Acest site foloseste cookies.
Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.
Vezi mai multe detalii
close
Aboneaza-te la newsletter
close

Gheorghe albu: consumul de carne se va mentine la nivelul de acum

Autor: Meat MIlkmiercuri, 30 ianuarie, 2013

Despre Secretarul de Stat in Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Gheorghe Albu, se poate spune ca este cu adevarat omul potrivit la locul potrivit. Aflat la conducerea Directiei Generale pentru Industrie Alimentara, Directie pe care a condus-o si in timpul ministeriatului domnului Dacian Ciolos, Gheorghe Albu a reusit, in scurtul timp pe care l-a avut la dispozitie de la numire si pana acum, sa revitalizeze activitatea, totul, in beneficiul Industriei Alimentare din Romania. Despre relatia acestui organism cu sectorul de procesare a carnii, domnul Albu ne-a vorbit in interviul de fata.

Am infiintat Serviciul pentru Politici de Calitate

Fabrica de Carne: Domnule Secretar de Stat Gheorghe Albu, cum vedeti stadiul de dezvoltare a Industriei de procesare a carnii din Romania?
Gheorghe Albu: Sectorul de carne din Romania este foarte bine reprezentat si nu o spun eu, o spune piata. De aceea, in activitatea noastra ii acordam o importanta deosebita, iar Ministerul Agriculturii pune un accent deosebit pe Industria de procesare a carnii. Dupa cum se stie, Directia Generala pentru Industrie Alimentara functioneaza dupa HG 725/2010. In cadrul acesteia, am reusit, sa infiintam un Serviciu pentru Politici de Calitate pentru ca, pe langa preocuparea pentru bunul mers al Industriei alimentare avem si obligatia de a proteja consumatorii fata de ofertele care nu corespund standardelor.

FDC: Cum au raspuns procesatorii fata de aceasta initiativa?
G.A.: Ei au cerut acest lucru, producatorii corecti care sunt concurati neloial de cei care vin pe piata cu produse din carne si derivate din carne care, de multe ori, nu indeplinesc conditiile de calitate. Asadar, producatorii corecti vad in acest Serviciu un instrument de lupta impotriva concurentei neloiale, alaturi de celelalte institutii existente, ANPC si ANSVSA. Deci, segmentul de calitate nu trebuie neglijat. Acum, lucram la initierea Legii alimentului care va cuprinde si Registrul Industriei Alimentare, acolo unde fiecare procesator care vrea sa ofere pe piata produse din carne sau derivate din carne trebuie sa se inscrie, sa treaca si compozitia produsului si toate datele de fabricatie, pentru ca, atunci cand este verificat, cel care face verificarea sa fie in cunostinta de cauza privind standardul de produs.

FDC: Cum colaborati cu alte institutii abilitate?
G.A.: Avem o foarte buna colaborare si cu ANPC, cu ANSVSA si cu Ministerul Sanatatii. Impreuna cautam sa reabilitam Ordonanta nr. 42, care facea referire la respectarea calitatii. Aceasta, pentru ca trebuie sa existe si instrumentele legislative care sa poata fi utilizate de cei care vor sa faca ordine pe piata sectorului de carne.

Sper sa reabilitam Codul de Bune Practici, in relatia cu retailul

FDC:Credeti ca procesatorii romani de carne raspund cerintelor consumatorului roman?
G.A.: Cei mai multi sunt capabili de asa ceva. Aproape toti au facut investitii foarte mari. In plus, consider ca Romania este o foarte buna piata de desfacere pentru produsele din carne. Cu regret spun, insa, ca, din cauza conditiilor economice de acum, consumul a scazut.

FDC: Atunci, cum apreciati evolutia consumului?
G.A.: Deocamdata, consumul general se va mentine la nivelul de acum, dar consumul de carne de porc va cunoaste o usoara diminuare, accentuata si de schimbarea obiceiului de consum al populatiei care prefera din ce in ce mai mult alternativele si un consum ponderat.

FDC: Din perspectiva dumneavoastra, cum vedeti relatia dintre procesatori si retail?
G.A.: As spune ca este buna. Ce ii incurca pe retaileri este lipsa formelor asociative, pentru a avea un partener de dialog si de afaceri care sa le asigure fluxul constant de produse la calitatea si conditiile de pret cerute.

FDC: Multi procesatori spun ca acel Cod de Bune Practici in relatia dintre retail si furnizori a fost abandonat. Are putere directia dumneavoastra de a interveni, macar ca mediator, in aceasta relatie, atunci cand este nevoie?
G.A.: Aceasta idee de mediere a existat si in mandatul trecut, cand am fost tot Secretar de Stat. Pe vremea ministeriatului domnului Ciolos se puteau incheia contracte avantajoase pentru ambele parti. Numai ca, intre timp, cine a venit la conducerea Directiei nu a dat atentia deosebita acestei dimensiuni de mediere, in asa fel incat sa ajute la consolidarea si imbunatatirea relatiei dintre cei doi parteneri. Aceasta actiune va fi reluata, avand buna experienta din trecut.

Sustin reducerea TVA-ului pentru toate produsele agro-alimentare

FDC: Ei, bine, domnule Secretar de Stat, ce facem cu TVA-ul?
G.A.: In calitatea pe care o am in MADR, sustin un TVA redus la toate produsele agro-alimentare, dar nu din perspective fiscale. Sunt institutii care se ocupa cu diminuarea evaziunii. Insa, eu sustin reducerea TVA-ului pentru ca aceasta inseamna un pret de produs mai ieftin, un consum mai ridicat si relansarea productiei pe toata filiera, de la producator, la procesator si la comerciant.

