Acest site foloseste cookies.
Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.
Vezi mai multe detalii
close
Aboneaza-te la newsletter
close

Fără industria de procesare, România va exporta materie prima ieftin

Autor: Meat MIlkluni, 18 august, 2014

Venit în România încă din 1992, italianul Piero Francisci și-a construit nu doar o afacere solidă în agricultură, ci și o reputație de voce puternică în agricultura românească. Analizând la rece situația actuală a sectorului, fermierul din comuna Băbăița, județul Teleorman, spune că România va continua să exporte materie primă la prețurile cele mai mici din Uniunea Europeană. Pentru a pune capăt acestei probleme, politica agricolă ar trebui să sprijine reindustrializarea zonelor rurale, respectiv construirea de centre de procesare a produselor agricole, informeaza Agrointel.

Agricultorul lucrează peste 400 de hectare la Băbăița și spune că producția medie la grâu pe care a obținut-o în această vară este de 4,5 tone la hectar. De vină au fost lunile iunie și iulie, când vremea a fost potrivnică agriculturii. La problema recoltei se adaugă cea a prețurilor. Dar nu este o situație nouă, spune Francisci. ”Singurul an în care a existat un raport bun între recoltă și prețuri a fost anul agricol 2010-2011. apoi a urmat 2012 cu seceta și 2013 cu recolte mari și prețuri mici. Anul acesta avem și recolte mici, și prețuri mici. Ba, mai mult, avem și probleme cu calitatea grâului”, a declarat Piero Francisci.

Dificultățile din sectorul agricol l-au făcut pe italianului Francisci să se simtă și mai apropiat de țara care i-a devenit ”acasă” de peste două decenii. ”România nu a câștigat încă pariul cu agricultura. Mai sunt încă multe de făcut. Prea multe. (…) Agricultura românească produce mai mult decât este nevoie pentru consumul intern. Nu are însă capacitatea de a procesa materia primă și în consecință este un exportator de materie primă. Toți traderii internaționali vând produsele noastre înainte de recoltă, la cele mai mici prețuri din lume. Fără finanțare pentru agricultură și când toți fermierii au datorii la bancă și rate de plată, sunt obligați să vândă la prețul oferit de traderi”, apreciază italianul de la Băbăița.

Făcând o paralelă cu țara natală, Francisci spune că agricultura din Cizmă este ”așezată” pe procesare. În acest fel, Italia se laudă cu exporturile, dar acestea sunt într-un procent semnificativ, formate din marfă procesată. Ceea ce înseamnă nu doar mai mulți bani, dar și locuri de muncă în fabrici. (mai multe pe www.agrointel.ro).

Carnea de porc, primul loc în Top-ul importurilor
Autor: Maria Demetriad  /   luni, 19 ianuarie 2015

Carnea de porc a ocupat primul loc în Top-ul importurilor de produse agroalimentare, în primele 10 luni ale anului 2014 Carnea de porc a ocupat primul loc în topul importurilor de produse agroalimentare în perioada 1 ianuarie - 31 octombrie 2014 cu o cantitate de 129.000 de tone, în creştere cu 7 procente faţă de aceeaşi perioadă din...

Cris Tim va investi 5 mil. de euro în dezvoltarea producției ready-meal
Autor: Maria Demetriad  /   vineri, 16 ianuarie 2015

Cris Tim va investi 5 milioane de euro în dezvoltarea producției ready-meal, segment care a crescut cu 30% anul trecut, a declarat Radu Timiş, preşedintele grupului. Totodată, activitatea companiei se va extinde și în zona vinificației, investind alte 2,5 milioane de euro în ”Crama Butic”. "În acest an investim aproximativ 3...