Acest site foloseste cookies.
Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.
Vezi mai multe detalii
close
Aboneaza-te la newsletter
close

Fermierii care incendiază miriştile, pasibili de amendă

Autor: Meat MIlkvineri, 4 iulie, 2014

(Agerpres) Fermierii care exploatează terenuri arabile nu trebuie să ardă miriştile şi/sau resturile menajere vegetale rezultate după recoltarea culturilor, în caz contrar aceştia fiind pasibili de amenzi, atenţionează, miercuri, într-un comunicat de presă, Agenţia pentru Protecţia Mediului /APM/ Ilfov.

Conform sursei citate, pot exista cazuri excepţionale în care fermierii pot recurge la arderea miriştilor şi/sau a resturilor vegetale rezultate după recoltarea culturilor (paie de cereale, păioase, vrejuri de plante proteice sau de cartofi, coceni de porumb, tulpini de floarea soarelui, rapiţă etc.), ca o măsură de carantină fitosanitară, pentru prevenirea răspândirii unor boli sau dăunători care afectează culturile.

Acordul pentru această procedură este dat numai de către autoritatea competentă pentru protecţia mediului în baza următoarelor acte: Notificare către Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă, Notificare către Garda Naţională de Mediu – Comisariatul Judeţean Ilfov, Act doveditor de la Direcţia de Agricultură şi Dezvoltare Rurală – Unitatea Fitosanitară Ilfov privind – prezenţa bolilor sau dăunătorilor pe terenurile ce fac obiectul solicitării, respectiv Acceptul primarilor din localitatea/localităţile pe care se află situat terenul.

APM Ilfov menţionează faptul că nu va da acceptul pentru incendierea terenurilor în scopul eliberării acestora de resturile vegetale rezultate în urma recoltării.

Conform prevederilor legale, deţinătorii legali de terenuri ‘nu ard miriştile, stuful, tufărişurile sau vegetaţia ierboasă fără acceptul autorităţii competente pentru protecţia mediului şi fără informarea în prealabil a serviciilor publice comunitare pentru situaţii de urgenţă’.

În caz contrar, sancţiunile aplicate se încadrează între 3.000 şi 6.000 de lei pentru persoanele fizice, şi între 25.000 şi 50.000 de lei pentru persoanele juridice, conform OUG 195/2005, modificată şi aprobată prin Legea 265/2006, articolul 96, alineatul (1), punctul 9.

Recomandările DVSSA-Sibiu pentru crescătorii de ovine
Autor: Maria Demetriad  /   joi, 15 ianuarie 2015

Activitarea de reproducţie (monta şi obţinerea de miei prin fătări în campanii organizate) reprezintă o etapă prioritară în tehnologia de creştere a ovinelor care asigură venituri importante prin vânzarea de miei vii, carne de miel, precum şi creşterea efectivului, sau înlocuirea animalelor reformate sau moarte, se arată într-o...

Controlul și eliminarea IVEMP în creșterea porcilor
Autor: Meat MIlk  /   miercuri, 14 ianuarie 2015

Infecția cu virusul encefalomiocarditei porcului – IVEMP (Encefalomyocarditis virus – EMPV) este o boală infecțioasă virală întâlnită la porcine de toate vârstele, îndeosebi la grupele de tineret porcin, fiind evidențiată printr-o mortalitate ce variază între 10% și 100%. Produsă de un cardiovirus, boala afectează deseori...