Acest site foloseste cookies.
Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.
Vezi mai multe detalii
close
Aboneaza-te la newsletter
close

Fermierii romani, afara din europa

Autor: Meat MIlkmiercuri, 30 ianuarie, 2013

(Agerpres) Fermierii romani risca sa fie exclusi din organizatia europeana a producatorilor agricoli COPA-COGECA, daca nu platesc, pana la 15 iunie a.c., cotizatia aferenta anului 2010 si alte cheltuieli care se ridica, impreuna, la peste 200.000 de euro, sustin reprezentantii Federatiei Nationale a Producatorilor Agricoli din Romania (FNPAR).

FNPAR este singura organizatie profesionala nationala recunoscuta si afiliata (din 2007 – n.red) la organizatia europeana de profil COPA-COGECA, dar risca sa fie exclusa pentru ca Romania, statul, nu poate ajuta organizatia fermierilor romani sa plateasca o suma de 200.000 de euro, a declarat presedintele FNPAR, Viorel Matei, miercuri, 11 mai a.c., in cadrul conferintei internationale dedicate sectorului agricol din Romania AgriBusiness Forum 2011.

Potrivit directorului executiv al FNPAR, Daniel Botanoiu, suma pe care Romania trebuie sa o plateasca pana la jumatatea lunii iunie a acestui an este de circa 260.000 euro, reprezentand cotizatia anuala aferenta anului 2010, de 160.000 euro, si cheltuielile aferente serviciilor de traducere, asigurarii spatiului si functionarii biroului permanent al Romaniei, platite in prezent de Copa-Cogeca si care se ridica la 100.000 euro.

Este vorba de contributia Romaniei, nu a FNPAR-ului, ne-a precizat Daniel Botanoiu, care acuza divergente politice intre conducerea Ministerului Agriculturii, care a contribuit financiar, pana anul trecut, la cotizatia tarii noastre la Copa-Cogeca, si conducerea FNPAR.

In 2009, sprijinul acordat de la bugetul de stat prin bugetul Ministerului Agriculturii a fost de 832.500 lei, acoperind in proportie de 100% plata cotizatiei anuale pe 2009 si in proportie de 50% plata taxelor de participare ale Romaniei la Copa-Cogeca.

Potrivit lui Botanoiu, desi actualul ministru al Agriculturii a promis FNPAR sprijin financiar pentru participarea Romaniei la Copa-Cogeca, acesta a invocat, ulterior, faptul ca sprijinul nu poate fi acordat, fiind considerat ajutor de stat, ori in conditiile in care eu platesc o participare, acestea sunt niste servicii, care se platesc direct catre Copa-Cogeca, nu este vorba de un sprijin pentru o companie care poate perturba concurenta, asa cum prevede filozofia ajutorului de stat, a declarat directorul FNPAR.

Noi am inceput trei proiecte europene la nivel national in valoare de 1,5 mil. euro, pentru care a trebuit sa platim contributia noastra. Daca stiam de la inceput ca nu ne vom putea baza pe cuvantul si sprijinul ministrului, nu mai porneam proiectele astea si aveam acum bani sa platim cotizatia, a mai spus Botanoiu.

La inceputul lunii februarie a.c., odata cu retragerea din FNPAR, LAPAR a cerut, printr-o scrisoare deschisa adresata ministrului Agriculturii, Valeriu Tabara, retragerea sprijinului de la bugetul de stat pentru plata cotizatiei la Copa-Cogeca, acuzand FNPAR de neindeplinirea conditiilor de reprezentativitate si a atributiilor pentru care a fost constituita.

„Ne credem fermieri europeni, dar din pacate nu suntem organizati. Cand se schimba culoarea politica in Romania si vine un nou ministru al Agriculturii se schimba si rolul organizatiilor profesionale. Desi Romania ocupa locul sapte in UE ca tara cu potential productiv, dar si de vot, din pacate, nu il putem exercita”, a mai spus Viorel Matei, citat de Agerpres.

Potrivit presedintelui FNPAR, fermierii romani ar putea participa in cadrul Copa-Cogeca la 87 de grupuri lucrative privind politicile agricole europene. Potrivit lui Botanoiu, Romania participa, insa, la doar 6 grupuri: grupul de probleme de mediu, grupul de biotehnologii, de politici agricole, de cereale, de dialog partenerial cu angajatii si angajatorii si la cel al oleaginoaselor.

Din pacate, participam pe banii nostri. Cand avem bani ne ducem. In conditiile in care costa 1.500 de euro sederea pentru o sedinta, nu cred ca este la indemana agricultorilor din Romania. Noi suntem cativa nebuni care rupem din afacerile noastre ca sa facem ceva pentru Romania, ne-a declarat directorul FNPAR.

Alte state platesc 400 de mii de euro. Nu se poate sa vrei sa fii la plata ca africanii, iar la drepturi ca francezii, a mai spus Botanoiu.

Incercam sa gasim solutii, dar nu as putea sa va spun concret cum vom putea face rost de aceasta suma ca Romania sa isi poata plati cotizatia la timp, a precizat, dezamagit, acesta, care a mai spus ca excluderea tarii noastre din Copa-Cogeca ar fi o premiera in istoria organizatiei si un semn mare de lipsa de seriozitate din partea Romaniei, cu consecinte asupra agricultorilor romani.

Ministrul Petre Daea s-a întâlnit cu omologul său din Sultanatul Oman
Autor: meatmilk  /   luni, 12 noiembrie 2018

(Comunicat) Marți, 6 noiembrie 2018, la sediul Ministerului Agriculturii și Pescuitului din Sultanatul Oman a avut loc întrevederea oficială între ministrul agriculturii Petre Daea si omologul său, dr. Foad Jaafar Sajwani.   Cu această ocazie au fost puse în discuție posibilitățile de colaborare bilaterală sectorială,...

ANZ participă la lucrările tehnice de calificare și clasare a cabalinelor
Autor: meatmilk  /   luni, 12 noiembrie 2018

(Comunicat) În perioada octombrie-decembrie 2018, Agenția Națională pentru Zootehnie  participă la Comisia Naţională de Clasare şi Evaluare a Cabalinelor ce desfășoară lucrări tehnice de calificare și clasare a cabalinelor din cadrul hergheliilor de stat.   Clasarea și calificarea cabalinelor se realizează de două ori...