Acest site foloseste cookies.
Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.
Vezi mai multe detalii
close
Aboneaza-te la newsletter
close

Fermă de porci instalată pe locul unui fost lagăr nazist

Autor: Ilie Stoianluni, 29 iulie, 2013

Comitetul ONU pentru Drepturile Omului a îndemnat joi Cehia să închidă o fermă de porci instalată, în anii ’70, pe locul unui fost lagăr nazist de concentrare pentru romi, relatează AFP. Comitetul, cu sediul la Geneva, a afirmat că este necesar ca această ţară să acţioneze în mod activ cu scopul de a favoriza „respectarea istoriei şi culturii romilor, prin acte cu caracter simbolic, ca închiderea fermei de porci situată pe (locul unde s-a aflat) lagărul de concentrare de la Lety, în al Doilea Război Mondial.

În opinia experţilor din cadrul Comitetului, este necesar ca Cehia să îşi „intensifice eforurile” în domeniul respectării romilor. În perioada 1940-1943, Germania nazistă şi colaboratori cehi ai acesteia au încarcerat 1.038 de romi cehi în lagărul de la Lety, situat la aproximativ 70 de kilometri sud de Praga, condus de către un comandant ceh şi gărzile acestuia. În total, 327 de romi au murit în lagăr, dintre care 241 copii, iar alţi peste 500 l-au tranzitat către lagărul de exterminare Auschwitz-Birkenau, creat în sudul Poloniei de către ocupantul german. În perioada 1972-1976, regimul comunist aflat la putere în fosta Cehoslovacie a construit pe locul lagărului un complex pentru creşterea porcilor, administrat în prezent de o societate privată.

Parlamentul European (PE) i-a îndemnat pe cehi în 2005, dar şi în 2008, să mute această fermă de porci. Tensiuni între romi şi Guvernul de la Praga cu privire la acest sit durează de aproape 20 de ani. În iulie 2012, romi au boicotat o ceremonie în memoria victimelor rome ale naziştilor, organizată la Lety, la care a participat şeful Guvernului de centru-dreapta. Fostul preşedinte Vaclav Havel a inaugurat în 1995 un monument dedicat romilor, în apropierea lagărului de la Lety. Ulterior, niciun alt politician nu a mai vizitat acest loc, până la vizita premierului. (adevarul.ro)

Abatoarele franceze sunt în criză accentuată
Autor: Meat MIlk  /   luni, 19 ianuarie 2015

Abatoarele franceze sunt în criză accentuată, potrivit asociației franceze a cărnii SNIV-SNCP. În urma veștii că abatoarele AIM au fost plasate în administrare judiciară săptămâna trecută, SNIV-SNCP a declarat că embargoul rus impus vara trecută a contribuit la o creștere a presiunii competiționale asupra întreprinderilor din...

China interzice importurile de produse avicole din SUA
Autor: Meat MIlk  /   joi, 15 ianuarie 2015

China interzice importurile de produse avicole din Statele Unite, reacționând la recentele apariții ale unor focare de gripă aviară în SUA, prin interzicerea oricăror importuri de păsări, ouă, carne de pasăre și produse de carne de pasăre din această țară, notează Global Meat.   O declarație comună a Ministerului...