Acest site foloseste cookies.
Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.
Vezi mai multe detalii
close
Aboneaza-te la newsletter
close

Fermele de porci din arges nu sunt autorizate sa livreze carne in ue

Autor: Meat MIlkmiercuri, 30 ianuarie, 2013

Potrivit cotidianului Universul Arge;ean, niciun crescator de porci din Arges nu este autorizat sa exporte in statele Uniunii.

In Arges, in acest moment, exista 14 ferme de porci, dintre care numai 11 sunt populate, dar niciuna nu este autorizata de Autoritatea Sanitar- Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA) sa efectueze livrari pe pietele europene. Cele 11 ferme care functioneaza in acest moment au, impreuna, un efectiv de circa 60.000 de capete.

Cea mai mare dintre ferme este Danbreed din Slobozia, urmata de Avicola Costesti si de cea de la Bradu. In ceea ce priveste exportul de carne si produse preparate, aici este vorba despre doua componente: una este livrarea de produse pe piata Uniunii Europene, adica intracomunitar, altceva este exportul catre alte state nemembre UE. Conditiile sunt destul de drastice, iar livrarea in UE este conditionata de obtinerea unor autorizatii pentru care fiecare firma in parte trebuie sa faca cerere si sa indeplineasca anumite conditii, ne-a declarat Daniel Lupu, directorul DSVSA Arges.

In acest moment, la nivelul tarii doar firma olandeza Smithfiled, care are fermele in Timisoara, a obtinut autorizatie de livrare in UE. Motivul pentru care niciunul dintre crescatorii de porci din Arges nu s-a hotarat inca sa exporte este faptul ca sunt cu totii prea mici ca dimensiuni pentru a putea livra constant, asa cum se cere in Occident. ªtiu de ridicarea restrictiilor, dar trebuie sa fii o forta in domeniu ca sa poti exporta

Conditiile le-am indeplini, dar cine accepta sa livrezi o luna si apoi sa nu mai dai nimic timp de trei luni, cat dureaza un ciclu de ingrasare pentru un lot de animale? Noi avem o capacitate de doar 2.000 de capete, in trei cicluri, adica 6.000 pe an, spune Marian Dragoi, proprietarul uneia dintre fermele de porci, cea din Costesti, ridicata pe fonduri europene.
Un alt motiv pentru care crescatorii de porci din Arges nu se inghesuie, momentan, la export, este si faptul ca au piata de desfacere in judet, 90% din productie mergand catre fabrica de mezeluri Radic Star din ªtefanesti, care cumpara cam tot ce produc fermele noastre.

Reorientarea producatorilor argeseni catre export s-ar putea sa fie insa, foarte curand, o solutie pentru ei, tinand cont ca, peste maximum doua luni, pretul carnii de porc pe piata interna va exploda. Cauza este scumpirea porcilor mici, care sunt in majoritate importati din UE, al caror pret a crescut de la 62 la 80 de euro in luna ianuarie, ceea ce reduce drastic profitul la sfarsitul ciclului de ingrasare. In Arges, doar cateva dintre crescatoriile de porci au toate sectoarele, incluzand si maternitate si reproducere, printre ele fiind Danbreed, Avicola Costesti si ferma din Bradu.

Perutnina Ptuj România, preluată de MHP SE-Cipru
Autor: meatmilk  /   vineri, 19 octombrie 2018

(Comunicat C.C.) Consiliul Concurenței analizează operațiunea prin care grupul MHP SE (Cipru) preia Perutnina Ptuj d.d. (Slovenia) și, implicit, Perutnina România SRL.   Grupul MHP SE are ca obiect de activitate comercializarea produselor din carne de pasăre. În România, MHP SE obține venituri din vânzarea produselor din carne...

INSSE: Valoarea producţiei agricole pe macroregiuni, în anul 2017 (Date definitive)
Autor: meatmilk  /   vineri, 19 octombrie 2018

(Comunicat) Indicele producţiei ramurii agricole în anul 2017 faţă de anul 2016 a fost 112,5% pe total, 119,5% la producţia vegetală şi 99,6% la producţia animală.   În ceea ce priveşte valoarea serviciilor agricole, aceasta este în general nesemnificativă, în anul 2017 contribuind cu numai 1,2% la valoarea producţiei...