Acest site foloseste cookies.
Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.
Vezi mai multe detalii
close

“Festivalul răciturilor“, la Peştişani

Autor: Meat MIlkmiercuri, 16 octombrie, 2013

Timp de două zile, în comuna gorjeană Peştişani a avut loc “Festivalul răciturilor“. Cei mai buni bucătari de la pensiuni şi restaurante, precum şi cele mai bune gospodine şi-au arătat măiestria şi au prezentat publicului cele mai bune preparate tradiţionale româneşti.

Vedeta festivalului a fost, ca în fiecare an, piftia, însă nu au lipsit nici alte mâncăruri preferate de români la sărbători, şi nu numai. Aflat la cea de-a cincea ediţie, “Festivalul răciturilor“ a fost organizat, ca şi în ultimii ani, de ANTREC, filiala Gorj.

La Peştişani, au fost prezenţi atât reprezentanţi ai pensiunilor şi restaurantelor din Gorj, cât şi din judeţene învecinate. Preparate din carne de porc, pasăre sau peşte, piftiile i-au îmbiat pe sutele de participanţi care au venit să privească sau să deguste bunătăţile pregătite în acest an.

Elevii de la Colegiul Naţional “Virgil Madgearu“, din Târgu Jiu, au fost şi ei prezenţi la festival cu un stand propriu, arătând că arta culinară tradiţională poate fi deprinsă de la vârste fragede. Radu Ciobanu, preşedintele ANTREC Gorj, a declarat că cele mai bune răcituri au fost premiate, însă nu pentru competiţie se organizează acest festival, ci pentru a promova tradiţiile gorjeneşti.

“Este un eveniment organizat de filiala Gorj a Asociaţiei Naţionale de Turism Rural, Ecologic şi Cultural, care îşi propune să promoveze tradiţiile satului românesc. Este un festival care este inedit faţă de alte festivaluri. La noi, în Oltenia, răciturile şi sarmalele fierbinţi se servesc concomitent şi este un deliciu pentru papilele gustative ale consumatorilor. La Peştişani, şi-au dat întâlnire 20 de pensiuni şi restaurante şi nu numai, care îşi expun preparate din gama piftiilor, răciturilor româneşti“, a afirmat Radu Ciobanu, preşedintele Asociaţiei Naţionale de Turism Rural, Ecologic şi Cultural (ANTREC) Gorj. (gds.ro)

ANSVSA confirma doua cazuri de antrax, in Olt
Autor: Meat MIlk  /   miercuri, 27 august 2014

Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară din România a notificat Organizaţia Mondială a Sănătăţii Animalelor cu privire la două cazuri de antrax la specia caprine. Opt animale din comuna Vişina Nouă din Olt sunt susceptibile de a fi purtătoare ale virusului. Din datele OIE, focarul a fost descoperit pe 1 august în...

MADR organizeaza Zilele Argesului si Muscelului
Autor: Meat MIlk  /   marți, 19 august 2014

În perioada 23-24 august 2014, Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale va găzdui un nou târg dedicat producătorilor de produse tradiționale și ecologice, intitulat „Zilele Argeșului și Muscelului”. Evenimentul, care se va desfășura în curtea instituției între orele 9:00 şi 18:00, este organizat de Ministerul...