Acest site foloseste cookies.
Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.
Vezi mai multe detalii
close
Aboneaza-te la newsletter
close

Fermele de porci din Vrancea și Buzău, monitorizate de ANSVSA

Autor: Maria Demetriadmiercuri, 5 octombrie, 2016

Fermele de porci din Vrancea și Buzău sunt monitorizate preventiv de ANSVSA, prin medicii veterinari, din cauza pestei porcine africane care omoară în masă porcii din țările din nordul și estul României. Boala se extinde amenințător și a ajuns aproape de granița noastră cu Republica Moldova.

 

Ministrul de interne, Dragoş Ioan Tudorache, a convocat Comitetul Naţional pentru Situaţii Speciale de Urgenţă (CNSSU), pentru adoptarea de urgență a unor măsuri de prevenirea apariţiei pestei porcine africane în România.

 

Autoritatea Veterinar Sanitară a solicitat luarea de decizii în urma unor informări din Ucraina şi Republica Moldova privind apariţia și extinderea pestei porcine africane, scrie news.ro. Cum aminteam mai sus, medicii veterinari din Buzău și Vrancea au început deja să monitorizeze fermele şi să recomande gestionarilor de fonduri de vânătoare să raporteze orice deces în rândul mistreţilor.  Până acum, medicii veterinari au prelevat 20 de probe de la un mistreţ găsit mort şi de la porci bolnavi, pe care le-au trimis la Bucureşti.

 

Ministrul agriculturii, Achim Irimescu, a declarat  că ”sunt toate semnele” că există unul sau două cazuri de pestă porcină africană în Republica Moldova și că ”ar fi un dezastru ca maladia să pătrundă în România”, în condiţiile în care nu există vaccin şi singura soluţie ar fi uciderea porcilor şi  distrugerea cadavrelor, scrie news.ro. Boala nu afectează oamenii, dar ucide fără milă porcii.

ANSVSA: Actualizarea situației privind evoluția PPA
Autor: meatmilk  /   vineri, 28 septembrie 2018

(Comunicat) La această dată, Pesta Porcină Africană (PPA) evoluează în 233 de localități din 13 județe, cu un număr de 952 de focare (dintre care 15 în exploatații comerciale) și 72 de cazuri la mistreți. În total au fost eliminați 323.754 de porci afectați de boală.   Au fost stinse până la această dată 5 focare...

ANSVSA: Despăgubiri de cca 12 milioane de lei, celor afectați de PPA
Autor: meatmilk  /   joi, 20 septembrie 2018

(Comunicat) La această dată, Pesta Porcină Africană (PPA) evoluează în 227 de localități din 13 județe, cu un număr de 927 de focare (dintre care 11 în exploatații comerciale) și 62 de cazuri la mistreți. În total au fost eliminați 311.869 de porci afectați de boală.   Au fost stinse până la această dată 5 focare...