Acest site foloseste cookies.
Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.
Vezi mai multe detalii
close
Aboneaza-te la newsletter
close

Fermierii cu subvenţii de peste 5.000 de euro pe an, înregistrați ca PFA

Autor: Meat MIlkmarți, 30 septembrie, 2014

(Agerpres) Fermierii care primesc subvenţii mai mari de 5.000 de euro pe an şi intră în verificarea de fermieri activi vor trebui să se înregistreze cel puţin ca PFA (persoană fizică autorizată – n.r.), începând din anul 2015, a declarat secretarul de stat în Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR), George Turtoi.

“În fişa măsurilor pe Pilonul II nu mai există persoană fizică beneficiar eligibil, iar pe pilonul I apare definiţia de fermier activ. Acesta are nişte interdicţii prevăzute prin regulament pentru anumite tipuri de activităţi care sunt considerate că nu reprezintă fermierul activ, iar la nivel naţional noi am mai adăugat câteva. Ca să faci această verificare, dacă solicitantul are sau nu acel domeniu de activitate, este obligatoriu ca în sistem să introduci domeniul lui de activitate, iar ca să aibă domeniu de activitate trebuie să fie minimum PFA pentru că trebuie să aibă cod CAEN. Altfel, nu ai cum să îl verifici dacă este sau nu fermier activ”, a spus Turtoi.

Secretarul de stat a precizat că această condiţionalitate din Pilonul II va fi aplicată şi pe Pilonul I pentru toţi fermierii care primesc mai mult de 5.000 de euro pe an.

“Condiţionalitatea accesată va fi aplicată şi pe pilonul I pentru toţi cei care primesc mai mult de 5.000 de euro pe an şi intră în verificarea de fermier activ. Dacă nu are cod CAEN nu va lua subvenţie, iar ca să aibă cod CAEN trebuie înregistrat la ONRC, cel puţin ca PFA, ca sa îi vezi codul CAEN. Vom începe odată cu campania din 2015″, a menţionat oficialul MADR.

Potrivit sursei citate, un efect al acestei măsuri se va vedea şi în fiscalizarea producţiei agricole comercializate.

“Încercam să fiscalizăm tot ceea ce înseamnă producţie agricolă comercializată. Nu am vrut să facem rău nimănui sau să constrângem pe nimeni, dar este obligaţie prin regulament să verifici activitatea deponentului. Nu o poţi face decât dacă ştii care este domeniul lui de activitate înregistrat”, a mai arătat Turtoi, subliniind că sunt persoane care au 5.000 sau chiar 10.000 de oi şi nu plătesc niciun impozit la stat pentru că erau persoane fizice.

Secretarul de stat în MADR a participat la un eveniment de profil organizat de Agenţia pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale (AFIR) în Creta, pentru prezentarea unor proiecte de bună practică finanţate din fonduri europene.

Recomandările DVSSA-Sibiu pentru crescătorii de ovine
Autor: Maria Demetriad  /   joi, 15 ianuarie 2015

Activitarea de reproducţie (monta şi obţinerea de miei prin fătări în campanii organizate) reprezintă o etapă prioritară în tehnologia de creştere a ovinelor care asigură venituri importante prin vânzarea de miei vii, carne de miel, precum şi creşterea efectivului, sau înlocuirea animalelor reformate sau moarte, se arată într-o...

Controlul și eliminarea IVEMP în creșterea porcilor
Autor: Meat MIlk  /   miercuri, 14 ianuarie 2015

Infecția cu virusul encefalomiocarditei porcului – IVEMP (Encefalomyocarditis virus – EMPV) este o boală infecțioasă virală întâlnită la porcine de toate vârstele, îndeosebi la grupele de tineret porcin, fiind evidențiată printr-o mortalitate ce variază între 10% și 100%. Produsă de un cardiovirus, boala afectează deseori...