Acest site foloseste cookies.
Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.
Vezi mai multe detalii
close

Fermieri români, în competiție de proiecte la Bruxelles

Autor: Meat MIlkvineri, 31 ianuarie, 2014

(Agerpres) Unii dintre cei mai tineri agricultori români s-au aflat în aceste zile la Bruxelles, pentru a-şi expune proiectele în cadrul celei de-a doua ediţii a Congresului European al Tinerilor Agricultori, care a reunit peste 400 de fermieri din 20 de ţări.

Cei zece tineri fermieri, cu vârste cuprinse între 24 şi 35 de ani, s-au întâlnit şi cu comisarul european pentru agricultură şi dezvoltare rurală, Dacian Cioloş, cu care au discutat despre proiectele pe care le au şi de la care au primit şi sfaturi pentru viitor.

Corina Cruşint a pariat pe zootehnie
Corina Cruşint în vârstă de 31 de ani, din Harghita, a preferat să lase în urmă viaţa din Cluj şi să revină acasă, alături de părinţi, la ţară. În prezent, ea coordonează o fermă de vaci şi viţei, proiect accesat acum doi ani pe Măsura 114 (Sprijinirea fermelor de semisubzistenţă), şi în acest an a achiziţionat şi ovine. „Povestea mea este puţin mai complicată. Animalele erau deţinute de părinţii mei. Eu m-am întors din Cluj Napoca acasă şi mi-am dat seama că în alt domeniu nu pot activa în zona respectivă, pentru că e greu cu locurile de muncă. Şi atunci mi-am spus – de ce să nu profit de vârstă, de experienţa pe care totuşi o am, crescând într-o familie care a ţinut întotdeauna animale, şi de ce să nu profit şi să nu fac altceva”, a povestit Corina, adăugând că aşa a ajuns să preia ferma pe numele ei şi că în această activitate au ajutat-o foarte mult specializările pe domeniul agricol pe care le avea.
Ea a apreciat iniţiativa ca fiind una extraordinară, considerând-o un bun prilej pentru ca tinerii fermieri din toată UE să poată face schimb de experienţă. „Nu ştim cum va fi în viitor, dar cu siguranţă de hrană va fi nevoie, în orice zonă sau continent locuim”, a adăugat tânăra fermieră.

Ionel Ban a ales sectorul apicol

Ionel Ban a prezentat un proiect pe care îl coordonează în judeţul Giurgiu, privind modernizarea şi dezvoltarea unei exploataţii apicole. „Am încercat să arăt semnificaţia pe care o au albinele la ora actuală, şi anume polenizarea florilor, ceea ce duce, în zona de sud, la o producţie cu cel puţin 30 la sută a produselor agricole. Am vrut să arăt, prin modernizarea acestei ferme, că se pot crea locuri de muncă pentru personalul din zona de sud şi din localităţile din apropiere şi am vrut totodată să arăt (…) că se poate dezvolta un proces, un lanţ, în care pe lângă producerea de produse apicole, putem realiza şi desfacerea, etichetarea şi vânzarea acestora către lanţuri de magazine. Şi aici am luat legătura cu persoane care au agreat ideea şi vor să colaborăm pe viitor pentru a exporta aceste produse ecologice în ţări ca Grecia, Bulgaria, Germania. Şi vrem ca prin această oportunitate să arătăm că şi tinerii din România au iniţiativă şi au idei foarte bune privind dezvoltarea agricolă”, a declarat Ionel Ban, care are o fermă în comuna Letca Noua, judeţul Giurgiu.
El a spus că a primit multe sfaturi bune de la comisarul Cioloş privind dezvoltarea pe viitor a fermelor şi că au fost dezbătute problemele cu care tinerii fermieri se confruntă în teritoriu.

Cristian Bobe investeşte în viticultură

Un alt tânăr fermier român, Cristian Bobe, doreşte ca vinul pe care îl produce să devină vestit pe piaţă. „Am rămas plăcut surprins de această iniţiativă, este pentru prima oară când văd că Uniunea Europeană chiar acordă atenţie tinerilor fermieri. Şi sper să arătăm că putem şi că se poate face agricultură de performanţă cu bani europeni /…/Am o plantat o cultură de viţă de vie de 102 de hectare, este anul doi acum deja, prin programul de conversie, în comuna Peştera, judeţul Constanţa. Ne-am zbătut cu credite, să putem face rost de bani şi încercăm să facem rost şi de mai multe utilaje, uşor, uşor să ne extindem, să facem şi o cramă şi să încercăm să ieşim pe piaţă cu un vin bun de calitate şi, să vedem, poate apărem pe hartă!”, a arătat Cristian Bobe. (Foto: Ecoruralis)

Recomandările DVSSA-Sibiu pentru crescătorii de ovine
Autor: Maria Demetriad  /   joi, 15 ianuarie 2015

Activitarea de reproducţie (monta şi obţinerea de miei prin fătări în campanii organizate) reprezintă o etapă prioritară în tehnologia de creştere a ovinelor care asigură venituri importante prin vânzarea de miei vii, carne de miel, precum şi creşterea efectivului, sau înlocuirea animalelor reformate sau moarte, se arată într-o...

Controlul și eliminarea IVEMP în creșterea porcilor
Autor: Meat MIlk  /   miercuri, 14 ianuarie 2015

Infecția cu virusul encefalomiocarditei porcului – IVEMP (Encefalomyocarditis virus – EMPV) este o boală infecțioasă virală întâlnită la porcine de toate vârstele, îndeosebi la grupele de tineret porcin, fiind evidențiată printr-o mortalitate ce variază între 10% și 100%. Produsă de un cardiovirus, boala afectează deseori...