Acest site foloseste cookies.
Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.
Vezi mai multe detalii
close

Fermier: ”M-am întors ca prostul, în România nimeni nu vrea să muncească”

Autor: Maria Demetriadmiercuri, 29 iunie, 2016

Ion Izvoranu şi soţia sa Ana sunt doi locuitori din comuna Racşa, judeţul Satu Mare, faimoasă pentru numărul mare de localnici plecaţi la muncă în Anglia. Familia Izvoranu însă a decis să revină în România în urmă cu trei ani. În Anglia, Izvoranu a deţinut o firmă de decoraţiuni exterioare cu care a realizat lucrări în diverse complexe de locuinţe din Anglia, iar soţia, Ana, a lucrat în confecţii, conducând o echipă de femei.

 

14 ani au stat în Anglia cei doi soţi, iar de-a lungul timpului şi-au adus acolo şi copiii, şi nepoţii. Totuşi, un gând nu le dădea pace: să se întoarcă în ţară, cu banii agonisiţi, şi să îşi facă o fermă. Zis şi făcut: au revenit în România, au construit câte o casă pentru ei şi pentru copiii lor, după care s-au gândit să investească în agricultură. Şi-au ridicat o fermă pe drumul ce leagă Racşa de comuna Vama, dar nu sunt mulţumiţi de felul în care au decurs lucrurile.

 

„Eu am lăsat în Anglia o firmă de construcţii cu 10 angajaţi şi am investit peste 100.000 de lire în ferma din România, dar nu pot să fac nimic. Nu am bani. Îmi intră în cont 1.000 de lire pe lună din Anglia şi nu îmi ajung. Dacă nu era firma, ce era aici? Copiii lucrează în Anglia, se ocupă de firmă, şi nu reuşim să ţinem aici investiţia asta. Atâta am fost de prost. Am zis către copii să facem ceva de viitor aici, pentru nepoţi. Copiii mei amândoi sunt de la 16 ani acolo. Eu am avut 14 ani de Londra când am venit acasă şi am avut 50.000 de lire în cont. Am băgat aici non stop şi tot înghite bani şi profit nimic, nu am de unde face 100 de lei“, explică Ion Izvoranu situaţia actuală a fermei din Satu Mare.

 

Este vorba despre o fermă de vaci de carne, Angus. În prezent, are 50 de exemplare, dar se loveşte de nenumărate probleme, de la faptul că nu găseşte oameni pentru a munci alături de el, până la faptul că preţul de vânzare al animalelor este extrem de scăzut şi nu reuşeşte să obţină un profit. „Lucrăm ca orbii“ „Pe cine să lăsăm aici şi să ne întoarcem? Nu ai un om să te ajute să bagi un balot. Nimeni nu vine, nimeni. La ţigani le dă statul bani, în Londra le dă statul bani, cine să lucre? Din şefi cu trofeu în Londra, am ajuns să lucrăm ca orbii aici. Trei echipe de oameni o avut, numa o mers şi o luat lucrări, cu S-class, şi acuma uite cu ce umblăm.

 

Cei doi soţi subliniază că, dintre toate problemele, cea mai mare este că nimeni nu vrea să muncească. „Un om nu găseşti, măi, un om. M-am dus de dimineaţă să găsesc doi ţigani. Bă, omule, nu mai e nimeni în ţara asta. Eu când am venit din Anglia mi-a dat seama că ajung să stau noaptea la vaci acolo în deal? Nu găsesc un om la vaci. Am zis că o să găsesc un om cu o familie, cu femeie să stea aici. Dar nu găsesc pe nimeni“ Nu sunt 10 oameni aşa de 40 de ani ca mine în tot satul. Cu cine să lucrezi atunci? Toţi au plecat şi bine fac că s-au dus, la ce să rămână aici? Toţi cei care vor să se întoarcă ar trebui să afle ce am păţit eu şi să se înveţe minte să stea acolo“, mai spune Izvoranu, citat de Adevărul.

 

Întrebat dacă românii din Marea Britanie se vor întoarce, țăranul a răspuns: „Nu le va fi uşor, dar acasă nu se vor întoarce“ Comuna Racşa se află la 70 de km de Satu Mare. Străzile sunt populate de câte un bătrân, multe case sunt în construcţie (foto jos), iar în curţi sunt parcate maşini cu numere de Anglia. Cei 65% de localnici, dintr-un total de 3.000, sunt plecaţi în Anglia, cei mai mulţi în Londra, unde au creat o comunitate puternică de oşeni. Unii au făcut chiar un business din această realitate: o firmă de transport care merge exclusiv pe ruta Racşa-Londra şi retur. Locuitorii din zonă au început să plece în primii ani de după 1990. Un val mare de migraţie s-a produs şi între 2000 şi 2008, cei plecaţi înainte aducându-şi şi familiile, după ce au reuşit să îşi obţină actele necesare şederii în Anglia în mod legal. Lucrurile de acasă au rămas în grija bătrânilor şi a primarului Toma Betea. (Foto: Viitorul ilfovean)

Să ”zootehnizăm” agricultura. Nu e prea târziu?
Autor: Ilie Stoian  /   vineri, 29 septembrie 2017

Domnul ministru Petre Daea propune ”zootehnizarea” agriculturii românești. Mai precis, propune, sub acest concept cu o denumire ușor forțată, o strategie națională pe termen lung și foarte lung, care, pus în practică, ar conduce la valorificarea superioară producției agricole.   Nu e rău. Nu e rău deloc. Numai și...

AFIR și MADR continuă campania de informare pe teme de finanțare
Autor: meatmilk  /   vineri, 23 iunie 2017

Directorul general al Agenției pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR), Adrian - Ionuț CHESNOIU, a participat în zilele de 21 și 22 iunie 2017 la o serie de întâlniri de informare în județele Tulcea și Constanța.   Evenimentele au fost organizate de către Autoritatea de Management pentru Programul Național de...