Acest site foloseste cookies.
Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.
Vezi mai multe detalii
close
Aboneaza-te la newsletter
close

Fermele de crestere a porcilor au probleme din cauza falimentarii abatoarelor

Autor: Meat MIlkmiercuri, 30 ianuarie, 2013

(Agerpres) Intrarea in faliment sau in insolventa a abatoarelor reprezinta principala problema cu care se confrunta fermele de ingrasare a porcilor, a declarat Mugurel Ilie, proprietarul fermei Matador.

Potrivit fermierului din jud. Braila, prezent la masa rotunda cu tema Cresterea porcinelor, oportunitate de dezvoltare pentru agricultura romaneasca, situatia procesarii carnii a pus in pericol si a adus in incapacitate de plata multe ferme din Romania.

Despre situatia procesarii in general nu se spune, insa asta este o mare problema, pentru ca, in Romania, erau la un moment dat 130 de abatoare autorizate sa taie porc. Eu stiu cel putin zece nume mari care au falimentat in ultimul an. Din aceste zece nume mari, fiecare are un numar de ferme furnizoare carora le pune cate un mare bolovan de gat. ªi fermele astea, unele, nu mai pot sa duca acesti bolovani, a explicat Mugurel Ilie
.
Acesta a explicat ca problema o constituie modul in care aceste abatoare ies de pe piata, unele prin faliment, iar altele prin insolventa, uneori insolventa pe termen lung.
Exista un caz, al celui mai mare abator din Ardeal, care a intrat in insolventa anul trecut in aprilie, iar acum suntem in iulie si nici pana acum nu s-a aprobat planul de reorganizare.

Toti furnizorii acestui abator se uita dupa bani si vor continua sa se uite ani in sir. Asta este o mare problema pentru toate fermele: abatoarele care cad pe capete, a adaugat proprietarul fermei Matador.

In opinia lui Mugurel Ilie, nu este posibil sa intre in faliment mai mult de 10% din abatoare intr-un an. Acum, insa, fermierii nu stiu daca, dupa ce le pleaca un camion cu porci spre un abator, ei isi vor recupera si banii pe carne.

Asta este situatia acum: pur si simplu iti pleaca pe poarta un camion cu porci si stai si te rogi ca poate o sa-ti vina si banii vreodata, dar nu stii daca banii iti mai vin sau nu. Tot ce inseamna cecuri, bilete la ordin – sa uitam de ele. In momentul in care cineva a intrat in insolventa, sunt zero. Deci, nu ai nici un moment certitudinea ca vei primi banii pe ceea ce ai livrat si asta este o mare problema
, a mai spus fermierul.

O alta cu care se confrunta crescatorii de porci o constituie si instabilitatea legislativa, care face ca orice plan de afaceri si orice investitie sa nu poata fi facuta in cunostinta de cauza si cu toate argumentele. Adica, anul asta e subventie. La anul nu mai e subventie. Anul al treilea, este subventie, dar are alta valoare si tot asa. Au fost ani fara subventie, acum s-a trecut de la un sistem si niste sume la altceva, a precizat Mugurel Ilie.

Soluții digitale pentru productivitate sporită și profit ridicat în fermă
Autor: meatmilk  /   vineri, 3 august 2018

(Comunicat) Evoluția rapidă a domeniului IT și influența existenței Internetului se fac simțite în toate domeniile, inclusiv în agricultură. Fermierii din întreaga lume adoptă cu rapiditate noile tehnologii, astfel încât să își îndeplinească menirea cât mai ușor și să producă tot mai multă hrană pentru o populație...

C.E.: Rolul cheie pe care vânătorii trebuie să îl joace în împiedicarea evoluției PPA
Autor: meatmilk  /   joi, 2 august 2018

(Comunicat) Sectorul cărnii de porc este unul dintre cele mai semnificative sectoare agricole din UE. Acesta reprezintă 8,5% din producția totală a industriei agricole din UE, cea mai mare, în comparație cu alte sectoare de carne. Carnea de porc reprezintă 50% din producția totală de carne din UE. Carnea de porc este cea mai exportată...