Acest site foloseste cookies.
Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.
Vezi mai multe detalii
close
Aboneaza-te la newsletter
close

FOODLINE – Cu gândul la naturã

Autor: Meat MIlkmarți, 29 ianuarie, 2013

Pentru industria alimentarã capacitatea de a furniza produse de calitate ridicatã, care îºi pãstreazã caracteristicile în timp, în zone geografice îndepãrtate ºi într-o manierã eficientã a devenit deja un factor esenþial pentru mãrirea profiturilor ºi dezvoltarea companiilor.

De la prelucrarea în atmosferã protectivã ºi pânã la congelare, de la rãcirea ºi termoreglarea semipreparatelor din carne ºi a produselor pentru cuptor ºi pânã la gazeificarea bãuturilor, aplicaþiile pentru gaz pe care compania SIAD le propune pe piaþã, de fapt, acoperã toate sectoarele productive individuale din industria alimentarã ºi pot sã fie aplicabile oricãrui tip de companie. SIAD nu este doar unul dintre principalele grupuri de firme lider în furnizarea de gaze ºi amestecuri de gaze pentru uz alimentar, dar este ºi un partener de încredere în stare sã ofere propriei clientele soluþii tehnologice eficiente, inovative ºi personalizate, în stare sã îmbunãtãþeas cã aspectele fundamentale de conservabilitate, calitate, precum ºi siguranþa produselor.

Continua preocupare a SIAD în dezvoltarea aplicaþiilor gazelor este garanþia pentru propriii clienþi a soluþiilor tehnologice mereu noi, orientate cãtre optimizarea productivã. Utilizarea gazelor alimentare în procesele de prelucrare ºi fabricaþie permit obþinerea unor beneficii substanþiale, cum ar fi cele prezentate în continuare:
– produse proaspete ºi cu caracteristici organoleptice superioare
– o perioadã de valabilitate mai îndelungatã ºi, în consecinþã, o mai bunã vandabilitate a produselor proprii
– volume de producþie îmbunãtãþite în raport cu investiþiile fixe
– optimizarea ciclurilor de producþie
– reducerea pierderilor de produs datorate deºeurilor de producþie
– niveluri calitative ºi de siguranþã alimentarã mult îmbunãtãþite
– costuri de producþie reduse
– extinderea mai puternicã a capacitãþii de distribuþie în teritoriu

Gaze ºi Tehnologii pentru ambalajele alimentare
Utilizarea gazelor îºi gãseºte o aplicaþie importantã în sectorul alimentar pentru conservarea alimentelor ºi, în particular, pentru menþinerea ca rac teristicilor organoleptice ale produsului, cum ar fi aroma, culoarea, parfumul ºi aspectul în general.

Aplicarea ambalãrii în atmosferã protectivã, denumitã în mod curent MAP, este deja foarte rãspânditã ºi în acest sens SIAD a pus la punct o linie de produse denumitã Foodline®, capabilã sã satisfacã orice exigenþã specificã.

Linia Foodline® utilizeazã gaze de uz alimentar (azot, oxigen, anhidride carbonice ºi argon) care, în mod individual sau în amestecuri, sunt introduse în interiorul ambalajelor pentru a creºte conservabilitatea alimentelor ºi sunt dispersate în bãuturi pentru a obþine gazeificarea acestora. Funcþia acestor gaze este aceea de a bloca, sau cel puþin de a reduce, degradarea enzimaticã ºi biochimicã a produselor, inclusiv aceea generatã de prezenþa microorganismelor. Gazele ºi amestecurile Foodline® sunt furnizate de obicei în recipienþi sub presiune de 14 sau 40 de litri destinaþi exclusiv pieþei produselor alimentare ºi dotaþi cu dispozitive împotriva contaminãrii, care garanteazã calitatea produsului conþinut în conformitate cu normativele din domeniu (D.M. nr. 209 din 27/02/1996 cu modificãrile ulterioare).

