Acest site foloseste cookies.
Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.
Vezi mai multe detalii
close

Gheorghe caruz: norme aberante sunt impuse de functionari care n-au legatura cu sistemul

Autor: Meat MIlkmiercuri, 30 ianuarie, 2013

„Carnea si produsele din carne s-au scumpit in acest an de mai multe ori. Aceste cresteri de preturi se datoreaza scumpirilor la electricitate si gaz, iar daca mai adaugam si scumpirea repetata a carburantilor vedem exact care sunt motivele pentru care producatorii si procesatorii au fost nevoiti la randul lor sa aplice majorari de preturi.

La o evaluare rapida, va pot spune ca pretul la produsul din galantar a crescut de la inceputul anului cu 20 de procente”, a declarat pentru cotidianul Viata libera, Gheorghe Caruz, unul dintre oamenii de afaceri braileni care deruleaza afaceri importante in domeniu si la Galati.

Acesta a mai precizat si ca, in contextul crizei economice, puterea de cumparare a populatiei a scazut dramatic, motiv pentru care multi investitori din domeniu s-au vazut nevoiti sa renunte la afaceri sau sa isi reduca activitatea.

„Scumpirile acestea permanente au avut un efect zdrobitor. Multe firme de profil au sucombat, s-au desfiintat pur si simplu. Este greu sa supravietuiesti in conditiile in care chiriile au ramas la aceleasi valori ca inainte de inceperea crizei, iar celelalte scumpiri au venit in cascada. Producatorii s-au vazut nevoiti sa recurga, la randul lor, la cresteri de preturi, iar acest lucru a dus la scaderea vanzarilor cu 40 de procente, fata de perioada de dinaintea izbucnirii crizei”, a mai spus Caruz.

Acesta a vorbit si despre faptul ca, in toata aceasta perioada, producatorii de carne nu au primit nici un fel de sprijin din partea autoritatilor. Mai mult, sustine Caruz, au fost impuse, din exces de zel, anumite norme obligatorii care nu se aplica in Uniunea Europeana, dar de care trebuie sa tina cont producatorii autohtoni.

„Aplicarea acestor norme, pe care nu o sa le gasesti decat in Romania si care sunt impuse de niste functionari care nu au avut niciodata legatura cu domeniul despre care vorbim au avut la randul lor efecte negative.
Cunosc situatii de firme care s-au inchis din aceste motive”, a declarat afaceristul, spunand ca astfel de situatii duc la disparitia locurilor de munca, si la reducerea numarului de investitori care sa sustina bugetul prin taxele pe care le platesc.

In galantarele din Galati, carnea de porc poate fi cumparata cu preturi care incep de la 18 lei pe kilogram (pulpa cu os, carne pentru tochitura). Preturile cresc insa pana la 23 de lei pe kilogram pentru cei mai pretentiosi.

Carnea de vita pare insa pregatita doar pentru tipsiile imparatesti: cel putin 25 de lei kilogramul, dar in functie de calitate se poate ajunge si la cota 30. Ceva mai ieftina este carnea de pui. Pentru pulpele congelate (majoritatea provenite din import), galatenii pot plati cel putin 8 lei, iar carnea de pui refrigerata poate fi cumparata cu 12 pana la 15 lei.

Meat.Milk 2019: În ziua de 31 mai, fii prezent la Forum Retail!
Autor: meatmilk  /   marți, 26 martie 2019

Tendințele de globalizare ale piețelor internaționale de carne și lapte se manifestă tot mai pregnant. Puși în fața acestei noi realități, fermierii, procesatorii și retail-ul din România trebuie să își adapteze afacerile. Cum vor reuși să facă acest lucru, în condițiile în care se propune o nouă paradigmă legislativă? Cum...

Când gura bate fundul oii
Autor: Ilie Stoian  /   luni, 25 martie 2019

În luna decembrie a anului trecut, autoritățile de la București anunțau cu bucurie semnarea unui acord cu Regatul Hașemit al Iordaniei, pentru exportul către acea țară a unui număr de 100.000 de ovine.   Anunțul a avut darul să ofere o perspectivă favorabilă ciobanilor români, în condițiile în care, după cum bine...