Acest site foloseste cookies.
Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.
Vezi mai multe detalii
close

Formule de calcul a rentabilității turmelor de ovine

Autor: Maria Demetriadmiercuri, 16 octombrie, 2019

Acum că sezonul de vară al oieritului s-a încheiat, pentru unii crescători de ovine momentul toamnei ar fi tocmai potrivit pentru ei să arunce o privire mai atentă asupra reproducției și performanței din turmele lor. Mai mult decât atât, în câteva minute, pot face calculele măsurilor de reproducție și producție, care pot afecta rentabilitatea. Această informație poate fi folosită și pentru luarea deciziilor de selecție și sacrificare, precum și pentru a răspunde la întrebarea ”Ce am făcut în această vară îmi îndeplinește așteptările de performanță?” Însă, pentru a face corect calculele, țineți cont de experta în creșterea animalelor, Melanie Barkley, de la Universitatea din Edinburg, aceea care oferă câteva sfaturi prețioase în lucrarea ”Does Your Flock Meet Your Performance Expectations?” Potrivit acesteia, crescătorii pot începe analiza activității de peste vară cu câteva calcule-cheie care includ, dar nu se limitează, la rata sarcinii, miei născuți pe oaie, procent de supraviețuire a mielului, greutăți medii și kilograme de miel înțărcat pe oaie expusă. Să ne uităm la fiecare dintre acestea și la modul în care acestea au impact asupra producției de efective.

 

Prima formulă

 

Rata sarcinii = Numărul oilor însărcinate : Numărul oilor expuse unui berbec X 100.

 

Acest calcul arată foarte simplu până când începi să te gândești la schimbările turmei de ovine de-a lungul anului. Începeți cu un număr total de oi expuse berbecilor și apoi scădeți orice oaie sacrificată înainte de fecundare și ovinele vândute înainte de sfârșitul sezonului de reproducere. Asigurați-vă că adăugați la orice ovină crescută și cumpărată în perioada de reproducere. Scopul este de a stabili care este rata sarcinii dusă până la capăt prin naștere, dar, în realitate, aceste rate pot fi mai mici.

 

Specialiștii în creșterea ovinelor sugerează procentul de 100% ca punct de referință pentru turmele mici, cu mai puțin de 200 de oi. Efectivele de dimensiuni medii, de 201 până la 750 de ovine ar trebui să aibă un punct de referință de 98%, iar efectivele mai mari, în special, ar trebui să aibă un nivel de referință de 96%. Dacă efectivul dumneavoastră produce rate de sarcină mai mici, determinați cum puteți îmbunătăți rata. Pune-ți câteva întrebări.

 

-Care a fost starea de sănătate a berbecilor și a turmei de ovine în jurul perioadei de reproducere?

-Boala sau nutriția au afectat efectivul într-un moment anterior, în timpul, sau la scurt timp după perioada de reproducere?

-Există și alte motive pentru care oile nu pot fi fecundate?

 

O considerație suplimentară legată de rata de sarcină ar fi procentul de ovine care s-au infertilizat în primul sau al doilea ciclu de căldură. Rata de acoperire variază în funcție de efective și depinde adesea de resursele disponibile de hrană. Însă, nu toate efectivele de ovine au resurse de alimentare adecvate pentru a sprijini reproducția.

 

Calculul ratei de stopare

 

Rata de stopare poate fi calculată în două moduri: miei născuți pe oaie și mielii născuți pe oaie expusă. În aceste cazuri, folosim următoarele formule de calcul:

 

Procentul de miei născuți pe oaie de miel = Miei născuți ÷ Total miei X 100; Această ecuație determină prolificitatea în turmă, în timp ce această a doua ecuație este o metodă mai precisă pentru a privi procentul de reproducție.

 

Procentul mieilor născuți pe oi expuse = Miei născuți ÷ Oi expuse X 100; Media pentru rata de reproducție ar trebui să fie în jur de 110%, iar acest procent este unul dintre obiectivele sectorului de creșter a ovinelor în condiții de performanță economică.

