Acest site foloseste cookies.
Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.
Vezi mai multe detalii
close
Aboneaza-te la newsletter
close

Fermele de porci din Vrancea și Buzău, monitorizate de ANSVSA

Autor: Maria Demetriadmiercuri, 5 octombrie, 2016

Fermele de porci din Vrancea și Buzău sunt monitorizate preventiv de ANSVSA, prin medicii veterinari, din cauza pestei porcine africane care omoară în masă porcii din țările din nordul și estul României. Boala se extinde amenințător și a ajuns aproape de granița noastră cu Republica Moldova.

 

Ministrul de interne, Dragoş Ioan Tudorache, a convocat Comitetul Naţional pentru Situaţii Speciale de Urgenţă (CNSSU), pentru adoptarea de urgență a unor măsuri de prevenirea apariţiei pestei porcine africane în România.

 

Autoritatea Veterinar Sanitară a solicitat luarea de decizii în urma unor informări din Ucraina şi Republica Moldova privind apariţia și extinderea pestei porcine africane, scrie news.ro. Cum aminteam mai sus, medicii veterinari din Buzău și Vrancea au început deja să monitorizeze fermele şi să recomande gestionarilor de fonduri de vânătoare să raporteze orice deces în rândul mistreţilor.  Până acum, medicii veterinari au prelevat 20 de probe de la un mistreţ găsit mort şi de la porci bolnavi, pe care le-au trimis la Bucureşti.

 

Ministrul agriculturii, Achim Irimescu, a declarat  că ”sunt toate semnele” că există unul sau două cazuri de pestă porcină africană în Republica Moldova și că ”ar fi un dezastru ca maladia să pătrundă în România”, în condiţiile în care nu există vaccin şi singura soluţie ar fi uciderea porcilor şi  distrugerea cadavrelor, scrie news.ro. Boala nu afectează oamenii, dar ucide fără milă porcii.

Europa, devastată de pesta porcină africană
Autor: Maria Demetriad  /   sâmbătă, 10 februarie 2018

Epidemia persistentă de pestă porcină africană (ASF) ar putea genera pierderi în industria porcilor din Ucraina, de cca 30 de miliarde de dolari, în următorii 15 ani, a afirmat Serviciul de Stat pentru Securitate Alimentară și Protecția Consumatorilor, citând estimările Organizației Națiunilor Unite pentru Alimentație și...

ANSVSA: Proiect privind regulile de biosecuritate în exploataţiile de păsări
Autor: meatmilk  /   joi, 8 februarie 2018

(Comunicat ANSVSA) Văzând Referatul de aprobare nr. …….. din……………., întocmit de către Direcţia Generală Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor din cadrul Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor, ţinând cont de prevederile art. 63 şi ale art. 10 lit. b) din Ordonanţa...