Acest site foloseste cookies.
Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.
Vezi mai multe detalii
close
Aboneaza-te la newsletter
close

GfK: Românii au mai mulți bani dar se rezumă la strictul necesar

Autor: Meat MIlkjoi, 20 octombrie, 2016

În ultimul raport emis de GfK, se afirmă că principala problemă transnațională din al treilea trimestru, mai ales de la începutul acestuia, a fost decizia britanicilor de a părăsi UE. În rest, discuțiile din fiecare țară europeană în parte au fost dominate de subiecte specifice țării. Așteptările economice și cele privind veniturile, dar și indicatorii privind tendința de cumpărare nu au evoluat uniform în spațiul european. Per total, climatul de consum pentru EU28 a scăzut de la 13,1 puncte la 12,3 puncte din iunie până în septembrie 2016.

 

Potrivit GfK, începutul celui de-al treilea trimestru a fost marcat de decizia Marii Britanii de a părăsi UE de la sfârșitul lunii iunie. În aproape toate țările europene și, bineînțeles, în special în Marea Britanie, încrederea consumatorilor și mai ale așteptările economice au scăzut, în unele cazuri chiar în mod dramatic. Climatul de consum pentru EU28 a scăzut de la 13,1 puncte în iunie la 10,0 puncte în iulie. Până în luna septembrie a crescut înapoi la 12,3 puncte. În august, discuțiile despre Brexit îşi pierduseră deja mult din intensitate în întreaga Europă. Au predominat alte teme specifice țărilor. Implicațiile Brexit-ului asupra stării consumatorilor europeni vor putea fi prevăzute cu certitudine numai după începerea negocierilor efective în apropiere de momentul ieșirii Marii Britanii.

 

În termeni economici, Europa are o evoluție pozitivă. Aproape toate țările raportează o creștere economică, în unele cazuri chiar la un nivel impresionant. Acest lucru este reflectat și de datele privitoare la șomaj. În majoritatea țărilor, procentul angajărilor este în creștere, iar cel al șomajului este în scădere. Totuși, aceste aspecte pozitive nu conduc la o creștere fundamentală în ceea ce privește așteptările economice și privind veniturile din rândul consumatorilor. De asemenea, nici tendința de cumpărare nu a fost întotdeauna în concordanță cu dezvoltarea economică generală din fiecare țară. În prezent par să joace un rol important alte probleme specifice țărilor, dar și factori psihologici generali și incertitudini fundamentale, precum continuarea războiului din Siria, atacurile teroriste din Franța și Germania, creșterea popularității partidelor de extremă dreapta la alegeri și în sondaje și viitoarele alegeri prezidențiale din S.U.A.


România: situația economică este mai bună decât atitudinea consumatorilor

 

gfk1Conform GfK, economia României este înfloritoare. Produsul intern brut a crescut cu aproximativ 6 procente în al doilea trimestru față de aceeași perioadă a anului trecut. Totuși, consumatorii sunt sceptici în ceea ce privește următoarele câteva luni. Mulți nu exclud posibilitatea unui declin economic. Așteptările economice au scăzut cu 3 puncte din luna iunie, ajungând la 1,2 puncte în septembrie. Cu un an în urmă, indicatorul arăta 18,5 puncte în plus.

 

Creșterea economică puternică reduce ratele de șomaj și, prin urmare, crește venitul. De asemenea, românii sunt de părere că nu se va schimba nimic în următoarele luni. Așteptările privind venitul erau la 20,8 puncte în luna septembrie, într-o creștere cu 2,3 puncte față de luna iunie.

 

Redresarea economică îmbunătățește puțin câte puțin atitudinea consumatorilor români. Aflată la 2,3 puncte în luna septembrie, tendința de cumpărare este doar puțin mai ridicată decât valoarea medie pe termen lung de 0 puncte, dar aceasta a atins 5,4 puncte în luna iulie, cea mai ridicată valoare din octombrie 2008. Totuși, valorile acestor indicatori arată în mod clar că majoritatea copleșitoare a populației își permite în continuare să cumpere numai articolele esențiale pentru traiul zilnic. Produsele și serviciile cu o valoare ridicată rămân în continuare în afara posibilității de cumpărare a majorității consumatorilor.

 

gfk2

Despre GfK

 

GfK este sursa de încredere pentru informații relevante despre piață și consumatori, care permit clienților săi să ia decizii mai inteligente. Peste 13.000 de experți din domeniul studiului de piață își combină pasiunea cu experiența de lungă durată a GfK în știința datelor. Acest lucru permite GfK să furnizeze perspective globale esențiale asociate cu informații despre piețele locale pentru peste 100 de țări. Utilizând tehnologii inovatoare și știința datelor, GfK transformă date de amploare în date inteligente, permițând clienților săi să-și îmbunătățească avantajul competitiv și să îmbogățească experiențele și opțiunile consumatorilor.

Mai multe informații sunt disponibile la www.gfk.com. Urmăriți-ne pe Twitter:  https://twitter.com/GfK

 

gfk3

EuroCommerce: Protecția extinsă a procesatorilor este ilegală
Autor: Nora Marin  /   miercuri, 26 septembrie 2018

Directorii generali ai celor mai mari 22 de comercianți cu amănuntul și angrosiști ​​din întreaga Europă au scris președintelui Consiliului Agriculturii al UE, doamna Elisabeth Köstinger, exprimându-și preocuparea intensă cu privire la ideea promovată în prezent de către prelucrătorii alimentari multinaționali, pentru a avea...

Retail-ul european se opune revizuirii politicilor de reciclare
Autor: Nora Marin  /   joi, 20 septembrie 2018

Vorbind în cadrul ședinței plenare a Parlamentului European, privind raportul de inițiativă al lui Mark Demesmaeker (ECR, BE), privind Strategia europeană pentru materiale plastice într-o economie circulară, directorul general EuroCommerce Christian Verschueren a repetat angajamentul sectorului de retail și angro pentru promovarea...