Acest site foloseste cookies.
Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.
Vezi mai multe detalii
close
Aboneaza-te la newsletter
close

Franz Fischler: România trebuie să elaboreze un program de dezvoltare rurală

Autor: Meat MIlkluni, 16 decembrie, 2013

Fostul comisarul pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală, Franz Fischler, a declarat la București că țara noastră ar trebui să pună la punct un program de dezvoltare rurală, unul care să facă față provocărilor cu care se confruntă, printr-un set de măsuri complete și durabile.
Se pare că aceste provocări au fost luate în considerare de consorțiul care se ocupă cu elaborarea noului PNDR (2014 – 2020), de vreme ce Mihai Herciu, directorul general al AM PNDR, a declarat în cadrul aceleiași conferințe de presă că opiniile și părerile ROPAC și ale Comisiei Prezidențiale au fost luate și ele în seamă.
”În prezent, societatea se confruntă cu provocări foarte mari pe plan economic și social, precum și în ceea ce privește problemele de mediu, schimbările climatice și tehnologia. Politica Agricolă Comună 2014-2020 a UE va trebui să contribuie mai mult la o creștere inteligentă, durabilă și favorabilă incluziunii.
România trebuie să elaboreze un program de dezvoltare rurală care să facă față provocărilor cu care se confruntă, printr-un set de măsuri complete și durabile. În plus, politica de dezvoltare rurală trebuie să colaboreze strâns cu alte politici ale UE și să optimizeze utilizarea fondurilor agricole, rurale, sociale și structurale pentru a completa intervențiile rurale propuse”, a afirmat Franz Fischler.
Vizavi de cele spuse și de întrebarea provocatoare a redactorului Recolta.eu, vizavi de înglobarea în noul PNDR a părerilor exprimate de Alianța ROPAC prin propriul proiect de PNDR, cât și a celor înscrise de Comisia Prezidențială în propria Strategie de Dezvoltare a Agriculturii Românești, Mihai Herciu a declarat: „Absolut toate documentele pe care le-am elaborat până acum și, dintre acestea, face parte și analiza SWOT, au ținut cont de informațiile din piață.
Am în vedere aici, inclusiv studiul Comisiei Prezidențiale, inclusiv propunerea făcută de Asociația ROPAC. Nu consider că trebuie să fac această precizare, însă Programul Național de Dezvoltare Rurală este un program cu obiective de interes național. În acest context, orice informație verificată, valabilă, pertinentă și folositoare trebuie să ținem cont de ea și s-o încadrăm ca atare. Da, există acest dialog și el va continua până la etapa finală, atunci când vor fi definitivate și măsurile, și draftul de program”.
Nu cu mult timp în urmă, președintele Alianței RO PAC, Claudiu Frânc, declara pentru Recolta.eu că dacă va fi nevoie, într-un mod similar cu demersul privind situația câinilor fără stăpân din Capitală, membrii acestei forme asociative ar putea solicita un referendum privind situația PNDR-ului. Asta dacă demersul RO PAC de a atrage autoritățile (Ministerul Agriculturii și Palatul Parlamentului) la masa discuțiilor nu va avea succes.
Cum vreun zvon de referendum nu a apărut până la acest moment, înseamnă că cele spuse de domnul Herciu se confirmă, iar opiniile RO PAC au fost luate în considerare de consorțiul condus de compania austriacă de consultanță GBI Consulting și de subsidiara sa din România, Getbusiness Internațional.
În 12 decembrie 2013, Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale a organizat Ziua Media pentru Dezvoltare Rurală, eveniment de informare în contextul pregătirii Programului Naţional de Dezvoltare Rurală 2014-2020 (PNDR 2014-2020).
Daniel Constantin, ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale şi Franz Fischler, fost comisar european pentru Agricultură au prezentat principalele direcții politice, obiectivele și prioritățile PNDR 2014-2020.
Viitorul PNDR conține măsuri ce vizează dezvoltarea rurală în România (la această oră 12 propuneri de măsuri ), ţinând seama atât de realităţile socio-economice ale ţării noastre şi implicit ale spațiului rural, cât şi de Politica Agricolă Comună (PAC 2020).
PNDR 2014-2020 contribuie la consolidarea dezvoltării pe termen mediu şi lung a sectorului agricol şi a mediului rural, începută odată cu aderarea României la Uniunea Europeană şi susţinută prin PNDR 2007-2013.
(recolta.eu)

Recomandările DVSSA-Sibiu pentru crescătorii de ovine
Autor: Maria Demetriad  /   joi, 15 ianuarie 2015

Activitarea de reproducţie (monta şi obţinerea de miei prin fătări în campanii organizate) reprezintă o etapă prioritară în tehnologia de creştere a ovinelor care asigură venituri importante prin vânzarea de miei vii, carne de miel, precum şi creşterea efectivului, sau înlocuirea animalelor reformate sau moarte, se arată într-o...

Controlul și eliminarea IVEMP în creșterea porcilor
Autor: Meat MIlk  /   miercuri, 14 ianuarie 2015

Infecția cu virusul encefalomiocarditei porcului – IVEMP (Encefalomyocarditis virus – EMPV) este o boală infecțioasă virală întâlnită la porcine de toate vârstele, îndeosebi la grupele de tineret porcin, fiind evidențiată printr-o mortalitate ce variază între 10% și 100%. Produsă de un cardiovirus, boala afectează deseori...