FDC: Dar ce credeti ca se va intampla?
G.A.: Eu cred ca, mai devreme sau mai tarziu, acest TVA se va reduce. La ora actuala, vedem ca foarte multi romani sunt saraci. Iar, cand vor sa manance, mananca putin. Daca vom reduce TVA-ul asta la 9 %, si consumatorul va manca mai mult, macar o felie de salam in plus. Crescand consumul, va creste si gradul de colectare la bugetul de stat. Vedeti, oamenii gandesc asa: Nu cumpar asta, pentru ca e scump. Sunt sigur ca fiind mai ieftin, un produs ar fi cumparat de tot mai multi.

FDC: Bine, dar organismele financiare internationale, care finanteaza Romania prin imprumuturi, au declarat voalat ca nu sustin reducerea TVA-ului
G.A.: Mai devreme sau mai tarziu, aceste contracte vor avea un sfarsit, iar atunci nu va mai fi niciun impediment pentru diminuarea TVA-ului.(s.n.)

FDC: Veti continua sa sustineti reducerea TVA-ului, atunci cand veti fi consultat in mod oficial?
G.A.: Mesajul pe care MADR l-a transmis tot timpul este acela de a reduce TVA-ul la toate produsele alimentare, nu din motive de evaziune, ci din motive de reducere a preturilor la produsele alimentare, pentru a relansa atat sectorul de productie, cat si sectoarele de procesare si de desfacere.

FDC: De acord. Dar iata ca domnul Ministru al Finantelor, Florin Georgescu, a declarat pentru Evenimentul Zilei ca nici macar nu cunoaste lista alimentelor de baza, ea nefiind intocmita, dar sa mai si treaca la reducerea de TVA Cand se va intocmi aceasta lista?
G.A.: Pentru unele produse alimentare este intocmita, chiar si pentru unele produsele din carne. Dar eu sustin reducerea TVA-ului pentru toate produsele agro-alimentare, nu doar pentru o parte.

OIPA va fi solutia in viitor

FDC: In ce stadiu se afla organizarea OIPA?
G.A.: Vreau sa va spun ca la carnea de pasare, spre lauda celor din domeniu, OIPA a fost infiintat prin Ordin de Ministru. In curs de organizare este cea pentru carnea de porc si cea pentru carnea de oaie si de capra. OIPA pentru carnea de porc are deja Statutul pentru aprobare la Judecatorie. Legat de OIPA, tin sa subliniez ca acesta va fi viitorul. Pentru ca, profitand de organizarea pe filiere se va cunoaste tot fluxul. Degeaba ai productie, daca, mai departe, nu ai capacitate de procesare, sau, degeaba ai capacitate de procesare, daca nu ai desfacere. Si, atunci, cum sa rezolvi altfel, decat printr-o forma organizatorica functionala pe tot fluxul?

FDC: Pe langa acestea, sunt si avantajele fondurilor europene care se vor acorda numai prin aceste organizatii
G.A.: Tocmai de aceea Comisia Europeana vine si ofera avantaje celor care dezvolta aceaste forme organizatorice care au si un caracter european.

FDC: Domnule Secretar de Stat, sunt destui care se plang de lipsa de coerenta a strategiilor; ce se stabileste acum, nu mai este valabil peste sase luni. Iata, in aceasta toamna vor fi din nou schimbari politice. Ce credeti ca se poate face pentru asigurarea continuitatii si coerentei politicilor stabilite de comun acord?

G.A.: Din pacate, aceasta lipsa de coerenta se manifesta in toate domeniile. Dar, agricultura si industria alimentara au un mare avantaj, chiar aceste OIPA. Odata functionale, ele vor deveni instrumente de piata care nu vor mai depinde de factorul politic, de eventualele modificari de ordin politic. Tocmai aceste organizatii, odata functionale, nu vor mai lasa clasa politica sa o ia razna si sa le mai ameninte afacerile.
FDC: Va multumim, si va uram mult succes

Gheorghe Albu: OIPA, odata devenite functionale ca instrumente de piata, nu vor mai lasa clasa politica sa o ia razna si sa le mai ameninte afacerile.

Irina Crăciunescu-Diana: Politica salarială a Guvernului ne preocupă în mod deosebit
Autor: Ilie Stoian  /   joi, 27 aprilie 2017

Continuăm șirul opiniilor managerilor români din industriile de carne și lapte ale României, despre starea mediului de afaceri din acest moment, cu declarația doamnei Irina Crăciunescu-Director General al companiei Diana. Iată ce a declarat în acest sens, pentru revista Meat.Milk.:   "Mediul de afaceri din domeniile în care...

Petre Daea: România nu poate fi desțelenită. România nu poate fi decât cultivată!
Autor: Ilie Stoian  /   miercuri, 12 aprilie 2017

Ei, bine, în România de azi a Facebook-ului, a miștoului perpetuu, a telefonului deștept și a mitingurilor dirijate de agenții de publicitate, la Ministerul Agriculturii vine în cea mai înaltă funcție un om din altă lume, uitată de mulți. Dar este acea lume la care trebuie să ne raportăm în permanență, pentru că ea ne leagă...