Acest site foloseste cookies.
Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.
Vezi mai multe detalii
close
Aboneaza-te la newsletter
close

Fermele de crestere a porcilor au probleme din cauza falimentarii abatoarelor

Autor: Meat MIlkmiercuri, 30 ianuarie, 2013

(Agerpres) Intrarea in faliment sau in insolventa a abatoarelor reprezinta principala problema cu care se confrunta fermele de ingrasare a porcilor, a declarat Mugurel Ilie, proprietarul fermei Matador.

Potrivit fermierului din jud. Braila, prezent la masa rotunda cu tema Cresterea porcinelor, oportunitate de dezvoltare pentru agricultura romaneasca, situatia procesarii carnii a pus in pericol si a adus in incapacitate de plata multe ferme din Romania.

Despre situatia procesarii in general nu se spune, insa asta este o mare problema, pentru ca, in Romania, erau la un moment dat 130 de abatoare autorizate sa taie porc. Eu stiu cel putin zece nume mari care au falimentat in ultimul an. Din aceste zece nume mari, fiecare are un numar de ferme furnizoare carora le pune cate un mare bolovan de gat. ªi fermele astea, unele, nu mai pot sa duca acesti bolovani, a explicat Mugurel Ilie
.
Acesta a explicat ca problema o constituie modul in care aceste abatoare ies de pe piata, unele prin faliment, iar altele prin insolventa, uneori insolventa pe termen lung.
Exista un caz, al celui mai mare abator din Ardeal, care a intrat in insolventa anul trecut in aprilie, iar acum suntem in iulie si nici pana acum nu s-a aprobat planul de reorganizare.

Toti furnizorii acestui abator se uita dupa bani si vor continua sa se uite ani in sir. Asta este o mare problema pentru toate fermele: abatoarele care cad pe capete, a adaugat proprietarul fermei Matador.

In opinia lui Mugurel Ilie, nu este posibil sa intre in faliment mai mult de 10% din abatoare intr-un an. Acum, insa, fermierii nu stiu daca, dupa ce le pleaca un camion cu porci spre un abator, ei isi vor recupera si banii pe carne.

Asta este situatia acum: pur si simplu iti pleaca pe poarta un camion cu porci si stai si te rogi ca poate o sa-ti vina si banii vreodata, dar nu stii daca banii iti mai vin sau nu. Tot ce inseamna cecuri, bilete la ordin – sa uitam de ele. In momentul in care cineva a intrat in insolventa, sunt zero. Deci, nu ai nici un moment certitudinea ca vei primi banii pe ceea ce ai livrat si asta este o mare problema
, a mai spus fermierul.

O alta cu care se confrunta crescatorii de porci o constituie si instabilitatea legislativa, care face ca orice plan de afaceri si orice investitie sa nu poata fi facuta in cunostinta de cauza si cu toate argumentele. Adica, anul asta e subventie. La anul nu mai e subventie. Anul al treilea, este subventie, dar are alta valoare si tot asa. Au fost ani fara subventie, acum s-a trecut de la un sistem si niste sume la altceva, a precizat Mugurel Ilie.

GOURMET PACK de la Karpaten Premium Angus, noua pasiune a consumatorilor
Autor: meatmilk  /   vineri, 19 octombrie 2018

(Comunicat) Pentru cei pasionați de specialități culinare, a căror gusturi rafinate îi poartă mereu într-o călătorie printre ingrediente de calitate care stau la baza unui meniu pe măsură, Karpaten Premium Angus lansează pachetul GOURMET PACK!   În lumea gourmet nimic nu este întâmplător! Fiecare ingredient, fiecare aromă...

Audit din partea Comisiei Europene privind Pesta Porcină Africană
Autor: meatmilk  /   vineri, 19 octombrie 2018

(Comunicat) A demarat misiunea de audit din partea Comisiei Europene privind Pesta Porcină Africană (PPA). Aceasta este pentru a patra oară când experți europeni vizitează România, în ultimul an si jumătate, pe tema Pestei Porcine Africane.   Această misiune de audit vizează evaluarea modului în care au fost aplicate...