Acest site foloseste cookies.
Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.
Vezi mai multe detalii
close
Aboneaza-te la newsletter
close

Focar de infecţie cu antrax în Republica Moldova

Autor: Meat MIlkvineri, 5 iulie, 2013

Trei persoane au fost infectate cu antrax, la o fermă din satul Vădeni, raionul Soroca. Este vorba de proprietarul fermei, feciorul acestuia şi un angajat, care au participat la sacrificarea unei vaci bolnave.

Specialiştii spun că cei trei bărbaţi diagnosticaţi cu antrax, internaţi la Spitalul „Toma Ciorbă” din Chişinău, au încălcat normele de sacrificare a animalelor, transmite PublikaTV, citat de cotidianul Adevarul.

Centrul de Sănătate Publică Soroca nu exclude faptul că o parte din carnea infectată a fost vândută sătenilor. La ieşirile din localitate, au fost instalate două posturi de poliţie, pentru a împiedica scoaterea sau aducerea animalelor, relevă postul de televiziune. Chiar dacă ieşirea cărnii din sat a fost oprită, unii săteni au consumat carnea infectată.

Este vorba despre cantina brigăzii de tractoare care are un parteneriat cu ferma în care au fost depistate animalele bolnave. “Au fost vândute 20 de kilograme de carne care au ajuns pe mesele muncitorilor. 27 din ei au mâncat carnea aceea, iar acum vor trece un tratament cu antibiotice timp de două săptămâni. Oamenii vor rămâne acasă, la Vădeni, şi vor fi strict examinaţi“, a declarat Tudor Mogoreanu, medic-şef la Centrul de Sănătate Publică din Soroca.

Antraxul este o boală potenţial fatală, dată de bacteria Bacillus anthracis. Aceasta apare la vite, cai, oi şi capre. În antecedente sunt menţionate infecţii cu antrax în America de Nord la persoane care lucrau cu animale, ca veterinari şi fermieri. (Adevarul)

Se extind controalele de sănătate la importul de porci din SUA și Canada
Autor: Meat MIlk  /   luni, 15 decembrie 2014

În urma deciziei Comisiei Europene luată săptămâna trecută, se extind controalele de sănătate asupra importurilor de porci vii din SUA și Canada, până la 31 octombrie anul viitor (2015) ca urmare a  preocupărilor legate de cazurile numeroase ale virusului diareei porcine epidemice (DPE). În luna iulie, Bruxelles-ul a impus re guli...

Laringotraheita infecțioasă aviară
Autor: Meat MIlk  /   vineri, 12 decembrie 2014

Laringotraheita infecțioasă aviară (LTI) este o boală infectocontagioasă endemică, care afectează îndeosebi găinile și fazanii, cu evoluție acută, caracterizată clinic prin tulburări respiratorii grave, iar morfopatologic prin leziuni catarale sau hemoragico-necrotice ale mucoasei laringotraheale.   Importanță,...