Acest site foloseste cookies.
Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.
Vezi mai multe detalii
close
Aboneaza-te la newsletter
close

George Bădescu-AMRCR: Lanțul scurt înseamnă și Bulgaria și Ungaria!

Autor: Maria Demetriadmarți, 14 iunie, 2016

Într-un interviu acordat pentru Revista Piața, domnul George Bădescu-Director Executiv al AMRCR, confirmă ce scriam săptămâna trecută, cu referire la Legea 321, prin care se reglementeză activitatea hipermarket-urilor, afirmând clar că termenul de ”lanț scurt” este evaziv, permițând importul produselor alimentare în zonele de graniță și din țări vecine României, membre ale Uniunii Europene. Detaliind, domnul George Bădescu a declarat:

 

”Definiția neclară a lanțului scurt este unul din argumentele care justifică ce am spus mai devreme și anume faptul că legislația a fost construită din această dorință de a răspunde unor așteptări, de a adopta o legislație care să fie restrictivă, ostilă, care să pedepsească retailerii.

 

Propunerea cu lanțul scurt a fost formulată pornind de la ideea de a ajuta producătorii români, aceasta era formularea într-unul din proiectele de lege inițiat la Senat, plenul Senatului adoptând această formulă cu lanțul scurt de aprovizionare. Asta este o găselniță pentru a nu fi considerată de la bun început o măsură protecționistă inacceptabilă pentru piața comună a Uniunii Europene.

 

Acest termen de lanț scurt de aprovizionare nu face parte din legislația comunitară, este un termen folosit în politica agricolă comună și scopul lui este de a încerca să stimuleye un anumit mod de derulare a activităților comerciale cu producători locali, urmărind să creeze premisele pentru dezvoltarea unor zone transfrontaliere sau regiuni ale statelor membre. S-a afirmat chiar în comisia de agricultură că utilizarea acestei sintagme, cu o astfel de definiție, ar avea chiar girul Consiliului Concurenței, ceea ce nu s-a confirmat și există o poziție oficială a Consiliului Concurenței în acest sens.

 

La o analiză ce nu necesită un grad mare de expertiză putem să realizăm că ”relații geografice strânse”, în cazul orașului București, poate însemna și producători din Bulgaria. În cazul zonei de vest producători din Ungaria. Tocmai pentru că acești termeni nu sunt riguroși și au o formulare permisivă putem să ne gândim că unii operatori vor găsi formule care să exploateze permisivitatea textului”, a afirmat domnul George Bădescu.

Președintele ANPC, domnul Marius Pârvu, a confirmat participarea la Meat Milk 2018
Autor: meatmilk  /   joi, 3 mai 2018

Noul Presedinte al Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor, domnul Marius Pârvu, a confirmat participarea la Expo-Conferința Internațională Meat Milk, care se va desfășura în zilele de 10 și 11 mai la Hotel Alpin din Poiana Brașov, sub genericul ”Reconfigurarea sectoarelor de carne și lapte ale României, față de...

Doamna Vicepremier și Ministru al Mediului, Grațiela Gavrilescu, a confirmat participarea la Meat.Milk 2018
Autor: meatmilk  /   miercuri, 2 mai 2018

Doamna Vicepremier și Ministru al Mediului, Grațiela Gavrilescu, a confirma participarea ca speaker la Expo-Conferința Internațională Meat Milk 2018, care va începe joi, 10 mai, la Hotel Alpin din Poiana Brașov, sub titlul ”Reconfigurarea sectoarelor de carne și lapte ale României față de noile realități ale...