Acest site foloseste cookies.
Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.
Vezi mai multe detalii
close

“Furaje sănătoase pentru animale” – Campanie ANSVSA de informare

Autor: Meat MIlkluni, 11 noiembrie, 2013

O nouă campanie de informare şi educare, destinată crescătorilor de animale şi producătorilor de furaje, va fi lansată de Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor şi se va desfăşura în perioada 11 noiembrie – 20 decembrie.

Rolul acestei campanii este preventiv, de a ne asigura că toţi operatorii din sectorul hranei pentru animale: producătorii, transportatorii, crescătorii de animale, cei care depozitează şi manipulează furaje, sunt informaţi asupra măsurilor care trebuie aplicate pentru a preveni contaminarea furajelor.

Necesitatea organizării unei astfel de campanii a fost reconfirmată şi de discuţiile purtate de experţii ANSVSA cu reprezentantul APRIL, în cadrul şedinţei Grupului de lucru “Furaje“ a Consiliului consultativ al ANSVSA, organizată în data de 17 octombrie.

Toate structurile teritoriale ale ANSVA vor fi implicate în această acţiune, prin organizarea de întâlniri cu toţi cei interesaţi sau implicaţi în acest sector.

În cadrul acestor întâlniri se va prezenta materialul elaborat de specialiştii ANSVSA,  vor fi discutate aspecte referitoare la normele generale privind igiena furajelor, cerinţele privind siguranţa hranei pentru animale, condiţiile şi procedurile de asigurare a urmăririi furajelor (trasabilitatea), metodologia recoltării de probe din furaje, precum şi  responsabilităţile operatorilor cu activitate în domeniul hranei pentru animale.

De asemenea, pe toată perioada desfăşurării campaniei vor fi distribuite materialele informative elaborate de Autoritate, iar acţiunea se va bucura din acest punct de vedere, de sprijinul autorităţilor locale.

Broşurile vor fi distribuite şi afişate la primării, spaţii comerciale, sediile Poliţiei locale, şcoli, dispensare umane şi veterinare, biserici, cămine culturale, pieţe, târguri, etc., astfel încât informaţia să poată fi adusă la cunoştinţa unui număr cât mai mare de persoane.

(Serviciul Comunicare din cadrul ANSVSA)

Se extind controalele de sănătate la importul de porci din SUA și Canada
Autor: Meat MIlk  /   luni, 15 decembrie 2014

În urma deciziei Comisiei Europene luată săptămâna trecută, se extind controalele de sănătate asupra importurilor de porci vii din SUA și Canada, până la 31 octombrie anul viitor (2015) ca urmare a  preocupărilor legate de cazurile numeroase ale virusului diareei porcine epidemice (DPE). În luna iulie, Bruxelles-ul a impus re guli...

Laringotraheita infecțioasă aviară
Autor: Meat MIlk  /   vineri, 12 decembrie 2014

Laringotraheita infecțioasă aviară (LTI) este o boală infectocontagioasă endemică, care afectează îndeosebi găinile și fazanii, cu evoluție acută, caracterizată clinic prin tulburări respiratorii grave, iar morfopatologic prin leziuni catarale sau hemoragico-necrotice ale mucoasei laringotraheale.   Importanță,...