Acest site foloseste cookies.
Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.
Vezi mai multe detalii
close

Fnpar si agrostar ii cer presedintelui traian basescu revitalizare comisiei prezidentiale de agricultura

Autor: Meat MIlkmiercuri, 30 ianuarie, 2013

Federatia Nationala a Producatorilor Agricoli din Romania (FNPAR) si Federatia AGROSTAR ii solicita presedintelui Romaniei Traian Basescu revitalizarea Comisiei prezidentiale de agricultura, care sa intocmeasca o strategie pentru acest sector, anunta agroazi.ro.

Demersul vine ca urmare a faptului ca pana acum Ministerul Agriculturii s-a dovedit incapabil sa puna la punct o strategie coerenta care sa conduca la relansarea agriculturii romanesti. Astfel, s-a ajuns in situatia ca in Romania anului 2010 sa existe circa 3 milioane de hectare teren arabil nelucrat; productiile medii pe terenurile lucrate sunt in jur de 3 tone grau / hectar, aproximativ 4 tone porumb / hectar, iar la rapita si floarea soarelui in jur de 1,6 tone / hectar. Din aproape 3 milioane hectare teren arabil amenajate pentru irigat in anul 1989, Romania a reusit in anul 2010 sa irige 70 mii hectare.

In ultimii 10 ani mai mult de 500 mii hectare au fost vandute strainilor care in cea mai mare parte l-au lasat in paragina, cu speranta ca il vor vinde la preturi mult mai mari in viitor. In aceasta perioada cercetarea agricola romaneasca a ajuns in pragul colapsului si multe specializari din liceele de profil agricol au disparut, tinerii nefiind incurajati sa urmeze astfel de specializari. Consecintele sunt urmatoarele: Romania a devenit un importator constant si masiv de produse agroalimentare; preturile de cost ale produselor agricole autohtone sunt mai mari decat ale celor de import; oferta de produse agroalimentare romanesti in marile magazine este din ce in ce mai mica; importurile de produse alimentare devin o povara greu de suportat pentru tara, implicit de catre populatie.

FNPAR si AGROSTAR apreciaza ca o strategie pe termen mediu si lung, cu un buget adecvat ar putea ca in circa 10 ani sa duca la dublarea productiilor medii la hectar ajungand , in acelasi timp sa nu mai existe teren arabil nelucrat. Astfel, agricultura ar asigura cetatenilor ei alimente suficiente, bune calitativ, la preturi rezonabile, iar agricultorilor venituri decente in masura sa sustina continuarea activitatilor lor. De asemenea, Romania ar avea posibilitatea sa fie un exportator important de produse agricole atat pe piata europeana cat si pe cea internationala.

Carmangeria Godac a devenit Partener Mic dejun al Conferinței Meat.Milk 2013
Autor: meatmilk  /   luni, 22 aprilie 2019

Și în acest an, la fel ca la precedentele ediții, Carmangeria Godac, proprietate a domnului Radu Marian, este Partener Mic-Dejun al Expo-Conferinței Meat & Milk 2019, urmând să facă deliciul meselor de dimineață cu unele dintre cele mai bune produse ale sale.   Astfel, Carmangeria Godac va îmbia participanții ca,...

Rabobank: În UE stocurile de intervenție la lapte vor fi absorbite și în T2
Autor: Mircea Demeter  /   vineri, 19 aprilie 2019

Ulterior emiterii raportului de săptămâna trecută, referitor la rezultatele trimestrului 1, în afacerile cu lapte și lactate, Rabobank revine cu previziuni pentru T2, indicând că creșterea aprovizionării cu lapte este puțin probabil să aibă o evoluție favorabilă, până la începutul semestrului doi al anului 2019. Iată acum...