Acest site foloseste cookies.
Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.
Vezi mai multe detalii
close
Aboneaza-te la newsletter
close

George Bădescu-AMRCR: Lanțul scurt înseamnă și Bulgaria și Ungaria!

Autor: Maria Demetriadmarți, 14 iunie, 2016

Într-un interviu acordat pentru Revista Piața, domnul George Bădescu-Director Executiv al AMRCR, confirmă ce scriam săptămâna trecută, cu referire la Legea 321, prin care se reglementeză activitatea hipermarket-urilor, afirmând clar că termenul de ”lanț scurt” este evaziv, permițând importul produselor alimentare în zonele de graniță și din țări vecine României, membre ale Uniunii Europene. Detaliind, domnul George Bădescu a declarat:

 

”Definiția neclară a lanțului scurt este unul din argumentele care justifică ce am spus mai devreme și anume faptul că legislația a fost construită din această dorință de a răspunde unor așteptări, de a adopta o legislație care să fie restrictivă, ostilă, care să pedepsească retailerii.

 

Propunerea cu lanțul scurt a fost formulată pornind de la ideea de a ajuta producătorii români, aceasta era formularea într-unul din proiectele de lege inițiat la Senat, plenul Senatului adoptând această formulă cu lanțul scurt de aprovizionare. Asta este o găselniță pentru a nu fi considerată de la bun început o măsură protecționistă inacceptabilă pentru piața comună a Uniunii Europene.

 

Acest termen de lanț scurt de aprovizionare nu face parte din legislația comunitară, este un termen folosit în politica agricolă comună și scopul lui este de a încerca să stimuleye un anumit mod de derulare a activităților comerciale cu producători locali, urmărind să creeze premisele pentru dezvoltarea unor zone transfrontaliere sau regiuni ale statelor membre. S-a afirmat chiar în comisia de agricultură că utilizarea acestei sintagme, cu o astfel de definiție, ar avea chiar girul Consiliului Concurenței, ceea ce nu s-a confirmat și există o poziție oficială a Consiliului Concurenței în acest sens.

 

La o analiză ce nu necesită un grad mare de expertiză putem să realizăm că ”relații geografice strânse”, în cazul orașului București, poate însemna și producători din Bulgaria. În cazul zonei de vest producători din Ungaria. Tocmai pentru că acești termeni nu sunt riguroși și au o formulare permisivă putem să ne gândim că unii operatori vor găsi formule care să exploateze permisivitatea textului”, a afirmat domnul George Bădescu.

Sergiana va participa și va expune la Meat Milk 2019
Autor: meatmilk  /   luni, 11 martie 2019

Una dintre companiile de elită din sectorul de procesare a cărnii, Sergiana Poiana Mărului, va participa și în acest an la Expo-Conferința Internațională Meat Milk, care își va desfășura cea de-a VIII-a ediție în zilele de 30 și 31 mai la Hotel Alpin din Poiana Brașov.   Astfel, în cele două zile ale evenimentului,...

Danone, 20 de ani de producție locală și investiții în România
Autor: meatmilk  /   miercuri, 6 martie 2019

(Comunicat) Anul acesta, Danone aniversează 20 de ani de activitate în România și de producție locală în cadrul fabricii din București. Pentru companie, 2019 are o dublă semnificație, întrucât Danone celebrează la nivel global 100 de ani de istorie în producția de iaurt.   De 20 de ani, fabrica Danone din București...