Acest site foloseste cookies.
Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.
Vezi mai multe detalii
close

Fermierii români sunt datori vânduți!

Autor: Meat MIlkmiercuri, 4 decembrie, 2013

După un an agricol bogat în roade, dar sărăcit de preţurile mici, pentru a ieşi la liman cu lucrările de însămânţare a culturilor de toamnă, fermierii români au apelat fie la mărunţişul rămas prin buzunare, fie la împrumuturile de la furnizorii de inputuri.

Agricultorii susţin că pe o piaţă a produselor agricole atât de instabilă, un singur lucru rămâne neschimbat: cheltuielile cresc, indiferent de producţie, de condiţiile meteorologice sau de piaţa agricolă europeană. „Costurile pe diviziile de culturi cresc de la an la an. Faptul că anul trecut au fost nişte preţuri bune la produsele agricole a încurajat furnizorii de inputuri să crească şi ei preţurile. Inputurile s-au scumpit, dar piaţa cerealelor a căzut foarte tare, mai ales la noi în România. Se pare că noi suntem membri ai Uniunii Europene numai atunci când trebuie să respectăm nişte reguli, dar când este vorba de o piaţă unică, nu ne mai sprijină nimeni”, ne-a spus Marcel Cucu, vicepreşedintele Asociaţiei de Producători Agricoli Brăila.
Fermierul brăilean a precizat că mai toate lucrările din campania de toamnă sunt făcute… pe datorie. „Anul acesta a fost foarte dificil să finanţăm campania de toamnă. S-au creat datorii mari în zonele irigabile către furnizorii de energie, către ANIF, din cauză că nu s-au valorificat în totalitate produsele agricole şi banii nu au fost suficienţi pentru acoperirea costurilor la scadenţe. Agricultorii au făcut eforturi foarte mari pentru a-şi finanţa activitatea, evident, unii împrumutându-se şi la bănci”, a spus Marcel Cucu.

Consumul de motorină utilizată pentru efectuarea lucrărilor solului şi însămânţarea culturilor constituie o parte importantă a cheltuielilor campaniei de toamnă. Aici, fermierii au un „off” greu de spus. „Anul trecut, domnul ministru Constantin, cu o nonşalanţă condamnabilă, a acceptat semnarea unui act normativ care ne-a lipsit de tot ajutorul pentru motorina utilizată în agricultură alocat semestrului al doilea, cel mai mare consumator de combustibil. Suntem singura ţară din Europa unde se practică asemenea preţuri la motorina utilizată în agricultură”, a spus deznădăjduit fermierul. (Mai multe, pe www.agroinfo.ro)

Recomandările DVSSA-Sibiu pentru crescătorii de ovine
Autor: Maria Demetriad  /   joi, 15 ianuarie 2015

Activitarea de reproducţie (monta şi obţinerea de miei prin fătări în campanii organizate) reprezintă o etapă prioritară în tehnologia de creştere a ovinelor care asigură venituri importante prin vânzarea de miei vii, carne de miel, precum şi creşterea efectivului, sau înlocuirea animalelor reformate sau moarte, se arată într-o...

Controlul și eliminarea IVEMP în creșterea porcilor
Autor: Meat MIlk  /   miercuri, 14 ianuarie 2015

Infecția cu virusul encefalomiocarditei porcului – IVEMP (Encefalomyocarditis virus – EMPV) este o boală infecțioasă virală întâlnită la porcine de toate vârstele, îndeosebi la grupele de tineret porcin, fiind evidențiată printr-o mortalitate ce variază între 10% și 100%. Produsă de un cardiovirus, boala afectează deseori...