 

La rândul ei, supraviețuirea mieilor indică procentul de miei care supraviețuiesc în prima lună după naștere. Pierderile prin deces sunt inevitabile în orice operațiune de creștere a animalelor, dar toți producătorii de animale ar trebui să se străduiască să reducă la minimum aceste pierderi. Pentru calculul supraviețuirii se folosește următoarea formulă de calcul: Procentul de miei care au supraviețuit până la o lună = Numărul de miei în viață la o lună – Numărul de miei născuți X 100.

 

Rata de supraviețuire a mieilor

 

Un obiectiv bun pentru orice turmă, indiferent de dimensiuni, este ca 95% dintre miei să supraviețuiască în prima lună de viață. Acest calcul este deosebit de important deoarece majoritatea deceselor de miel apar în primele zile de viață. Producătorii cu procente mai mici ar trebui să exploreze de ce se întâmplă acest lucru și ar trebui să acorde o atenție deosebită nutriției de gestație târzie, producției de lapte, abilității materne și vigoarii mielului.

 

Greutățile de înțărcare permit producătorilor să evalueze atât mieii, cât și oile. Producătorii pot lua decizii de selecție, precum și de colectare, folosind aceste greutăți. Deoarece diferențele mari apar din cauza sexului mielului, vârstei de oii, a tipului de naștere și a tipului de creștere, greutățile de înțărcare trebuie ajustate pentru a ține cont de acești factori.

 

Greutatea mieilor la înțărcare

 

În timp ce greutățile de înțărcare ajustate pot fi foarte utile și, în mod tradițional,  concentrate asupra producției, o opțiune mai bună ar fi evaluarea kilogramelor de miel produse pe oaie. Kilogramele totale de miel disponibile pentru vânzare au un impact mai mare asupra rentabilității, decât greutatea medie de înțărcare a mieilor individuali. Acest parametru se calculează folosind formula:

 

Procent de miei înțărcați pe oaie = Kilograme totale de miei înțărcați ÷ Ovine expuse la montă.

 

În mod normal, toți crescătorii de oi ar trebui să se străduiască să optimizeze producția de efectiv. Cu cât sunt mai multe oile care concep în primele două cicluri de căldură, cu atât este mai probabil ca acei miei să fie mai grei și mai uniformi, în comparație cu mieii născuți mai târziu. Procentele mai mari de miel duc la creșterea mai multor miei și, chiar mai important, la mai multe kilograme de miel de vândut.

 

Toate aceste aspecte joacă un rol în rentabilitatea unei ferme de ovine. Deci, fiecare producător ar trebui să pună întrebări precum acestea:

 

-Cum funcționează turma în funcție de rata de profitabilitate?

-Ce modificări pot fi făcute pentru a îmbunătăți producția de efectiv?

 

De asemenea, rețineți că o modalitate excelentă de a evalua stocul de reproducție este prin utilizarea valorilor de reproducere estimate.

Claudiu Frânc: Condiționalitatea pe mediu, devastatoare pentru fermierii români
Autor: meatmilk  /   vineri, 1 noiembrie 2019

Aflat în prima zi a târgului Indagra, care se desfășoară în aceste zile în complexul expozițional Romexpo, din București, domnul Claudiu Frânc-Președinte al Federației Crescătorilor de Bovine din România, a declarat în exclusivitate pentru revista Meat.Milk:   ”Tocmai m-am întors din străinătate și am să dau două...

ARC salută intenția MADR de reglementare a activității fermelor de porci
Autor: meatmilk  /   vineri, 25 octombrie 2019

Asociaţia Română a Cărnii îşi exprimă satisfacţia cu privire la măsurile concrete iniţiate de MADR privind adoptarea unui proiect de ordin  referitor la stabilirea dimensionării tipurilor de exploatații de suine pe teritoriul României, ordin care se află postat pe site-ul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale –...