Acest site foloseste cookies.
Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.
Vezi mai multe detalii
close
Aboneaza-te la newsletter
close

Fermierii europeni, împotriva importurilor de carne din America de Sud

Autor: Nora Marinmiercuri, 4 octombrie, 2017

Un organism care reprezintă agricultorii din UE a avertizat birocrații de la Bruxelles să nu accepte carne ieftină importată din blocul comercial Mercosur din America de Sud, produsă la standarde mult sub cele europene. Astfel, Copa-Cogeca a avertizat că fermierii europeni nu trebuie să plătească prețul în negocierile comerciale cu Mercosur, care include exportatorii majori de carne de vită Brazilia, Argentina și Uruguay.

 

”Orice acord comercial dintre UE și blocul comercial latino-american Mercosur trebuie să fie echitabil și echilibrat”, a avertizat Martin Merrild, președintele Copa, care a adăugat:

 

”Nu putem accepta standarde duble. Nu va exista niciodată o concurență loială între UE și America Latină, deoarece acestea nu produc în aceleași condiții sau, dacă îndeplinesc aceleași standarde la proteină, importurile către UE trebuie să respecte același nivel de control al siguranței”.

 

După cum se știe, încă de la reluarea negocierilor de liber schimb dintre UE și Mercosur, în 2010, au fost exprimate în mod repetat preocupări cu privire la dificultățile pe care le-ar întâmpina companiile și fermierii din Europa, dacă ar fi importată carne ieftină și de proastă calitate din America de Sud. Iar, dacă vorbim despre carnea de vită, aceasta este o mare îngrijorare pentru Irlanda, care a exportat 535.000 de tone de carne de vită în valoare de aproximativ 2,38 miliarde de euro în anul trecut, potrivit organismului irlandez de alimentație Bord Bía, iar organizațiile și-au exprimat îngrijorarea față de un viitor acord cu Mercosur.

 

La începutul lunii septembrie, președintele Asociației Fermierilor din Irlanda (IFA), Joe Healy, l-a avertizat pe comisarul european pentru agricultură Phil Hogan că incertitudinea Brexit și scandalul privind carnea din Brazilia nu însemna acum un moment favorabil pentru negocieri cu America de Sud.

 

La rândul său, președintele ANA Angus Wood a adăugat: ”Nu există loc în sectorul cărnii de vită din UE pentru importuri suplimentare sau concesii către Mercosur. Consumul de carne de vită în UE a scăzut cu peste 20% în ultimul deceniu, iar concesiile făcute Mercosur vor avea un impact devastator asupra fermierilor europeni, a șeptelului nostru de bovine de calitate, ducând la pierderi de locuri de muncă în zonele rurale”.

 

Însă, cu toată opoziția fermierilor europeni și a asociațiilor profesionale din UE, discuțiile dintre reprezentanții UE și Mercosur au reînceput în capitala Braziliei, informează Global Meat News.

FoodWatch: În scandalul Lactalis, ”Justiția încă așteaptă”
Autor: Nora Marin  /   miercuri, 25 iulie 2018

Membrii Parlamentului francez, însărcinați cu anchetarea deficiențelor care au contribuit la izbucnirea scandalului Lactalis, determinat de prezența salmonellei în formulele pentru sugari, în 2017, au făcut o serie de sugestii care ar putea face ca țara să introducă controale mai stricte privind siguranța alimentelor, informează...

Rusia extinde embargoul asupra cărnii din Uniunea Europeană
Autor: Nora Marin  /   vineri, 20 iulie 2018

Global Meat News informează că guvernul moscovit a decis extinderea a embargoului asupra cărnii de porc și a produselor din carne din Uniunea Europeană. Făzând o declarație pe această temă, Vladimir Putin a argumentat că prelungirea va avea un impact pozitiv asupra sectorului rusesc de carne.   Ca urmare, industria cărnii...