Acest site foloseste cookies.
Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.
Vezi mai multe detalii
close

Gratuitatile sporesc efectivele crescatorilor de animale

Autor: Meat MIlkmiercuri, 30 ianuarie, 2013

Conform Ziarului de Bacau, citat de recolta.eu, anul in care Asociatia Producatorilor Agricoli (APA) din Racova implineste cinci ani de la infiintare i-a adus o crestere fulminanta a numarului de membri: de la peste 200, la mai mult de 1.700.

O initiativa a conducerii asociatiei a atras ca un magnet membri din tot judetul Bacau, carora li s-a oferit, practic, gratuit, calitatea de asociat.

Gestul celor din Racova nu a ramas fara ecou chiar la conducerea sucursalei APIA din Bacau. Atunci cind am primit cererile pentru animale, din zonele defavorizate ale judetului – ne-a declarat directorul executiv al sucursalei, Ioan Melinte -, multi dintre conducatorii asociatiilor din judet percepeau si cite 150 de lei taxa pentru fiecare animal.

La trei bovine, de exemplu, crescatorul trebuia sa plateasca 450 de lei pentru viza anuala, plus o taxa de 60 de lei pentru inscrierea in asociatie, iar unii solicitau si retroactiv cite un leu din 2007. Cei din Racova au fost, practic, singurii care au venit cu o oferta gratuita. Taxa lor a fost modica si in asociatie s-au inscris foarte multi fermieri.

Eu cred ca asociatiile de producatori trebuie sa-i ajute pe membrii lor, nu sa-i despoaie. Ce au facut alte asociatii, in judetul Bacau, pentru a percepe asemenea taxe? Au adus fermierilor material genetic, s-au ocupat de animale, au oferit indrumari de specialitate, au tinut evidente? Nu. Problema taxelor exagerate a fost analizata si la Ministerul Agriculturii, iar acum taxa de viza pe cererile de plata a subventiilor a fost scoasa.

Si noi, dar mai ales autoritatile locale – a precizat Ioan Melinte – ar trebui sa incurajam in orice fel asocierile fermierilor. Asocierea le aduce multe avantaje, pentru ca altfel vor lucra punind capital material si uman la un loc. Insasi Europa cere astfel de forme de asociere. Autoritatile locale care detin pasune scot suprafetele la licitatie, pentru concersionare, iar acestea ar trebui sa fie preluate de asociatii ale crescatorilor de animale din zona, nu de anumite persoane sau grupuri de interese, care au auzit ca pentru pasune se pot lua bani buni de la APIA.

Initiativa din Racova ne-a atras, deci, atentia si i-am vizitat pe asociati la ei acasa. Erau, in fapt, cunostinte vechi, pentru ca am fost martori chiar la momentul constituirii asociatiei. In Racova, pe fetele valurite ale dealurilor se intinde mare parte din pasunea comunala, care in total are 211 hectare. Pe ea pasc animalele celor din Racova si din comuna riverana Blagesti.

Am preluat pasunea, in concesiune – spune Vintila Popa – pentru un mandat care se va incheia in anul 2013. N-am stat cu miinile in sin si, din banii adunati din subventii, am cumparat citeva masini si utilaje. Fara acestea nu puteam intretine pasunea. Nu sint suficiente si avem in plan sa ne dezvoltam in anii care vin, sa ne dotam mai bine si sa ajungem la standarde, cum se spune, europene.

Pe pasunea din Racova pasc vaci, cai si oi. Toamna si primavara, mai ales, aici trebuie facute lucrari de intretinere, pentru ca vegetatia ar creste haotic. Cu subventia de 90 de euro pe hectar, asociatii au cumparat tocatori, tractoare, lame pentru distrugerea musuroaielor, cositoare.

Toate acestea – mai spune presedintele asociatiei – sint pentru pasunea pe care membrii nostri pot paste animalele sau pot cosi gratuit. Noi am plecat, ca dotare, de la zero. Acum avem un minim necesar, dar avem si un plan de dezvoltare pe termen lung.

Guvernul a decis continuarea programului Laptele școlar
Autor: meatmilk  /   luni, 5 august 2019

(Comunicat) În Ședința Guvernului din 31 iulie 2019 a fost aprobată o Hotărâre pentru stabilirea bugetului de implementare a Programului pentru şcoli al României în perioada 2017-2023 pentru anul şcolar 2019-2020 și pentru modificarea și completarea HG nr. 640/2017 pentru aprobarea Programului pentru şcoli al României în perioada...

Pe Litoral, ANSVSA amendează de zor pe cei care încalcă legislația privind siguranța alimentară
Autor: meatmilk  /   vineri, 2 august 2019

(Comunicat) Seria controalelor în unităţile amplasate în cele 7 zone de interes turistic – Năvodari, Mamaia Nord, Mamaia Centru, Mamaia Sud, Eforie, Costineşti şi Mangalia – a continuat şi în săptămâna 22.07.2019 – 28.07.2019, unde medicii veterinari oficiali, care activează în cadrul Comandamentului Sezon Estival 2019, au...