Acest site foloseste cookies.
Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.
Vezi mai multe detalii
close
Aboneaza-te la newsletter
close

Fermierii cer programul “Ultima căruţă, primul tractor”

Autor: Meat MIlkmarți, 2 septembrie, 2014

Guvernul este gata să lanseze programul “Prima maşină” pentru a revigora piaţa auto, după ce experienţa programului “Prima casă” a arătat că garanţiile publice oferite pot micşora semnificativ cheltuiala cu dobânzile, se arată într-un articol din Ziarul financiar.

Ambele programe au însă un rol în impulsionarea cererii, şi mai puţin a ofertei. Până acum nicio iniţiativă nu a ţintit problema numărul unu a României: întârzierea dezvoltării economice şi trecerea de la stadiul unei economii semi-agrare, de subzistenţă la una industrializată. Nu mai vorbim de o economie a serviciilor.

29% din populaţia aptă de muncă, ocupată în agricultură, la fel ca în 1980, la fel ca în Franţa anului 1950 sau în SUA anilor 1920-1930, România este de trei decenii şi jumătate îngheţată într-o structură economică autarhică. Orice resursă disponibilă ar trebui folosită pentru trecerea măcar de acum într-o generaţie la o economie în care industria şi serviciile să ocupe 90-95% din forţa de muncă.

Întrebarea este ce se poate face pentru grăbirea industrializării agriculturii pentru a nu mai avea încă o generaţie irosită a cărei singură şansă să fie plecarea înspre economii mai dezvoltate.

Programe de genul “Prima casă” sau “Prima maşină” nu contribuie deloc la spargerea acestui zid al subdezvoltării care desparte oraşele de satele României. Lipsa progresului este dată de insularizarea tot mai accentuată a celor două medii, urban-rural. Destrămarea reţelelor de transport feroviar, căderea industriilor locale care atrăgeau în oraş mase de locuitori din mediul rural a oprit comunicarea între cele două zone, iar inaptitudinea micilor ferme de semi-subzistenţă de a livra produse în lanţurile de retail care au acaparat comerţul urban a retezat şi ultima şansă de comunicare comercială între cele două spaţii.

De aceea, fermierii solicită tot mai insistent un program de sprijin pentru achiziționarea de tehnologie care să le dea posibilitatea de a trece mult mai ușor la o producție agrozootehnică de tim industrializat. (Mai multe, pe www.zfcorporate.ro)

Recomandările DVSSA-Sibiu pentru crescătorii de ovine
Autor: Maria Demetriad  /   joi, 15 ianuarie 2015

Activitarea de reproducţie (monta şi obţinerea de miei prin fătări în campanii organizate) reprezintă o etapă prioritară în tehnologia de creştere a ovinelor care asigură venituri importante prin vânzarea de miei vii, carne de miel, precum şi creşterea efectivului, sau înlocuirea animalelor reformate sau moarte, se arată într-o...

Controlul și eliminarea IVEMP în creșterea porcilor
Autor: Meat MIlk  /   miercuri, 14 ianuarie 2015

Infecția cu virusul encefalomiocarditei porcului – IVEMP (Encefalomyocarditis virus – EMPV) este o boală infecțioasă virală întâlnită la porcine de toate vârstele, îndeosebi la grupele de tineret porcin, fiind evidențiată printr-o mortalitate ce variază între 10% și 100%. Produsă de un cardiovirus, boala afectează deseori...