De ce atmosferã protectivã?
Atmosferele modificate ºi controlate sunt atributul esenþial al oricãrei tehnologii de conservare a produselor alimentare. Actualmente, utilizarea gazelor ºi amestecurilor pentru ambalare este deosebit de rãspânditã în prepararea urmãtoarelor alimente:
• cãrnuri ºi pãsãri de curte
• mezeluri
• peºte
• paste proaspete, gnocchi ºi tortellini
• produse patiserie
• cafea, condimente ºi produse deshidratate
• fructe ºi verdeþuri
• sucuri de fructe
• bãuturi necarbogazoase
• brânzeturi în general
• alimente precoapte

Atmosferele protective, în afara faptului cã prelungesc conservabilitatea produselor, permit inclusiv obþinerea unor avantaje cum ar fi reducerea costurilor rezultate din alterarea produselor ºi rezultate din creºterea termenului de valabilitate al produselor, permiþând astfel o planificare mai bunã a producþiei.

Efectele atmosferelor protective
Utilizarea atmosferelor modificate ºi controlate permite obþinerea unor rezultate pozitive pentru cea mai mare parte a produselor alimentare perisabile ºi neperisabile. O atmosferã protectivã adecvatã permite întârzierea degradãrii produsului ºi pierderea caracteristicilor originale ale acestuia. Gazele ºi amestecurile care sunt utilizate pentru aplicaþiile alimentare se diferenþiazã în funcþie de efectul pe care dorim sã îl obþinem.

• Atunci când se doreºte prevenirea oxidãrii ºi a creºterii bacteriene, este necesarã eliminarea oxigenului din ambalaj ºi înlocuirea acestuia cu azot ºi amestecuri de azot – anhidride carbonice.
• Atunci când se ambaleazã carne proaspãtã este necesar sã se menþinã un anumit procent de oxi gen pentru a oferi produsului un aspect proaspãt ºi pentru a încetini creºterea anumitor culturi bacteriene.

Gazele potrivite, recomandate de cãtre tehnicienii SIAD, în combinaþie cu materialele potrivite pentru ambalaj, prelungesc în mod considerabil viaþa produsului ºi menþin nealterate caracteristicile organoleptice ºi nutritive.

Avantajele atmosferelor protective
Unul dintre cele mai importante avantaje derivate din utilizarea atmosferelor controlate este protecþia alimentelor ºi prelungirea vieþii produsului. Savoarea, aroma, mirosul ºi aspectul original al produsului se menþin nealterate deoarece o atmosferã corespunzãtoare reduce semnificativ degradarea enzimaticã ºi biochimicã.

Alte avantaje sunt:
• reducerea costurilor derivate din alterarea produselor
• reducerea costurilor operative rezultate din posibilitatea de prelungire a timpilor de depozitare ºi din îmbunãtãþirea planificãrii producþiei
• creºterea vânzãrilor datoratã ameliorãrii aspectului produsului.

Igienã ºi normativul HACCP
Urmând tendinþa de creºtere constantã a controalelor ºi dezvoltarea normativelor din domeniul alimentar, SIAD a adoptat, în cadrul propriului sistem de calitate ISO 9001, regulile ºi procedurile de verificare prevãzute prin Decretul Legislativ nr. 155 din 26 mai 1997 referitor la igiena producþiei alimentare HACCP. Toate unitãþile de producþie ale SIAD adoptã un sistem de autocontrol igienic pentru producþia gazelor ºi a amestecurilor de gaze pentru utilizarea alimentarã. Prin intermediul tehnicilor de control procedurale, senzoriale, instrumentale ºi de documentaþie SIAD garanteazã gaze ºi amestecuri de gaze pentru utilizare alimentarã corespunzãtoare din punct de vedere igienic ºi organoleptic, ireproºabile în termeni de salubritate ºi de conformitate merceologicã.

Dunwell cucerește 15% din piața logistică încă din primul an
Autor: meatmilk  /   joi, 17 ianuarie 2019

(Comunicat) La doar un an de la înființare, Dunwell, prima și singura agenție de brokeraj specializată exclusiv pe segmentul industrial și logistic din România, reușește performanța de a-și depăși obiectivele stabilite inițial. In 2018, brokerii de la Dunwell au facilitat cu succes tranzactii pentru 76.600 mp de spații industriale...

TC România: Camere frigorifice profesionale pentru păstrarea produselor perisabile
Autor: meatmilk  /   luni, 7 ianuarie 2019

(Comunicat) Echipamentele frigorifice produse și comercializate de TC România Crown Cool se bucură de o largă apreciere în rândul beneficiarilor, fiind de o calitate deosebit de bună.   Camerele frigorifice profesionale se folosesc în unitățile de preparare și prelucrare a cărni și a lactatelor la scară industrială,...