Acest site foloseste cookies.
Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.
Vezi mai multe detalii
close

Filiera Olanda-Belgia-Franța-Spania a traficat 3000 de cai

Autor: Ilie Stoianmarți, 10 septembrie, 2013

Filiera carnii de cal este afectata din nou de un trafic, in Europa, cu carne improprie consumului, care ar viza cel putin 3.000 de cai, dupa scandalul lasagnei cu carne de cal din iarna.

Apreciem la 3.000 numarul cailor exportati de filiera vizata. Aceasta este o filiera cu Belgia. Caii par sa provina din Olanda, Belgia, Franta si Spania. Exista nereguli care au fost constatate in privinta documentelor de identificare a cailor prezentate abatorului “, a declarat pentru AFP procurorul Brice Robin, precizand ca o procedura judiciara a fost lansata la sfarsitul lui iunie, de catre autoritatile in domeniul sanatatii din Marsilia, competente in trei regiuni in sudul Frantei, informeaza GreenReport.com.

Potrivit sursei citate, trasabilitatea a fost in mod voluntar acoperita, constatandu-se ca unii cai aveau doua identitati diferite.

Membrii retelei ar fi cumparat cai de la centre ecvestre sau de la particulari. Ei ar fi falsificat, ulterior, carnetele de sanatate ale cailor si ar fi incercat sa ii sacrifice pentru a-i strecura in alimentatia umana, desi numerosi cai utilizati in scopuri de recreere au primit tratamente medicamentoase care ii fac improprii consumului.

Transportatorii belgieni sunt, de asemenea, vizati, dar si un anumit numar de veterinari belgieni sau francezi, care ar fi falsificat carnetele de sanatate ale animalelor”, potrivit procurorului de la Charleville (nord-vest), in apropiere de Belgia.

El a anuntat ca aproximativ 15 plangeri au fost inregistrate “cam peste tot” in Franta.

Filiera carnii a fost afectata deja de o frauda cu carne de cal vanduta drept carne de vita in februarie, sub diverse marci, ca semipreparate, in intreaga Europa.

Aceasta afacere a provocat declansarea lichidarii judiciare a firmei agroalimentare Spanghero, la Castelnaudary, in sud-vest.

Aproape 17.000 de cai sunt abatorizati anual in Franta, echivalentul a aproximativ 5.000 de tone de carcase, potrivit unor date comunicate vineri de catre Interprofession du bétail et des viandes (Interbev).

Consumul a devenit marginal. In Franta, spre exemplu, carnea de cal are o pondere de abia 0,4% in consumul de carne, vizand mai putin de o gospodarie din cinci, adica un pic peste 16.900 de animale.(Mai multe, pe www.greenreport.com)

Abatoarele franceze sunt în criză accentuată
Autor: Meat MIlk  /   luni, 19 ianuarie 2015

Abatoarele franceze sunt în criză accentuată, potrivit asociației franceze a cărnii SNIV-SNCP. În urma veștii că abatoarele AIM au fost plasate în administrare judiciară săptămâna trecută, SNIV-SNCP a declarat că embargoul rus impus vara trecută a contribuit la o creștere a presiunii competiționale asupra întreprinderilor din...

China interzice importurile de produse avicole din SUA
Autor: Meat MIlk  /   joi, 15 ianuarie 2015

China interzice importurile de produse avicole din Statele Unite, reacționând la recentele apariții ale unor focare de gripă aviară în SUA, prin interzicerea oricăror importuri de păsări, ouă, carne de pasăre și produse de carne de pasăre din această țară, notează Global Meat.   O declarație comună a Ministerului...