Acest site foloseste cookies.
Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.
Vezi mai multe detalii
close
Aboneaza-te la newsletter
close

Ferma de sturioni

Autor: Meat MIlkvineri, 26 iulie, 2013

Sturionii sunt peştii cei mai valoroşi din întreaga lume. Aceştia produc celebrul caviar, cu gust delicios, vândut la preţuri considerabile (30-50 euro/100 g). Creşterea sturionilor în România poate fi privită drept o afacere cu potenţial deosebit.

Argument

Scăderea drastică a sturionilor din bazinul inferior al Dunării, ca urmare a impactului antropic negativ asupra zonelor de reproducere naturală şi a pescuitului necontrolat, impune un efort de cercetare dirijat îndeosebi spre protecţia acestor stocuri. De aceea, restabilirea stocurilor de sturioni, prin reproducere artificială şi creştere în condiţii de mediu favorabile, a făcut obiectul unor programe de cercetare-dezvoltare.

În acest context se înscriu şi cercetările de creştere intensivă, în ţara noastră, a puilor de sturion, în sisteme recirculante, cu incinte de tip acvariu. Eficienţa este extraordinară, în condiţiile respectării cu stricteţe a tuturor condiţiilor tehnologice. Pe 1.000 de metri pătraţi se pot creşte cantităţi considerabile de sturioni (până la 5 tone), dacă apa este nepoluată, cu debit suficient şi constant.

Sistemele de creştere recirculante pot fi considerate ca fiind un complex de instalaţii care asigură aducţiunea şi recircularea apei (în cantitatea şi la calitatea dorită) asigură incintele de creştere adaptate la particularităţile biologice şi etologice ale speciei de cultură asigurând totodată monitorizarea factorilor abiotici, care acţionează asupra sistemului. Proiectarea acestui complex de instalaţii este în strânsă corelaţie cu producţia planificată şi cu ciclul de producţie ales.

Start şi derulare

În principal şi din punct de vedere constructiv, sistemul recirculant este alcătuit din:

–         unitatea de filtrare a apei;

–         unitatea de sterilizare a apei;

–         unitatea de aerare-oxigenare a apei.

Modulul de creştere este reprezentat de acvarii realizate diferit. Forma şi dimensiunea acestora sunt stabilite de etologia speciei, de obiectul creşterii şi de indicatorii biotehnologici, care urmează a fi aplicaţi. De asemenea, la alegerea formei acvariului, se are în vedere asigurarea unei cât mai uniforme circulaţii a apei, la nivelul fiecărei unităţi de creştere, respectiv o cât mai omogenă distribuţie a oxigenului în masa apei.

Adâncimea apei, dimensiunile în plan, respectiv volumul de apă (corespunzător unei unităţi de creştere) au în vedere asigurarea, în condiţii de fiabilitate şi eficienţă cât mai crescută, a exigenţelor tehnologice specifice sistemelor de creştere intensivă. Numărul unităţilor de creştere preconizat asigură o flexibilitate corespunzătoare în ceea ce priveşte indicatorii biotehnologici urmăriţi, precum şi posibilitatea efectuării repetiţiilor necesare aplicării tehnologiei.

Unitatea de condiţionare a calităţii apei  are drept scop controlul şi menţinerea în domeniul optim a principalilor parametrii fizico-chimici ai apei: conţinutul în oxigen, concentraţia de azot amoniacal, concentraţia de particule solide, pH-ul şi dioxidul de carbon. Astfel, pentru controlul particulelor solide şi al concentraţiei de azot amoniacal este prevăzută o instalaţie de filtrare alcătuită dintr-o succesiune de straturi filtrante, cu funcţii diferite:

–         filtrul mecanic din material poros, la nivelul căruia sunt reţinute particulele grosiere;

–         filtrul biologic propriu-zis, alcătuit dintr-o succesiune de materiale filtrante, în care se realizează denitrificarea apei;

–         filtrul chimic (din carbon activ), la nivelul căruia se finalizează procesul de condiţionare a calităţii apei.

Unitatea de sterilizare şi condiţionare a apei este reprezentată de o instalaţie cu lampă UV, montată pe circuitul principal de alimentare cu apă condiţionată. Caracteristica funcţională de bază a instalaţiei este puterea nominală, putere care asigură cantitatea de radiaţii în gama lungimilor de undă optime.

Instalaţia de distribuţie a apei şi aerului la modulul de creştere este alcătuită dintr-un sistem de pompe şi armături, care asigură debitul tehnologic fiecărei unităţi a modulului. Funcţionarea instalaţiei la parametrii de regim impuşi (presiune, debit, viteză etc) este asigurată cu ajutorul unor pompe centrifugale ale căror caracteristici sunt adecvate cerinţei tehnologice.

Ferma de midii Agigea, vinde scoicile cu2 euro pe kilogram
Autor: Maria Demetriad  /   joi, 17 septembrie 2015

România există o singură fermă de midii, la Agigea. Delicioasele scoici se găsesc de vânzare în două lanţuri de hypermarketuri şi în câteva restaurante de pe Litoral, la un preţ de aproximativ 2 euro pentru un kilogram. Cele mai importante detalii: midiile sunt româneşti şi mereu proaspete.   Mirel Crivăț a pus pe...

Înființarea și exploatarea unei ferme de nurci
Autor: Aura Alexa Ioan  /   vineri, 29 mai 2015

În România, o afacere care se dovedeşte profitabilă, a fost foarte puţin dezvoltată: cea a fermelor de animale de blană! Asta nu a însemnat că olandezii, mari crescători de animale de blană, nu au “mirosit” această oportunitate, începând deja să îşi mute afacerile de acest gen în România, pentru a nu fi în permanență sub...