Acest site foloseste cookies.
Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.
Vezi mai multe detalii
close
Aboneaza-te la newsletter
close

Fiecare export de porci, trebuie notificat la DSVSA

Autor: Meat MIlkvineri, 1 august, 2014

(Comunicat) Fermierii crescători de suine trebuie să anunţe direcțiile sanitar-veterinare județene (DSVSA) la fiecare tranzacţie cu suine pe care intenţionează să o realizeze din spaţiul comunitar şi să se informeze asupra zonelor de restricţie impuse în spaţiul Uniunii Europene, datorită evoluţiei pestei porcine africane.

Măsura a fost luată în contextual în care, în ultima jumătate de an, Uniunea Europeană se confruntă cu o nouă provocare epidemiologică, pesta porcină africană. Această boală este produsă de un virus, care afectează porcii domestici şi cei sălbatici şi este caracterizată printr-o difuzibilitate foarte mare, cu procent foarte mare de îmbolnăvire şi mortalitate în rândul animalelor, ceea ce poate conduce la pierderi economice foarte ridicate.

Pesta porcină africană nu afectează omul. Totodată, boala nu a evoluat niciodată în ţara noastră, dar o analiză de risc realizată la nivelul ANSVSA, la sfârşitul anului 2013, a concluzionat că măsurile de prevenire trebuie riguros aplicate.

În ultimii şapte ani, boala a evoluat în partea estică a continentului (în Rusia, Ucraina, Belarus),  iar, începând cu luna ianuarie 2014, în state membre ca Lituania (2 focare), Polonia (9 focare) şi Letonia  (30 de focare), atât la porcii mistreţi, cât şi la cei domestici.

Pentru a preîntâmpina apariţia bolii pe teritoriul său, România are a o strategie care include:

  1. măsuri legate de avertizarea fermierilor şi vânătorilor privind recunoaşterea semnelor clinice necesitatea notificării imediate a semnelor de boală suspecte;
  2. pregătirea administraţiei cu responsabilităţi în controlul bolilor majore, cu privire la modalităţile de prevenţie şi de combatere a acestei viroze majore;
  3.  pregătirea personalului de la punctele de trecere a frontierei de la graniţa cu ţările terţe privind controlul bagajelor călătorilor;
  4. dezinfecţia care trebuie aplicată camioanelor care au transportat animale vii în spaţiul rus.

În afară de metodele profilactice şi administrative pe care le aplică statul român pentru a limita riscurile de pătrundere a bolii în teritoriul naţional, fermierii, responsabilii fondurilor de vânătoare, pădurarii şi populaţia în general trebuie să contribuie la notificarea timpurie a oricăror semne de boală observate la porcinele pe care le deţin sau la porcii mistreţi.

ANSVSA reamintește că este obligatorie anunţarea Direcţiei Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) din judeţul de reşedinţă despre apariţia oricărui caz de îmbolnăvire sau moarte la porcinele domestice sau la porcii mistreţi. Mai multe date privind evoluţia acestei boli se pot afla de la DSVSA de pe raza judeţului de reşedinţă.

Carnea de porc, primul loc în Top-ul importurilor
Autor: Maria Demetriad  /   luni, 19 ianuarie 2015

Carnea de porc a ocupat primul loc în Top-ul importurilor de produse agroalimentare, în primele 10 luni ale anului 2014 Carnea de porc a ocupat primul loc în topul importurilor de produse agroalimentare în perioada 1 ianuarie - 31 octombrie 2014 cu o cantitate de 129.000 de tone, în creştere cu 7 procente faţă de aceeaşi perioadă din...

Cris Tim va investi 5 mil. de euro în dezvoltarea producției ready-meal
Autor: Maria Demetriad  /   vineri, 16 ianuarie 2015

Cris Tim va investi 5 milioane de euro în dezvoltarea producției ready-meal, segment care a crescut cu 30% anul trecut, a declarat Radu Timiş, preşedintele grupului. Totodată, activitatea companiei se va extinde și în zona vinificației, investind alte 2,5 milioane de euro în ”Crama Butic”. "În acest an investim aproximativ 3...