Acest site foloseste cookies.
Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.
Vezi mai multe detalii
close

Formule optime de nutrețuri combinate pentru tineretul suin

Autor: Mircea Demetermiercuri, 30 octombrie, 2019

Cercetarea și managementul modern reflectă modificarea programelor de hrană pentru efectivele de porci, pentru a optimiza nutriția acestora. O componentă cheie a unei hrăniri mai bune a porcinelor, pentru viitor, este îmbunătățirea acurateței determinării și satisfacerea cerințelor nutritive. Acestea, însă, depind de mulți factori. Astfel, un set de diete este inadecvat pentru a satisface nevoile tuturor porcilor, din diferite operațiuni de porcine, se arată în studiul ”Formulating farm-specific swine diets”, realizat de Universitatea din Copenhaga.

 

Două moduri de exprimare

 

Procesul de elaborare și gestionare a programelor nutriționale pentru porcine este deosebit de complex, întrucât trebuie să se finalizeze o serie de etape pentru a formula o hrănire corectă a porcinelor. La fiecare etapă trebuie evaluați mai mulți factori, în raport cu obiectivele programului de hrănire, condițiile economice predominante și resursele disponibile producătorului de carne de porc. De altfel, Consiliul National de Cercetare (NRC) publică periodic un rezumat al cercetărilor recente, document care stă la baza multor recomandări nutritive. NRC prezintă procentajele și cantitățile de nutrienți necesari pentru a obține rate de creștere listate, conversii ale furajelor și niveluri de reproducere, în condițiile în care animalele sunt hrănite în condiții ideale.

 

Aceste cerințe privind nutrienții reprezintă niveluri minime și nu includ niciun excedent. În consecință, nivelurile de nutrienți recomandate de specialiștii industriei de nutriție pentru animale reprezintă cote nutritive, care includ o marjă de siguranță.  Specialiștii susțin că este bine de știut că, atunci când formulați sau evaluați un program de hrănire a porcilor, trebuie să se țină cont de cele două moduri de exprimare a nutrienților:

 

1) cantitatea de nutrienți pe zi;

2) concentrația de nutrienți în alimentație.

 

Cotele nutritive exprimate zilnic sunt relativ constante și se referă la nevoile nutritive ale porcului, în raport cu sănătatea acestuia dar și asigurarea necesarului de nutrienți pentru dezvoltarea acestuia, sau lactația. De exemplu, o scroafă care produce 9 kg de lapte zilnic necesită aproximativ 19,4 Mcal de energie metabolizabilă (ME). Această nevoie de energie este relativ constantă, dacă mănâncă 4 sau 9 kg de hrană. În schimb, cantitățile de nutrienți exprimate în funcție de concentrație depind de consumul de hrană. Sunt nevoile energetice ale scroafelor satisfăcute cu o dietă de făină de porumb de soia care conține 1,47 Mcal ME / kg? Răspunsul depinde de aportul de hrană! Dacă scroafa mănâncă 4,2 kg de hrană zilnic, nevoile sale de energie vor fi satisfăcute (4,2 lb x 1,47 Mcal ME / kg = 19,4 Mcal ME). Dar dacă mănâncă zilnic 3 kg de furaj, nu vor fi satisfăcute nevoile sale de energie (3 kg x 1,47 Mcal ME / kg = 14,7 Mcal ME).

 

Performanța porcilor, influențată de nutriție

 

Obiectivele unui program de hrănire a porcinelor ar trebui să fie specifice fiecărui producător, iar ele vizează performanța, costurile și programarea producției. Performanța îmbunătățită este deseori asociată cu o mai mare eficiență și profitabilitate. Producătorii pot seta obiectivele de performanță pentru câștigul zilnic pe zi, conversiile hranei pentru animale, greutatea așternutului, etc. Multe măsuri de performanță sunt puternic influențate de nutriție. Specialiștii consideră că întrebările care trebuie luate în considerare, atunci când se stabilesc obiectivele de performanță, sunt: ​​

 

Care este nivelul actual de performanță al turmei?;

Când ar trebui să se atingă un nivel mai înalt de performanță?;

O nutriție îmbunătățită va contribui la creșterea performanței?;

Ce componente specifice ale programului de nutriție pot fi modificate pentru a îmbunătăți performanța?;

Cum poate fi ajustat programul de hrănire pentru a crește profitabilitatea?

 

Fluxul de producție este, de asemenea, un element important pentru planificarea unui program adecvat de hrănire a porcilor. Costul instalațiilor și costul dietei sunt componente ale costului total al producției. În cazul în care costurile instalației sunt ridicate, un producător poate alege un program de hrănire scump, care să susțină creșterea rapidă, reducând astfel costul fix, pentru fiecare porc. Această schemă poate reduce costurile totale de producție. În schimb, dacă costurile pentru instalații sunt scăzute, costul total al producției poate fi redus prin hrănirea cu o alimentație adecvată, care are ca rezultat câștiguri mai lente, dar este mai puțin costisitor.

