolida

 

Exporturile de brânză de la furnizorii majori au rămas solide, cu o creștere a prețurilor la achizițiile din Coreea de Sud (+ 11% în anul), China (+ 25%) și Asia de Sud-Est (+ 12%). Importurile de brânzeturi din Rusia au crescut de asemenea cu 50% în comparație cu anul trecut, în ciuda interzicerii produselor agricole occidentale, care a fost prelungită până în decembrie 2018.

 

”Deși activitățile de cumpărare din partea importatorilor asiatici au susținut, de asemenea, cotațiile brânzeturilor și WMP, prețurile pentru laptele praf degresat au fost determinate de cererea redusă și de perspectivele unor eliberări mai mari din stocurile de intervenție din UE”, a declarat FAO.

 

Cererea redusă de SMP a dus la un excedent de aproximativ 352 000 de tone în magazinele din UE, limitând creșterea prețurilor SMP. Ca urmare, piețele, inclusiv Australia și Argentina și-au redus importurile de SMP cu 42% și respectiv 72% față de aceeași perioadă a anului trecut.

Până în 2022, piața laptelui din China o va depăși pe cea din SUA
Autor: Mircea Demeter  /   miercuri, 30 august 2017

Potrivit studiului realizat de Euromonitor International, China va depăși SUA ca cea mai mare piață a produselor lactate până în 2022, în timp ce India va ocupa locul 4 din 2021. În studiu se pretinde că în următorii cinci ani, țările se vor schimba în importanță din cauza unei modificări a cererii consumatorilor în sectorul...

Rabobank a publicat Global Dairy Top 20 2017
Autor: Ilie Stoian  /   joi, 13 iulie 2017

Ca în fiecare an, Rabobank își publică studiul despre cele mai mari 20 de companii lactate din lume. Azi, 13 iulie, a fost publicat Global Dairy Top 20, un clasament care anunță regresul grupului Lactalis, de pe locul 2, anul trecut, pe 3, anul acesta, și revenirea celor de la Danone pe locul 2. Totodată, clasamentul pe care vi-l...