Acest site foloseste cookies.
Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.
Vezi mai multe detalii
close

Fermele romanesti trebuie sa renunte din 2012 la sistemul de crestere al gainilor in baterii

Autor: Meat MIlkmiercuri, 30 ianuarie, 2013

Romania trebuie sa renunte la sistemul de crestere a gainilor in sisteme de tip baterie, practicat in circa 31% dintre fermele de profil, incepand cu data de 1 ianuarie 2012, in caz contrar riscand sanctiuni de la Uniunea Europeana /UE/, a declarat, saptamana trecuta, intr-o conferinta de presa, Veronica Tulpan, coordonatorul campaniei 'Stampila de pe ou', initiata de catre organizatia Vier Pfoten.

In septembrie 2009, Comisia Europeana a avut o misiune in Romania de a verifica gradul de implementare a programului comunitar privind protectia animalelor de ferma, si anume pe fermele in care sunt crescute gainile ouatoare. Ce a constatat aceasta misiune a fost ca 31% din productia de oua din Romania provine de la bateriile tip BP3. Asta inseamna pentru gaini o suprafata de miscare mai mica decat o coala A4 si un grad de uzura foarte ridicat. Uniunea Europeana a interzis aceste tipuri de baterii, care sunt cele mai rele din punct de vedere al protectiei animalelor. Partea buna este ca autoritatile romane au initiat un program de reabilitare si imbunatatire a fermelor care mai au inca astfel de baterii pentru ca, de la 1 ianuarie 2012, nu vor mai putea functiona astfel de ferme. Deci toata productia va trebui reorientata spre metode alternative, a explicat Tulpan.

Potrivit reprezentantei Vier Pfoten, la nivelul anului 2009 existau in Romania 53 de ferme in care se aplica sistemul de crestere a gainilor ouatoare in baterii dintr-un total de 162 existente, in timp ce in 2010 numarul acestora s-a redus la 48.

Aceasta a adaugat ca organizatia care trebuie sa supravegheze activitatea fermelor care cresc gaini in baterii de tip BP3 este Autoritatea National Sanitar-Veterinara si Sanatatea Alimentelor /ANSVSA/. Prin Ordinul 136/2006 al ANSVSA s-a stabilit ca gainile crescute in baterii neimbunatatite vor fi interzise incepand cu 1 ianuarie 2012.

Aplicarea OUG 114/2018 în cazul investițiilor finanțate prin PNDR
Autor: meatmilk  /   joi, 25 aprilie 2019

(Comunicat) Conducerea Agenției pentru Finanțarea Investițiilor Rurale a luat o serie de decizii referitoare la situația generată de aplicarea prevederilor OUG nr. 114/ 2018 privind instituirea unor măsuri în domeniul investiţiilor publice şi a unor măsuri fiscal - bugetare, modificarea şi completarea unor acte normative şi prorogarea...

Sergiana relansează Stâna Turistică din Poiana Braşov!
Autor: meatmilk  /   miercuri, 24 aprilie 2019

(Comunicat) Încă un proiect de anvergură se naşte sub semnătura Sergiana. Este vorba de relansarea Stânii Turistice din Poiana Braşov, care va deveni astfel al zecelea restaurant din portofoliul Sergiana Grup.   În martie anul trecut, presa semnala că Sergiana Grup  a achiziţionat Stâna Turistică din Poiana Braşov. De...