 

Factori critici

 

Feedul de admisie este unul dintre factorii cei mai critici și adesea trecuți cu vederea, care determină nivelurile de nutrienți din furaje. Porcii au cerințe zilnice pentru o cantitate de nutrienți, pentru a-și menține corpul și pentru a susține funcțiile productive (creșterea, producția de lapte). Măsurarea consumului de hrană este singura modalitate de a determina cantitatea fiecărui nutrient consumat de porcine.

 

Odată ce este determinată aceasta, concentrația nutritivă a nutrienților poate fi ajustată, pentru a fi siguri că porcii consumă cantitatea adecvată din fiecare nutrient. Suprafețele nutritive cresc adesea costurile de hrănire. Contribuțiile la hrană pot fi măsurate, iar formulările de dietă adaptate, pentru a îndeplini cu mai multă exigență cerințele nutritive. Există mai multe metode pentru a determina consumul de furaje. Eroarea de hrănire poate duce însă la o creștere semnificativă a estimărilor consumului de hrană.

 

Nivelul de productivitate

 

Un al doilea factor major care afectează cerințele nutritive este nivelul de performanță. O scroafă care fată 12 purcei va produce mai mult lapte și, prin urmare, va necesita mai multe substanțe nutritive decât o scroafă similară, care are de alăptat doar 8 purcei. De asemenea, un porc care câștigă zilnic 0,75 livre de țesut slab necesită o cantitate mai mare de nutrienți, decât o depunere zilnică de 0,6 livre de țesut slab.

 

În general, la o fermă, în condiții specifice, un fermier poate măsura nivelul actual de productivitate al efectivului de porcine. Cu toate acestea, nivelul potențial de performanță nu este, de obicei, cunoscut. Pentru acest lucru ar trebui setate niveluri de nutrienți mai mari decât actuale de performanță. Pe măsură ce se alimentează noi diete, trebuie măsurate nivelurile de performanță. Dacă performanța se îmbunătățește, nivelurile de nutrienți pot fi ajustate treptat în sus, până când se atinge nivelul optim de performanță. Mulți factori, cum ar fi genetica, sezonul, vârsta, stadiul de creștere, starea de sănătate, forma de hrană și gustul furajului influențează consumul de hrană și nivelul de productivitate. În consecință, consumul de hrană trebuie măsurat atunci când aceste condiții se modifică, astfel încât dietele să poată fi reformulate, pentru a satisface nevoile nutritive ale porcului.

 

În timp ce o atenție sporită se concentrează asupra consumului de hrană și a formulării dietelor, apa este cel mai important nutrient pentru porc. Apa reprezintă aproximativ 80% din corpul porcului la naștere și 50% din corpul porcului de piață. Un porc consumă, în general, 2 până la 3 kg de apă, pentru fiecare kilogram de hrană uscată consumată. Sub stres termic sau în timpul alăptării, consumul poate crește la 4 sau 5 kg de apă, pentru fiecare livră de hrană.

 

Estimarea necesarului de nutrienți

 

O atenție deosebită pentru nutriția scroafelor de gestație este controlul precis al creșterii în greutate și a stării corpului, în timpul sarcinii. Scroafele trebuie hrănite la limită, pentru a minimiza creșterea excesivă în greutate. Pentru a măsura admisia furajelor pentru scroafele gestante, se umple o cuvă până la un anumit nivel desemnat.

 

Ulterior, se cântărește conținutul cuvei și se înregistrează greutatea acestuia. Această procedură se repetă de mai multe ori, pentru a determina o cantitate medie a hranei. Schimbările în densitatea furajelor reduc acuratețea acestei metode, dar este mai bine, decât să nu se  măsoare deloc consumul de hrană. În plus, trebuie verificate și calibrate sistemele automate de furnizare a alimentării.

 

Producătorii alimentează în mod obișnuit o dietă de gestație la aproximativ 4-6 kg/zi la scroafe, în majoritatea condițiilor de mediu. Această cantitate de hrană pe zi este doar o țintă, iar cantitatea reală alimentată ar trebui să fie variată în funcție de animale și de situațiile individuale. Reducerea alocației zilnice de hrană la mai puțin de 3 kg poate determina însă, un consum inadecvat de vitamine și minerale pentru dietele tipice de gestație.

Efectele dietei cu peleți asupra performanței păsărilor de curte
Autor: Mircea Demeter  /   miercuri, 18 septembrie 2019

Prelucrarea furajelor în pelete uniforme și durabile oferă beneficii semnificative, iar densitatea în vrac crescută, reduce segregarea și praful de alimentare, reducând astfel pierderile. Eficiența de conversie a furajelor este mult îmbunătățită, în nutriția puilor, deoarece duce la scăderea deversărilor de furaje în timpul...

Stabilirea raportului optim dintre calciu și fosfor în dieta suinelor
Autor: Maria Demetriad  /   vineri, 30 august 2019

Cantitatea de calciu din dietele porcilor trebuie calculată cu precizie, deoarece prea mult din acest mineral poate scădea digestibilitatea fosforului și aportul de furaje, ducând astfel la creșterea în greutate a anumalelor.   Profesorul Hans H. Stein de la Departamentul de Științe ale Animalelor de la Universitatea din...