Acest site foloseste cookies.
Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.
Vezi mai multe detalii
close
Aboneaza-te la newsletter
close

Germania extinde la nivel național interdicția menționării ”fără gluten” pe produsele din carne

Autor: Maria Demetriadluni, 26 iunie, 2017

Pentru a elimina orice formă de concurență neloială și pentru a evita orice avantaj neloial la vânzare, în unele landuri din Germania este interzisă menționarea „fara gluten”, de pe ambalajele produselor din carne, urmand ca in viitorul apropiat sa fie implementata la nivel national.

 

Decizia are drept scop aliniarea la legislatia europeana* care recomanda evitarea promovarii unui fapt evident, fiind astfel o un demers etic, pornit de la faptul ca in mod obisnuit produsele din carne nu contin gluten.

 

           

* Regulamentul (CE) nr. 178/2002 al Parlamentului European și al Consiliului din 28 ianuarie 2002 de stabilire a principiilor și a cerințelor generale ale legislației alimentare, de instituire a Autorității Europene pentru Siguranța Alimentară și de stabilire a procedurilor în domeniul siguranței produselor alimentare – Articolul 16, Prezentare:

 

“Fără a aduce atingere dispozițiilor speciale din legislația alimentară, etichetarea, publicitatea și prezentarea produselor alimentare sau a hranei pentru animale, inclusiv forma, aspectul sau ambalajul lor, materialele de ambalare folosite, modul în care sunt aranjate și cadrul în care sunt expuse, precum și informațiile oferite în legătură cu acestea prin orice mijloc de informare în masă nu trebuie să inducă în eroare consumatorii.”

 

Alte norme legislative:

 

DIRECTIVA 2008/112/CE A PARLAMENTULUI EUROPEAN ȘI A CONSILIULUI din 16 decembrie 2008 de modificare a Directivelor 76/768/CEE, 88/378/CEE, 1999/13/CE ale Consiliului și a Directivelor 2000/53/CE, 2002/96/CE și 2004/42/CE ale Parlamentului European și ale Consiliului, pentru a le adapta Regulamentului (CE) nr. 1272/2008 privind clasificarea, etichetarea și ambalarea substanțelor și a amestecurilor.

”Food Crime” pe mapamond
Autor: Mircea Demeter  /   vineri, 9 iunie 2017

Termenul de ”food crime” este cât se poate de cuprinzător. Potrivit legislației din fiecare țară, el începe de la simple greșeli de etichetare și poate sfârși cu criminalitatea în forma ei cea mai accentuată. Apoi, noi, ca ”buni” români ce ne aflăm, ne-am învățat să ne autocaracterizăm, de regulă, în cele mai...

Preşedintele ANSVSA, la „Conferința pentru controlul calității”, din China
Autor: meatmilk  /   miercuri, 7 iunie 2017

(Comunicat) Dr. Geronimo Brănescu, preşedintele Autorității Naționale Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA), va participa, alături de specialiști din cadrul instituției, la cea de a doua ediție a “Conferinței pentru controlul calității, inspecției și carantinei”, care se desfășoară în Ningbo,...