Acest site foloseste cookies.
Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.
Vezi mai multe detalii
close
Aboneaza-te la newsletter
close

Ghid pentru o alimentație sănătoasă a copiilor

Autor: Meat MIlkmiercuri, 18 decembrie, 2013

Asociația Școală pentru Sănătate a lansat marți la Muzeul Satului ghidul practic „La grădiniță și acasă, numai hrană sănătoasă!” care a fost creat pentru a fi o sursă de inspirație pentru părinți, educatori, copii și care conține sfaturi practice, rețete, poezii și exemple de activități simple prin care copiii să fie familiarizați cu hrana sănătoasă.

Ghidul cuprinde capitole precum Sfaturi pentru părinți, Grădina Bio a copiilor, Deprinderi sănătoase prin joc, Hrană sănătoasă în versuri, Recomandările nutriționistului, Rețete sănătoase și delicioase, Educația generațiilor sănătoase începe la grădiniță, Suntem ceea ce (învățăm să) mâncăm.

„Ghidul este despre cum să îi convingem pe copii să mănânce sănătos. Alături de Cornelia Marin și autoarea de cărți pentru copii Lucia Muntean am elaborat acest ghid care este un început. De fapt începutul a fost înființarea Asociației Școală pentru Sănătate și pe parcurs dezvoltăm diverse proiecte ca și acest ghid care își propune să le arate părinților și copiilor cum să aleagă să mănânce sănătos, cum să le fie mai ușor părinților să îi convingă pe copii să mănânce sănătos, o joacă până la urmă. Rezultatul sper să fie acela de a avea cât mai mulți copii care aleg singuri ce să mănânce și aleg bine. Există câteva reguli pe care nu eu le-am scris acolo, ci Cornelia Marin, și anume de exemplu să nu bea apă în timpul mesei pentru că îngreunează digestia, desertul să se mănânce la cel puțin trei ore după masă ca o masă separată, de gustare. Sfaturi care ne-au ajutat și pe noi, nu le-am știut de la început decât citind și învățând împreună cu alții și pe care dorim să le împărtășim pentru că până la urmă de asta depinde viitorul copiilor noștrii: să trăiască sănătos, să nu aibă nevoie de medicamente, să se dezvolte normal, pentru că avem o rată a obezității în rândul copiilor crescută și toate acestea ne trag un semnal de alarmă”, a afirmat Daciana Sârbu, fondatoarea Asociației Școală pentru Sănătate, cu prilejul lansării lucrării.

La rândul său, nutriționistul Cornelia Marin a dat câteva sfaturi părinților pe care i-a sfătuit să nu cedeze prea ușor în fața solicitărilor copiilor.

„Părinții să fie un pic mai categorici cu ghilimele de rigoare, părinții cedează destul de ușor în fața copiilor, pe undeva este de înțeles însă atunci când dorești cu adevărat să schimbi ceva se poate și fără a fi categoric și fără a impune. Le-aș sugera să nu mai găsească scuze atunci când doresc să facă schimbări în alimentația copiilor. Tot timpul au scuze, fie că nu pot să-și refuze copilul, fie că există socialul unde cei mai mulți copii se hrănesc cu alimentație proastă, atunci ce rost mai are să depună un efort dacă tot în

social ajunge. Dacă fiecare părinte ar schimba câte puțin chiar și mediul în care copilul ajunge poate face schimbări puțin câte puțin. O altă greșeală este aceea că părinții nu au răbdare să își primească copii în bucătărie. În momentul în care copilul participă la procesul de preparare al alimentelor percepția lui este alta și primesc mult mai ușor. O altă greșeală este atunci când părinții se duc la cumpărături și nu sunt însoțiți de copii. Este important să aduci copilul mai aproape de procesul de aprovizionare și de a găti”, a spus Marin.

Potrivit acesteia, din alimentația copiilor nu trebuie să lipsească legumele, semințele, lactatele, în special lactatele fermentate, germenii, cereale, carnea. „Este foarte important ca alimentele să fie gătite în casă”, a îndemnat nutriționistul.

Autoarea de cărți pentru copii Lucia Muntean a arătat că o alimentație sănătoasă trebuie să conțină educația pentru familie, dar și cea făcută în școli.

După prezentarea ghidului, un grup de copii au participat la un atelier de gătit, au pictat turtă dulce făcută cu ingrediente sănătoase, cu vopsea naturală.

Grupul vocal folcloric „Doruleț” de la școala Gimnazială numărul 4 din Vulcan a oferit un moment artistic. Ghidul va fi distribuit gratuit în grădinițele partenere ale Asociației Școală pentru Sănătate. (Agerpres)

Se extind controalele de sănătate la importul de porci din SUA și Canada
Autor: Meat MIlk  /   luni, 15 decembrie 2014

În urma deciziei Comisiei Europene luată săptămâna trecută, se extind controalele de sănătate asupra importurilor de porci vii din SUA și Canada, până la 31 octombrie anul viitor (2015) ca urmare a  preocupărilor legate de cazurile numeroase ale virusului diareei porcine epidemice (DPE). În luna iulie, Bruxelles-ul a impus re guli...

Laringotraheita infecțioasă aviară
Autor: Meat MIlk  /   vineri, 12 decembrie 2014

Laringotraheita infecțioasă aviară (LTI) este o boală infectocontagioasă endemică, care afectează îndeosebi găinile și fazanii, cu evoluție acută, caracterizată clinic prin tulburări respiratorii grave, iar morfopatologic prin leziuni catarale sau hemoragico-necrotice ale mucoasei laringotraheale.   Importanță,...