Acest site foloseste cookies.
Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.
Vezi mai multe detalii
close

France Press: România exportă caviar la negru

Autor: Ilie Stoianjoi, 20 iunie, 2013

World Wild Found (Fondul Mondial pentru Viaţa Sălbatică) a făcut un apel către autorităţile din România să protejeze sturionul, ameninţat de pescuitul ilegal, de presiunile pieţei de caviar, dar şi de proiectele de infrastructură, precum centralele hidroelectrice de pe Dunăre.

Potrivit agenţiei AFP, citată de Agerpres, directorul de programe al World Wide Fund For Nature (WWF) România, Magor Csibi, a subliniat că în pofida interdicţiei la pescuitul de sturioni, introdusă de România în 2006 pentru o perioadă de 10 ani, urmată de Bulgaria în 2011, pescuitul ilegal de sturion sălbatic continuă, în special în Delta Dunării, unde pescuitul reprezintă singura sursă de venit pentru numeroşi locuitori.

„România şi Bulgaria sunt ultimele două ţări din Uniunea Europeană unde se mai găsesc populaţii de sturion sălbatic, însă dacă pescuitul ilegal cu mijloace sofisticate nu încetează, aceşti peşti sunt condamnaţi la dispariţie”, a declarat Jutta Jahrl, autorul unui raport al WWF şi al asociaţiei Trafic.

„Ne găsim în a 11-a oră. Dacă nu vom lua măsuri pentru refacerea populaţiilor de sturion sălbatic, nu vor mai exista sturioni, iar copii şi nepoţii noştri nu vor mai cunoaşte această specie”, a subliniat ministrul delegat pentru Ape, Păduri şi Piscicultură, Lucia Varga, citată de Agerpres.

După ce a analizat 30 de eşantioane de caviar provenit din România şi din Bulgaria, WWF a descoperit că în două treimi din cazuri este vorba de caviar procurat şi vândut în mod ilegal, prin încălcarea normelor Convenţiei CITES.

Potrivit cifrelor WWF, citate de Agerpres, capturile de sturion în România au scăzut de la 1.144 tone, în 1940, la opt tone – în 2005, ultimul an înaintea introducerii interdicţiei la pescuit. În plus, după ce s-a numărat printre primii cinci mari exportatori mondiali de caviar (cu 26 tone exportate între 1998 şi 2006), România nu a mai exportat deloc după 2006. (Agerpres)

Carnea de porc, primul loc în Top-ul importurilor
Autor: Maria Demetriad  /   luni, 19 ianuarie 2015

Carnea de porc a ocupat primul loc în Top-ul importurilor de produse agroalimentare, în primele 10 luni ale anului 2014 Carnea de porc a ocupat primul loc în topul importurilor de produse agroalimentare în perioada 1 ianuarie - 31 octombrie 2014 cu o cantitate de 129.000 de tone, în creştere cu 7 procente faţă de aceeaşi perioadă din...

Cris Tim va investi 5 mil. de euro în dezvoltarea producției ready-meal
Autor: Maria Demetriad  /   vineri, 16 ianuarie 2015

Cris Tim va investi 5 milioane de euro în dezvoltarea producției ready-meal, segment care a crescut cu 30% anul trecut, a declarat Radu Timiş, preşedintele grupului. Totodată, activitatea companiei se va extinde și în zona vinificației, investind alte 2,5 milioane de euro în ”Crama Butic”. "În acest an investim aproximativ 3...