Acest site foloseste cookies.
Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.
Vezi mai multe detalii
close
Aboneaza-te la newsletter
close

Fraude în sectorul agricol cu fonduri europene

Autor: Meat MIlkmiercuri, 16 octombrie, 2013

Cele mai numeroase fraude cu fonduri europene au fost realizate cu bani din fondul de pre-aderare PHARE – 46,59%, urmat de fondul SAPARD, pe agricultură şi devoltare rurală – 17,42% şi de cele două fonduri destinate exclusiv agriculturii şi dezvoltării rurale: Fondul European de Garantare Agricolă (FEGA) şi Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Regională (FEADR) – 12,12% din total, potrivit unei analize a Societăţii Academice din România.

De asemenea, cazurile de fraudă s-au triplat în 2012 faţă de 2010, mai arată analiza SAR, realizată pe baza datelor DNA şi DLAF şi a deciziilor definitive de condamnare în dosare având ca obiect utilizarea fondurilor europene, şi prezentată în 14 octombrie 2013 de Răzvan Orăşanu, director de cercetare la SAR.

Triplarea numărului de cazuri de fraudare în 2012 faţă de 2010 este perfect explicabilă, pentru că rata absorbţiei fondurilor europene a crescut în acest interval, de la cca. 1% la cca. 12%, susţine fostul comisar european şi fost ministru al Afacerilor Europene Leonard Orban.

Documentul mai arată că mediul privat (asociaţi, administratori, acţionari, directori, manageri sau angajaţi ai unor companii private) deţine o proporţie de 57,2% din totalul cazurilor de fraudă cu bani europeni.

26,52% din fraude au fost realizate de autorităţile publice locale (primari, viceprimari, consilieri locali şi funcţionari publici), 8,71% – de către ONG-uri, iar 7,58% – de către persoane fizice, majoritatea fermieri.
Fostul comisar european şi fost ministru al Afacerilor Europene Leonard Orban a declarat că dezbaterea iniţiată de SAR este utilă şi binevenită, dar trebuie făcută o diferenţiere foarte clară între tentativele de fraudă, fraude şi neregulile care sunt greşeli neintenţionate.

„Marea majoritate a cazurilor ţine de nereguli din lipsa de experienţă a beneficiarilor şi autorităţilor”, a spus Orban, citat de Agerpres. Acesta a adăugat că există numeroase adrese prin care autorităţile de management pentru proiectele europene sfătuiau beneficiarii să acţioneze într-o anumită manieră, iar aceasta nu era în concordanţă cu regulile europene. (sursa www.agroinfo.ro)

Carnea de porc, primul loc în Top-ul importurilor
Autor: Maria Demetriad  /   luni, 19 ianuarie 2015

Carnea de porc a ocupat primul loc în Top-ul importurilor de produse agroalimentare, în primele 10 luni ale anului 2014 Carnea de porc a ocupat primul loc în topul importurilor de produse agroalimentare în perioada 1 ianuarie - 31 octombrie 2014 cu o cantitate de 129.000 de tone, în creştere cu 7 procente faţă de aceeaşi perioadă din...

Cris Tim va investi 5 mil. de euro în dezvoltarea producției ready-meal
Autor: Maria Demetriad  /   vineri, 16 ianuarie 2015

Cris Tim va investi 5 milioane de euro în dezvoltarea producției ready-meal, segment care a crescut cu 30% anul trecut, a declarat Radu Timiş, preşedintele grupului. Totodată, activitatea companiei se va extinde și în zona vinificației, investind alte 2,5 milioane de euro în ”Crama Butic”. "În acest an investim aproximativ 3...