Acest site foloseste cookies.
Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.
Vezi mai multe detalii
close
Aboneaza-te la newsletter
close

Fiind interziși, hormonii din carnea de pasăre nu trebuie etichetați

Autor: Meat MIlkjoi, 24 aprilie, 2014

Concurenţa poate fi acerbă pe o piaţă estimată anual la circa un miliard deeuro, cum este piaţa românească a cărnii de pasăre. Producătorii mai inspiraţi folosesc teama românilor de hormoni şi de antibiotice pentru a-şi atrage clienţi, chiar dacă realitatea nu este cea pe care ne-o vând ei, la pachet cu pasărea.

„Fără hormoni de creştere, fără procese de injectare a cărnii, fără făinuri animale”. Românii care ajung în dreptul vitrinelor frigorifice din supermarketuri sau din marile magazine din ţară pentru a cumpăra carne de pasăre găsesc acest mesaj doar pe unele dintre caserole, aşa că ajung să se gândească de două ori înainte de a pune produsul în coş, notează Gândul.

În realitate însă, mesajul nu este altceva decât o metodă de marketing care îi poate influenţa, din teama unui „cu” şi confortul psihologic al lui „fără”, pe consumatori să caute tocmai producătorii care au avut inspiraţia de a face această menţiune pe etichetă şi care pot chiar să vândă carnea de pasăre mai scump, deşi are aceeaşi calitate cu cea neinscripţionată.

„Oamenii trebuie să fie convinşi că nu se folosesc hormoni în piaţă. Este o carne aproape ecologică, fără niciun fel de adaosuri”, a declarat pentru gândul Ilie Van, preşedintele Uniunii Crescătorilor de Păsări din România (UCPR).

„Această etichetare face rău consumatorilor. Amărâtul care nu are bani, în loc să cumpere o carne mai ieftină, stă să se gândească <aoleu, dacă are hormoni?>”, a mai explicat el.

Motivul pentru care românii ajung să fie induşi în eroare de „puiul fără hormoni” este unul simplu. Nu mulţi cunosc prevederile legislaţiei europene pe care România, ca stat membru al Uniunii Europene,

Acestea au fost transpuse în legislaţia naţională, iar din anul 2007, reprezentanţii Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) le-au implementat. Astfel, hormonii de creştere, făinurile de origine animală şi aditivii alimentari au fost interzişi în cazul cărnii de pasăre aproape de un deceniu.

„Atât timp cât legea interzice hormonii şi orice aditiv în carnea de pasăre, producătorii nu ar trebui să mai scrie pe etichetă. Ei din dorinţa de a întări acest aspect s-au apucat să scrie. După părerea mea este o greşeală”, a mai adăugat preşedintele UCPR.

Pe lângă utilizarea substanţelor cu acţiune hormonală, este interzisă în creşterea păsărilor şi administrarea antibioticelor în mod sistematic. Acestea pot fi folosite doar ocazionat, în scop curativ, şi doar cu semnătura medicului veterinar.(Mai multe, pe www.gandul.info)

În 2015, Frigoexpres va avea o creștere de 10 %
Autor: Maria Demetriad  /   vineri, 16 ianuarie 2015

În anul 2015, compania de transport Frigoexpres va avea o creștere de 10 % a afacerilor, a declarat Florian Mihuţ, Directorul General şi acţionarul majoritar al transportatorului orădean, la acest lucru urmând să contrinuie noile contracte semnate în Germania, Franţa şi Elveţia.   „Anul trecut l-am terminat cu o cifră de...

Afacerile VPK Packaging-Salonta vor trece de 23 de milioane de euro
Autor: Maria Demetriad  /   joi, 15 ianuarie 2015

Afacerile VPK Packaging-Salonta vor trece de 23 de milioane de euro, în 2015. Mai precis, producătorul belgian de ambalaje din carton VPK Packaging, care deţine pe piaţa locală două fabrici la Salonta, judeţul Bihor, şi-a bugetat pentru anul 2015 o cifră de afaceri de 23,6 mil. euro, mai mult cu 13% faţă de anul trecut, în principal pe...