Acest site foloseste cookies.
Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.
Vezi mai multe detalii
close
Aboneaza-te la newsletter
close

Graul si porumbul ating noi maxime ale ultimilor doi ani si jumatate

Autor: Meat MIlkmiercuri, 30 ianuarie, 2013

Stocurile mondiale de porumb au coborat la cel mai scazut nivel din ultimii 15 ani, potrivit estimarilor revizuite miercuri de Ministerul Agriculturii din SUA (USDA), prognoza fiind modificata in urma secetei din America de Sud si a inundatiilor din Australia, releva cea mai recenta analiza a casa de brokeraj X-Trade Brokers. In opinia USDA, si recolta de porumb din SUA va fi mai redusa.

Analiza X-Trade Brokers releva ca rezervele americane de soia ar putea ajunge la final de august la cel mai scazut nivel din ultimele trei decenii, iar seceta din provinciile chineze care conteaza in productia de grau in China accelereaza nevoia tarii pentru importuri. „Porumbul s-a apreciat cu peste 3,4%, atingand 7 dolari/busel, nivel pe care l-am putut observa ultima oara in iulie 2008. Maximul atins de porumb in varful bulei speculative din 2008 a fost de 7,78 dolari/busel. Fata de minimele atinse in iunie 2010, porumbul a crescut cu 94%. Graul a reactionat de asemenea pozitiv, fiind corelat cu dinamica pretului porumbului, ajungand la o crestere de 1,8% in sedinta de miercuri”, se mentioneaza in analiza.

Desi preturile sunt inca sub cele atinse in vara lui 2008, generand proteste masive in tarile sarace in acel an, nivelurile curente nu sunt deloc confortabile. Evenimentele din Tunisia si Egipt au fost inflamate de scumpirea produselor alimentare de baza, iar panica a determinat guvernele din Maroc si Algeria sa comande cantitati importante de grane pentru a calma tensiunile care se acumuleaza, periclitandu-le pozitia. Fenomenul a determinat marirea primei platite pentru graul tranzactionat la Paris, livrabil intr-o perioada mai scurta, fata de pretul celui tranzactionat in Chicago.

INSSE: În mai, comerțul cu ridicata a crescut cu 7,6 %
Autor: meatmilk  /   vineri, 20 iulie 2018

(Comunicat) În luna mai 2018, cifra de afaceri din comerţul cu ridicata (cu excepţia comerţului cu autovehicule şi motociclete), în termeni nominali, faţă de luna precedentă a crescut atât ca serie brută cu 7,6% cât şi ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate cu 1,1%.   Faţă de...

CTP dezvoltă facilitățile din CTPark Bucharest West
Autor: meatmilk  /   vineri, 20 iulie 2018

(Comunicat) CTP, cel mai mare dezvoltator și administrator pe termen lung de parcuri industriale și logistice premium din România și Europa Centrală și de Est, continuă să își consolideze poziția pe piața locală printr-o serie de investiții majore în dezvoltarea CTPark Bucharest West.   În prezent, parcul are cel mai...