Acest site foloseste cookies.
Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.
Vezi mai multe detalii
close
Aboneaza-te la newsletter
close

Ferma: efsa a stabilit ca niacina este un aditiv alimentar sigur pentru animale

Autor: marți, 5 februarie, 2013

Conform agroazi.ro, termenul de niacina este folosit generic in descrierea acidului nicotinic si a nicotinamidei. Niacina are o raspandire larga si se intalneste in drojdie, tarate si hrana de origine animala.

Acidul nicotinic si nicotinamida sunt privite ca sursa efectiva de vitamine in hrana animalelor.
Dand curs unei cereri a Comisiei Europene, Panoului Aditivilor si al Produselor sau Substantelor Folosite in Hrana Animalelor i s-a solicitat o parere stiintifica referitaore la siguranta si eficienta acidului nicotinic si a nicotinamidei in calitate de aditiv folosit in hrana animalelor.

Parerea stiintifica este bazata pe un dosar prezentat de Vitamin Authorisation Consortium European Economic Interest Grouping (VITAC EEIG).

Acidul nicotinic si nicotinamida actioneaza in principal ca precursor al coenzimelor NAD si NADP. Astfel, nicotinamida are rolul fiziologic critic in respiratia mitocondriala si in metabolismul carbohidratilor, lipidelor si al amino acizilor.

Niacina este adecvata pentru animalele tinta, cu o marja a sigurantei care este de cel putin zece ori mai mare decat cerintele si nivelurile utilizate. Panoul Aditivilor si al Produselor sau Substantelor Folosite in Hrana Animalelor mai considera ca folosirea niacinei in hrana animalelor nu este o grija justificata pentru siguranta consumatorilor.

Acidul nicotinic si nicotinamida nu irita pielea, dar poate cauza iritatii ale ochilor si a membranei mucoaselor. Este foarte putin probabil sa provoace sensibilitatea pielii. Muncitorii pot fi expusi prin inspiratia prafului cand manevreaza acidul nicotinic, fapt care ar trebui sa fie privit ca un rau potential. Nicotinamida nu reprezinta risc de expunere prin inhalare.

Soluții digitale pentru productivitate sporită și profit ridicat în fermă
Autor: meatmilk  /   vineri, 3 august 2018

(Comunicat) Evoluția rapidă a domeniului IT și influența existenței Internetului se fac simțite în toate domeniile, inclusiv în agricultură. Fermierii din întreaga lume adoptă cu rapiditate noile tehnologii, astfel încât să își îndeplinească menirea cât mai ușor și să producă tot mai multă hrană pentru o populație...

C.E.: Rolul cheie pe care vânătorii trebuie să îl joace în împiedicarea evoluției PPA
Autor: meatmilk  /   joi, 2 august 2018

(Comunicat) Sectorul cărnii de porc este unul dintre cele mai semnificative sectoare agricole din UE. Acesta reprezintă 8,5% din producția totală a industriei agricole din UE, cea mai mare, în comparație cu alte sectoare de carne. Carnea de porc reprezintă 50% din producția totală de carne din UE. Carnea de porc este cea mai exportată...

Ferma: efsa a stabilit ca niacina este un aditiv alimentar sigur pentru animale

Autor: Meat MIlkmiercuri, 30 ianuarie, 2013

Conform agroazi.ro, termenul de niacina este folosit generic in descrierea acidului nicotinic si a nicotinamidei. Niacina are o raspandire larga si se intalneste in drojdie, tarate si hrana de origine animala.

Acidul nicotinic si nicotinamida sunt privite ca sursa efectiva de vitamine in hrana animalelor.
Dand curs unei cereri a Comisiei Europene, Panoului Aditivilor si al Produselor sau Substantelor Folosite in Hrana Animalelor i s-a solicitat o parere stiintifica referitaore la siguranta si eficienta acidului nicotinic si a nicotinamidei in calitate de aditiv folosit in hrana animalelor.

Parerea stiintifica este bazata pe un dosar prezentat de Vitamin Authorisation Consortium European Economic Interest Grouping (VITAC EEIG).

Acidul nicotinic si nicotinamida actioneaza in principal ca precursor al coenzimelor NAD si NADP. Astfel, nicotinamida are rolul fiziologic critic in respiratia mitocondriala si in metabolismul carbohidratilor, lipidelor si al amino acizilor.

Niacina este adecvata pentru animalele tinta, cu o marja a sigurantei care este de cel putin zece ori mai mare decat cerintele si nivelurile utilizate. Panoul Aditivilor si al Produselor sau Substantelor Folosite in Hrana Animalelor mai considera ca folosirea niacinei in hrana animalelor nu este o grija justificata pentru siguranta consumatorilor.

Acidul nicotinic si nicotinamida nu irita pielea, dar poate cauza iritatii ale ochilor si a membranei mucoaselor. Este foarte putin probabil sa provoace sensibilitatea pielii. Muncitorii pot fi expusi prin inspiratia prafului cand manevreaza acidul nicotinic, fapt care ar trebui sa fie privit ca un rau potential. Nicotinamida nu reprezinta risc de expunere prin inhalare.

ANSVSA: Situația la zi a evoluției Pestei Porcine Africane
Autor: meatmilk  /   vineri, 3 august 2018

(Comunicat) De la data confirmării prezenței Pestei Porcine Africane (PPA) în țara noastră, pentru prima oară, în 31 iulie 2017, în județul Satu-Mare, se constată că în zona de N-V a României boala evoluează lent, chiar staţionar, confirmându-se în 14 localităţi din judeţele Satu-Mare, Sălaj şi Bihor. Au fost afectaţi 13...

Suplimentarea cu proteine by-pass a dietei bovinelor de lapte
Autor: Nora Marin  /   vineri, 3 august 2018

Îmbunătățirea producției de lapte este un instrument important de creștere a calității vieții, în special pentru persoanele din mediul rural. Cum, în România există numeroase exploatații comerciale de dimensiuni mici sau medii, am găsit util ca, de această dată, să facem referire la recomandările FAO privind îmbunătățirea...

Valorificarea superioară a sângelui animalelor abatorizate
Autor: Maria Demetriad  /   vineri, 3 august 2018

Abatoarele, precum și companiile de prelucrarea a cărnii generează o cantitate semnificativă de subproduse solide și lichide. La rândul lor, angrosistii și comercianții cu amănuntul produc cantități mari de subproduse. Deci, milioane de tone de deșeuri sunt produse în fiecare zi iar problema este eliminarea lor. Dar eliminarea...

Soluții digitale pentru productivitate sporită și profit ridicat în fermă
Autor: meatmilk  /   vineri, 3 august 2018

(Comunicat) Evoluția rapidă a domeniului IT și influența existenței Internetului se fac simțite în toate domeniile, inclusiv în agricultură. Fermierii din întreaga lume adoptă cu rapiditate noile tehnologii, astfel încât să își îndeplinească menirea cât mai ușor și să producă tot mai multă hrană pentru o populație...

C.E.: Rolul cheie pe care vânătorii trebuie să îl joace în împiedicarea evoluției PPA
Autor: meatmilk  /   joi, 2 august 2018

(Comunicat) Sectorul cărnii de porc este unul dintre cele mai semnificative sectoare agricole din UE. Acesta reprezintă 8,5% din producția totală a industriei agricole din UE, cea mai mare, în comparație cu alte sectoare de carne. Carnea de porc reprezintă 50% din producția totală de carne din UE. Carnea de porc este cea mai exportată...