Acest site foloseste cookies.
Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.
Vezi mai multe detalii
close

Germania rămâne liderul producătorilor de nutrețuri combinate

Autor: Nora Marinvineri, 27 septembrie, 2019

Conform datelor oficiale transmise de Comisia Europeană și Eurostat, în 2018, producția de furaje pentru complexele zootehnice de animale crescute industrial în UE-28 a atins un nivel estimat de 163,3 milioane de tone. Aceasta este cu 1,8% mai mare decât în ​​2017, conform datelor furnizate de membrii FEFAC. Să vedem, însă, rezultatele analizelor de piață pe segmente de activitate zootehnică.

 

Bovine

 

În ceea ce privește hrana pentru bovine, rezultatele anului 2018 au fost afectate de condițiile meteorologice nefavorabile. Au existat valuri de secetă și căldură excepționale, în special în perioada de primăvară/vară din Europa de Nord-Vest, care au afectat grav producția de furaje. Aceasta a dus la o creștere semnificativă, dar nu dramatică, a cererii de furaje combinate. Cererea de hrana pentru bovine în 2018 a fost cu 3,8% mai mare decât în ​​2017.

 

Avicultură

 

În ceea ce privește producția de furaje pentru pasăre, producția totală a crescut cu 1,7%, cea mai mare parte fiind determinată de dezvoltarea producției de păsări de curte din Finlanda, Republica Cehă și Polonia, unde s-a înregistrat o creștere de cca. 5%.

 

În anumite țări, precum Germania, cererea de hrană pentru găini ouătoare a scăzut dramatic (-4%). În Franța, rezultatul pozitiv (+1,7%), a fost în mare măsură legat de recuperarea pieței de nutrețuri pentru rațe (+14%), după o scădere accentuată în ultimii doi ani, din cauza restricțiilor de gripă aviară.

 

Tendința pozitivă a exporturilor de păsări de curte și reducerea bruscă a importurilor din Brazilia au contribuit la susținerea unui impuls pozitiv pentru sectorul păsărilor de curte din UE și, prin urmare, la o cerere crescută de furaje comerciale. Producția de păsări din UE rămâne principalul segment al producției de furaje industriale, cu mult înaintea furajelor de porci.

 

Suine

 

În ceea ce privește hrana pentru porci, producția a rămas stabilă în 2018, deși Spania a stabilit un alt record de producție (10,7 milioane de tone), iar mai multe țări din Europa Centrală (Ungaria, Polonia, Slovacia, Bulgaria, Croația), s-au bucurat de o creștere cu 3,5% și mai mare. Dimpotrivă, o serie de țări din Europa de Vest (Olanda, Franța, Danemarca), au văzut că producția de furaje de porc a scăzut cu 2-3%.

 

Evoluția pieței

 

Pentru al cincilea an consecutiv, Polonia a fost cea mai performantă țară, cu o creștere anuală a producției totale de furaje compuse de +5,5%, sporită în egală măsură de cererea de păsări de curte, porc și lactate. Printre cele mai mari țări producătoare de furaje compuse, Franța și Italia, și-au menținut producția de furaj combinat, în timp ce Olanda și Germania au înregistrat o scădere de aproximativ -0,5% / – 1,8%.

 

Spania și-a crescut producția cu 1,8%, în timp ce Marea Britanie a înregistrat o creștere cu aproape 4%. Germania și-a menținut poziția de lider al UE în ceea ce privește producția totală de furaje combinate, chiar înaintea Spaniei, urmată de Franța.

 

Perspective 2020

 

Experții de piață FEFAC oferă o prognoză prudentă a pieței, pentru finalul anului 2019 și o prognoză și mai rezervată pentru anul 2020. Deși, în primele luni ale anului 2019 s-a putut observa o creștere a producției de furaje pentru bovine, cererea a fost la un nivel destul de ridicat în ultimii trei ani, fiind stimulată de eliminarea cotelor de lapte și a condițiilor meteorologice dificile,  care au declanșat o cerere mai mare de furaje comerciale eficiente.

 

În ceea ce privește sectorul porcilor, reducerea numărului de scroafe va continua în prima jumătate a anului 2020, reflectând presiunea suplimentară a standardelor de bunăstare din anumite țări. Se preconizează că aceasta va cântări pe cererea pentru furaje de porc, cu o reducere anticipată de 0,5%. Cererea viitoare de furaje pentru păsări de curte, în 2020, va fi în mare parte condiționată de comerțul internațional și, în special, de capacitatea Braziliei de a-și recupera poziția de lider pe piața globală.

Germania, Olanda și Polonia și-au redus producția de carne de porc
Autor: Nora Marin  /   miercuri, 17 iulie 2019

Incertitudinea privind Brexit și febra porcină africană au provocat fluctuații ale piețelor internaționale de carne de porc. Cu toate acestea, specialiștii se așteaptă ca exporturile UE să crească în următorii doi ani, după cum estimează Comisia Europeană.   În perspectiva pe termen scurt a piețelor din UE pentru anii...

FAO: Creșterea producției agricole va menține prețurile scăzute la alimente
Autor: meatmilk  /   vineri, 12 iulie 2019

(Comunicat) Cererea globală de produse agricole se estimează că va crește cu 15% în următorul deceniu, în timp ce creșterea productivității agricole va crește ușor mai rapid, determinând prețurile ajustate la inflație ale marilor produse agricole să rămână la aceleași niveluri sau sub nivelurile actuale, potrivit unui raport...