Acest site foloseste cookies.
Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.
Vezi mai multe detalii
close
Aboneaza-te la newsletter
close

FoodWatch: În scandalul Lactalis, ”Justiția încă așteaptă”

Autor: Nora Marinmiercuri, 25 iulie, 2018

Membrii Parlamentului francez, însărcinați cu anchetarea deficiențelor care au contribuit la izbucnirea scandalului Lactalis, determinat de prezența salmonellei în formulele pentru sugari, în 2017, au făcut o serie de sugestii care ar putea face ca țara să introducă controale mai stricte privind siguranța alimentelor, informează FoodNavigator.

 

Se cer modificări legislative și structurale

 

În acest sens, Grégory Besson-Moreau, raportorul Comisiei de anchetă parlamentară privind cazul Lactalis, a prezentat 49 de recomandări axate pe trei domenii principale, în care comisia consideră că există posibilități de îmbunătățire. Cea mai importantă dintre acestea este crearea unei singure autorități de reglementar, care să supravegheze siguranța alimentară în Franța.

 

În prezent, o serie de organisme de siguranță alimentară sunt responsabile de efectuarea controalelor și de aplicarea cerințelor privind siguranța alimentară. Acestea includ Agenția pentru protecția consumatorilor, Direcția Generală pentru Concurență, Consumatori și Control al Fraudelor (DGCCRF); Agenția vamală și Agenția pentru sănătate și siguranță alimentară, sănătate și protecția mediului (ANSES), responsabilă cu monitorizarea, evaluarea și cercetarea în domeniul sănătății.

 

Autoritatea centrală propusă ar fi însărcinată cu supravegherea întregului lanț de produse, de la fabricație până la distribuție și consum. De asemenea, ar oferi consumatorilor un singur punct de contact, pentru detalii privind retragerile de produse. Însă, până acum, Ministerul francez al Economiei nu și-a arătat sprijinul pentru astfel de schimbări enorme în infrastructura de reglementare a produselor alimentare din Franța.

 

Îmbunătățirea transparenței

 

Cazul Lactalis a demonstrat necesitatea îmbunătățirii comunicării și a transparenței între producătorii de alimente, autoritățile de reglementare și consumatori, a sugerat raportul. Lactalis a intrat ”în stare de incendiu” când s-a constatat că au fost detectate urme de Salmonella, prin auto-verificări, dar nu a notificat autoritățile competente. De aceea, companiile alimentare ar trebui să fie obligate să transmită în mod automat detalii despre testele pozitive pe care le constată, a concluzionat raportul.

 

Raportul vine la doar câteva zile după ce Consiliul Național pentru Consumatori (CNC) a lansat un apel pentru proceduri îmbunătățite de rechemare și retragere și comunicări mai clare ale firmelor, către consumatori, cu privire la aspectele de siguranță alimentară.

 

Comunicarea cu consumatorii ar trebui să fie mai transparentă, începând din magazin, crearea unei platforme pentru înregistrarea informațiilor despre produsele retrase și posibila utilizare a tehnologiei pentru a bloca automat vânzarea produselor care au fost incluse într-o retragere prin codurile QR. Acest lucru este necesar, susține raportul, deoarece formula pentru sugari inclusă în rechemare a fost găsită la vânzare inclusiv în timpul scandalului din 2017.

 

Mai multe sancțiuni financiare și penale

 

Pentru a finanța schimbările, comisia a sugerat introducerea unor amenzi mai mari, atunci când companiile din sectorul alimentar provoacă daune de siguranță. „Producătorii sunt responsabili pentru produsele lor și trebuie să plătească dacă sunt contaminate”, a spus Besson-Moreau.

 

El a solicitat, de asemenea, ca majorarea sancțiunilor penale legate de gestionarea companiilor care nu reușesc să abordeze problemele de siguranță alimentară, să fie îmbunătățite în mod corespunzător. În cadrul sistemului actual din Franța, Besson-Moreau a spus că liderii industriali nu sunt „aduși în fața justiției” atunci când vinde produse contaminate. Pentru a fi obținute fonduri suplimentare, se propune introducerea unei noi taxe industriale care ar fi utilizată pentru mărirea salariilor celor care lucrează în domeniul securității alimentare.

 

„Justiția așteaptă”

 

Răspunzând la raport, grupul de consiliere pentru consumatori FoodWatch, care a fost foarte activ în reprezentarea intereselor consumatorilor în cazul Lactalis, a declarat că au existat câteva concluzii utile, dar a subliniat că „justiția încă așteaptă”.

 

Organizația a declarat că este necesar să se elimine „climatul impunității”, adoptându-se măsuri cu pedepse mai dure, legate de scandalurile alimentare. În special, FoodWatch și-a reafirmat solicitarea de numire a unui judecător de instrucție, în cazul Lactalis.

 

„Concluziile Comisiei parlamentare de anchetă privind cazul Lactalis sunt utile, de exemplu, pentru a consolida controalele industriașilor și autorităților publice, însă acest lucru nu va fi suficient pentru a evita alte crize”, a avertizat Karine Jacquemart, CEO al FoodWatch France, care a adaugat: „Este urgent să distrugem actualul climat de impunitate: acum este de competența instanțelor să stabilească responsabilitățile tuturor actorilor și sancțiunile disuasive”.

Tendințe la IFFA 2019: „Dacă nu te miști, vremurile trec peste tine”
Autor: meatmilk  /   miercuri, 28 noiembrie 2018

(Comunicat) Comerțul măcelarului, dacă este de succes, trebuie să reprezinte, atât tradiția, cât și evoluțiile contemporane. Cea mai bună rețetă este un amestec de experiență clară, în produsele din carne și mezeluri, fundal tehnologic și idei noi, avândo viziune pentru viitor și optimizând ceea ce există deja; aceasta este...

Planurile de expansiune ale producției de porci ale rușilor de la Miratorg
Autor: Mircea Demeter  /   miercuri, 28 noiembrie 2018

Potrivit PigProgress, compania rusă Miratorg a lansat un proiect ambițios de construire de noi ferme de porci, o uriașă fabrică de furaje, precum și un abator modern. Toate au fost concepute pentru a extinde capacitățile de producție în Diviziunea de carne de porc, la 1 milion de tone pe an, până în 2023.   Lucrările de...