Acest site foloseste cookies.
Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.
Vezi mai multe detalii
close
Aboneaza-te la newsletter
close

Germania a optat pentru cea mai slabă variantă a reformei PAC

Autor: Meat MIlkjoi, 27 februarie, 2014

(Agerpres) Guvernul german a adoptat miercuri un proiect de lege pentru a pune în practică proiectul de reformă a Politicii Agricole Comune (PAC), însă Berlinul a optat pentru varianta care modifică cel mai puţin posibil mecanismele actuale, transmite AFP.

Legea, adoptată miercuri în consiliul de miniştrii, şi care va trebui adoptată şi de deputaţii din Bundestag pentru a putea intra în vigoare de la 1 august, fixează modalităţile de acordare a subvenţiilor către fermieri, piatra de temelie a Politicii Agricole Comune. Anual, fermierii germani primesc subvenţii de peste cinci miliarde de euro.

În luna septembrie a anului trecut, statele membre UE au aprobat, după negocieri îndelungate, un proiect vizând reformarea  Politicii Agricole Comune (PAC) potrivit căruia 30% din ajutoarele ecologice acordate agricultorilor europeni sunt condiţionate de măsuri ecologice destinate să facă agricultura mai prietenoasă cu mediul înconjurător. Însă această dispoziţie, susţinută de comisarul european al Agriculturii, Dacian Cioloş, a făcut obiectul unor intense negocieri iar statele membre vor avea la dispoziţie o marjă largă de manevră în aplicarea sa.

Aşa cum era de aşteptat, Berlinul a decis să păstreze cât mai mult posibil statu quo-ul. ‘Fermierii noştri pot fi mândri de noi’, a informat Ministerul german al Agriculturii într-un comunicat de presă publicat miercuri. De exemplu ‘plafonarea prevăzută pentru plăţile directe acordate exploataţiilor foarte mari nu va fi utilizată’, se precizează în comunicat.

Puternica federaţie a fermierilor germani (DBV), care reprezintă în special marile exploataţii şi agricultura intensivă, a făcut lobby pentru a limita cât mai mult posibil caracterul coercitiv al măsurilor de ‘ecologizare’. De exemplu, DBV ar fi dorit evitarea menţinerii anumitor suprafeţe sub formă de pârloagă, măsură susţinută de comisarul Dacian Cioloş. Proiectul de lege prezentat miercuri prevede că ‘exploatarea tuturor suprafeţelor rămâne permisă în anumite condiţii’, de exemplu prin cultura unor plante bogate în proteine care favorizează regenerarea solului.

Ministerul german al Agriculturii, aflat sub controlul conservatorilor bavarezi din CSU, şi-a manifestat încă de luna trecută simpatia pentru poziţia DBV.

În schimb, pentru asociaţiile germane pentru protecţia mediului şi promovarea agriculturii bio, legea adoptată miercuri este sub aşteptări. ‘Această propunere deschidea uşa pentru ca, la final, totul să rămână aşa cum este acum’, a apreciat preşedintele asociaţiei pentru agricultură alternativă AbL, Ulrich Jasper.

 

Agricultura rămâne principalul capitol de cheltuieli al UE cu aproximativ 38% din bugetul global, în pofida unei reduceri de 12% a anvelopei pentru următorii şapte ani (2014-2020) până la 373,2 miliarde de euro.

Abatoarele franceze sunt în criză accentuată
Autor: Meat MIlk  /   luni, 19 ianuarie 2015

Abatoarele franceze sunt în criză accentuată, potrivit asociației franceze a cărnii SNIV-SNCP. În urma veștii că abatoarele AIM au fost plasate în administrare judiciară săptămâna trecută, SNIV-SNCP a declarat că embargoul rus impus vara trecută a contribuit la o creștere a presiunii competiționale asupra întreprinderilor din...

China interzice importurile de produse avicole din SUA
Autor: Meat MIlk  /   joi, 15 ianuarie 2015

China interzice importurile de produse avicole din Statele Unite, reacționând la recentele apariții ale unor focare de gripă aviară în SUA, prin interzicerea oricăror importuri de păsări, ouă, carne de pasăre și produse de carne de pasăre din această țară, notează Global Meat.   O declarație comună a Ministerului...